Arama

Louis Aragon

Güncelleme: 1 Eylül 2009 Gösterim: 16.865 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Louis Aragon (3 Ekim 1897, Paris - 24 Aralık 1982, Paris)
"Kendimle uzlaşmak gibi bir arzum yok, olmadı da hiç. George Brassens'in bestelediği ve yaygınlaştırdığı "Mutlu aşk yoktur", 1943'de yazdığım bir şiirin dizesidir. Söz konusu mutsuzluk, işgal yıllarının mutsuzluğu. Fransa'nın içinde bulunduğu o acıklı durumda mutlu bir aşk olabilir miydi? Ortak bir mutsuzlukta bireysel mutlulukların olamayacağı teması, o zamanlar işlediğim bu tema, aslında hemen yazdığım tüm yapıtlarda da var. Gerçekten, bu şiirde ortaya çıkan sorun, mutlu aşkın olup olmayacağı değil, mutlu çiftin olup olmayacağıdır. Kadın-Erkek çiftini, erkeğin ve kadının en yüce şekli olarak düşündüğümü söylemiştim. Umarım gelecek günler kadın-erkek çiftine mutluluk taşır."
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  aragon.jpg
Gösterim: 745
Boyut:  8.4 KB

3 Ekim 1897'de Paris'de doğmuştur. Siyasal eylemci ve komünizm yanlısı şair, romancı ve deneme yazarıdır. Bugünkü Fransız ozanlarının en önemlilerinden biri diye bilinir. Önceleri, Dada akımının öncüleri arasında sayılıyordu, sonradan Breton, Soupaux ile birlikte bu yüzyılın en önemli şiir akımı olan Sürrealizm'in kurucularından biri oldu. Bugüne değin şiir, roman, eleştiri, deneme, çeviri olarak 61 kitap yayımladı.
Aragon'un ünü, öte yandan, İkinci Dünya Savaşı'nda gizli karşı koyma hareketiyle daha bir büyümüştür. Le Paysan de Paris adlı romanı, gerçeküstücülüğün en güzel örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Charles d'Orléans'dan, Victor Hugo'ya değin uzayan bir şiir çizgisini sürdürür gibidir Aragon. Aragon açık yazan ozanlardandır, birçok şiirleri bu yüzden şarkı haline getirilmiştir. Aragon, romancı olarak da ün yapmıştır. Çağdaş romanların arasında önemli bir yer tutar. Birkaç çevirisi de vardır. 24 Aralık 1982'de Paris'te ölmüştür.

En önemli kitapları
  • Le traité du style
  • Les Cloches de Balé
  • Créve-Coeur
  • La Diane Française
  • Les Yeux d'Elsa
  • En Etrange Pays dans mon lui-même,
  • Les Yeux et le Mémoire,
  • Le Roman İnachevé
Şiirlerinden örnekler
Elsa'nın Gözleri
Öyle derin ki gözlerin içmeye eğildim de
Bütün güneşleri pırıl pırıl orada gördüm
Orada bütün ümitsizleri bekleyen ölüm
Öyle derin ki herşeyi unuttum içlerinde
Uçsuz bir denizdir bulanır kuş gölgelerinde
Sonra birden güneş çıkar o bulanıklık geçer
Yaz meleklerinin eteklerinden bulutlar biçer
Göklerin en mavisi buğdayların üzerinde
Karanlık bulutları boşuna dağıtır rüzgâr
Göklerden aydındır gözlerin bir yaş belirince
Camın karılan yerindeki maviliğini de
Yağmur sonu semalarını da kıskandırırlar.
...............
Ben bu radiumu bir pekbilent taşından çıkardım
Benim de yandı parmaklarım memnu ateşinde
Bulup bulup yeniden kaybettiğim cennet ülke
Gözlerin peru'mdur benim golkond'um hindistan'ım
Kâinat param parça oldu bir akşam üzeri
Her kurtulan ateş yaktı üstünde bir kayanın
Gördüm denizin üzerinde parlarken elsa'nın
Gözleri elsa'nın gözleri elsa'nın gözleri.

Biyografi Konusu: Louis Aragon nereli hayatı kimdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ARAGON, Louis (1897-1982). Aşk ve özgür­lük üzerine şiirleriyle ünlü Fransız şair ve romancı Aragon Paris'te doğdu. Tıp öğrenimi gördükten sonra I. Dünya Savaşı sırasında askere alındı. Askerlik arkadaşları arasında geleceğin ünlü edebiyatçılan Andre Breton ve Paul Eluard da vardı. Bu arkadaşlarıyla dostluğunu ve daha başka sanatçılan Anicet (Anicet ou le Panorama; 1921) adlı romanın­da anlatmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
Aragon arkadaşlarıyla birlikte Dada adlı edebiyat topluluğuna katıldı. Dadacılar, I. Dünya Savaşı'nın yarattığı umutsuzluk orta­mında her türlü baskıya ve toplumsal kurala, özellikle şiirde anlama karşıydılar. Örneğin Aragon'un bu dönemde yazdığı bir şiir, alfa­bedeki harflerin rasgele sıralanmasından olu­şuyordu.

lousyp5

1919'da Philippe Soupault ve Breton ile birlikte Litterature adlı gerçeküstücü dergiyi kurdu. Gerçeküstücülük Akımı her türlü sa­nat ve düşünce anlayışını kökten değiştirmeyi amaçlıyordu . Bir köylünün Paris izlenimlerini gerçeküstücü layışla anlattığı le Paysan de Paris ("Parisli Köylü") romanı 1926'da yayımlandı.

1927'de Fransız Komünist Partisi'ne giren Aragon'un sanat ve düşün yaşamında köklü değişmeler oldu. Toplumcu gerçekçi anlayışa yönelerek gerçeküstücülerle ilişkisini kesti ve sanat ve edebiyat konularında partinin sözcü­lüğünü üstlendi. Bu dönemde yazdığı roman­larında Fransız toplumunun insan tiplerini, toplumsal gerçeklerini sergilemeye ağırlık verdi. Le Monde reel (1933-44; "Gerçek Dün­ya") adıyla yayımladığı dört ciltlik roman dizi­sinde özellikle zenginlerin yaşama biçimi üze­rinde duran Aragon, onların bencilliklerini, çürümüşlüklerini, işçilerin yaşam koşullarını ve özlemlerini dile getirdi. Bu romanlardan ikisi Kibar Semtler (les Beaux guartiers; 1936) ve Çalardı Basel'in Çanları (les Cloches de Bâle; 1933) adıyla Türkiye'de de yayımlandı. Partinin 1939-40 dönemindeki öyküsünü an­lattığı altı ciltlik roman dizisi les Communistes (1949-51; "Komünistler") ve 1810'lar Fransa'sını konu alan la Semaine sainte (1958; "Kutsal Hafta") gibi romanlarında toplumcu gerçekçi çizgisini sürdürdü.
II. Dünya Savaşı'nda Almanlar Fransa'yı işgal ettiğinde Aragon direniş hareketine ka­tılmıştı. Askere alınmasına karşın, şiirleri direniş gazetelerinde takma adla yayımla­nıyordu. Özgürlük temasını işlediği ve çoğu şarkı ya da marş olarak bestelenen şiirleri dilden dile dolaşarak yaygınlaşıyor, direniş önderlerinden General De Gaulle, Cezayir radyosundan Aragon'un şiirini okuyarak hal­kı direnişe katılmaya çağırıyordu.


1928'de tanıştığı ve 1939'da evlendiği Rus kökenli Elsa Triolet için yazdığı aşk şiirleri Aragon'un şair olarak ünlenmesinde büyük rol oynadı. Bu şiirlerde ana dilini ustalıkla kullanıyor, yeni imgelerle büyüleyici bir hava yaratıyordu. Aragon, geleneksel Fransız şiiri­nin yanı sıra doğu şiirinden, özellikle de Arap ve İran şiirlerinden esinlendi. Doğu şiirindeki gizem ve tanrısal güçleri yüceltme, Aragon'un şiirinde Elsa'yı, Elsa'nın aracılığıyla da kadını yüceltmeye dönüşüyordu. Türkiye'de Elsa'ya Şiirler (Elsa; 1959), Elsa'nın Mecnunu (le Fou d'Elsa; 1963) ve Mutlu Aşk Yoktur (1988) adlarıyla yayımlanan bu şiirlerde Aragon aşk, özgürlük, mutluluk temalarını işliyordu.


1953-72 arasında Les Lettres Françaises dergisinin yayın yönetmenliğini yapan Ara­gon, makale ve denemelerinde Fransız ve Sovyet edebiyatını inceledi. Elsa'nın 1974'te ölümünden sonra evine çekilen şair, bütün çabasını şiirlerini gözden geçirmeye harcadı. 1982'de Paris'te öldü.


Aragon'un öbür yapıtları arasında Feu de joie (1920; "Sevinç Ateşi"), le Mouvement perpetuel (1925; "Sonsuz Hareket"), la Creve-coeur (1941; "Büyük Acı"), les Yeux d'Elsa (1942; "Elsa'nın Gözleri"), la Diane française (1945; "Fransız Diana'sı"), // ne m'est Paris que d'Elsa (1964; "Elsa'sız Paris Benim İçin Bir Hiçtir") gibi şiir kitapları ile la Mise â mort (1965; "Ölüme Gönderme") ve Blanche ou l'Oubli (1967; "Blanche ya da Unutuş") gibi romanları sayılabilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Louis Aragon


aragon2
(1897 Paris - 1982 Paris)
Fransız şairi ve romancısı.

Zengin bir ailenin çocuğudur. Hekimlik öğrenimi görürken askere alındı. 1919'da öncü sanat hareketi dadaizmi benimsedi ve bu doğrultuda şiirler yazdı. Breton'la birlikte "Littérature" dergisini çıkardı (1919). Dada hareketi son bulunca, 1924'te Breton, Soupault ve Eluard'la birlikte gerçeküstücülük akımının önde gelen bir temsilcisi oldu. "Le Paysan de Paris" (Paris Köylüsü) adlı romanı gerçeküstücülüğün başyapıtları arasına girdi. 1932'de gerçeküstücülük akımından koptu. İdealist sanat anlayışından ve biçimci estetikten tümüyle uzaklaşarak sosyalist gerçekçiliği benimsedi.

1937'de komünist "Ce Soir" gazetesini çıkarmaya başladı. 1939 yılına değin İspanya İç Savaşı'nda çarpıştı. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız direniş örgütünün önde gelen liderlerinden biri oldu. Bu dönemde gizlice basılıp dağıtılan yurtsever ve savaşçı şiirleriyle büyük ün yaptı. Karısı Elsa Triolet için yazdığı şiirler bu ününü daha da pekiştirdi. 1953'te ünlü edebiyat ve sanat dergisi "Les Lettres Françaises"in yöneticiliğini üstlendi. Sosyalist gerçekçilik doğrultusunda yazdığı romanlarında burjuva toplumunun çöküşünü ve emekçi sınıfının yükselişini konu edinmiştir.

Başlıca yapıtları:
Roman

  • "Les Cloches de Bâle" (Basel'in Çanları, 1934)
  • "Les Communistes" (Komünistler, 1949-1951, 6 cilt);
Şiir
  • "Les Yeux d'Elsa" (Elsa'nın Gözleri, 1942),
  • "Elsa" (1959),
  • "Les Poètes" (1960).

Şiirlerinden örnekler
Mutlu Aşk Yoktur

İnsan her şeyi elinde tutamaz hiç bir zaman
Ne gücünü ne güçsüzlüğünü ne de yüreğini
Ve açtım derken kollarını bir haç olur gölgesi
Ve sarıldım derken mutluluğuna parçalar o şeyi
Hayatı garip ve acı dolu bir ayrılıktır her an
Mutlu aşk yoktur

Hayatı, Bu silahsız askerlere benzer
Bir başka kader için giyinip kuşanan
Ne yarar var onlara sabah erken kalkmaktan
Onlar ki akşamları aylak kararsız insan
Söyle bunları
Hayatım , Ve bunca gözyaşı yeter
Mutlu aşk yoktur

Güzel aşkım tatlı aşkım kanayan yaram benim
İçimde taşırım seni yaralı bir kuş gibi
Ve onlar bilmeden izler geçiyorken bizleri
Ardımdan tekrarlayıp ördüğüm sözcükleri
Ve hemen can verdiler iri gözlerin için
Mutlu aşk yoktur

Vakit çok geç artık hayatı öğrenmeye
Yüreklerimiz birlikte ağlasın sabaha dek
En küçük şarkı için nice mutsuzluk gerek
Bir ürperişi nice pişmanlıkla ödemek
Nice hıçkırık gerek bir gitar ezgisine
Mutlu aşk yoktur

Bir tek aşk yoktur acıya garketmesin
Bir tek aşk yoktur kalpte açmasın yara
Bir tek aşk yoktur iz bırakmasın insanda
Ve senden daha fazla değil vatan aşkı da
Bir tek aşk yok yaşayan gözyaşı dökmeksizin
Mutlu aşk yoktur amaBöyledir ikimizin aşkı da

Aragon
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Temmuz 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
25 Haziran 2008 / Bia Tarih
9 Şubat 2016 / Jumong Siyaset ww
30 Aralık 2015 / asla_asla_deme Siyaset ww
7 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww