Arama

Jacob Grimm

Güncelleme: 16 Eylül 2011 Gösterim: 3.965 Cevap: 1
Breath - avatarı
Breath
Ziyaretçi
16 Haziran 2010       Mesaj #1
Breath - avatarı
Ziyaretçi
Jacob Grimm
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jacob Grimm
Sponsorlu Bağlantılar
Grimm J


Jacob Ludwig Karl Grimm 4 Ocak 1785 yılında Hanau’da dünyaya gelmiştir. 20 Eylül 1863 yılında ise Berlin’de ölmüştür. Jacob Grimm, hukukçu olmanın yanı sıra Alman dilbilimci ve edebiyat bilimcidir. Ayrıca Jacob Grimm, Alman Dil ve Edebiyat Bilimi ve Alman Arkeolojisi’nin kurucusu olarak kabul edilir.
Onun özgeçmişi ve eserleri, kendinden bir yaş küçük olan kardeşi Wilhelm ile bağdaştırılmıştır. Bundan dolayı bu iki kardeş, Grimm Kardeşler olarak adlandırılır.

Yaşamı
Jacob Grimm, gençlik dönemini babasının memur olarak çalıştığı Steinau’da geçirmiştir. 1798 yılında kardeşi Wilhelm ile Friedrich Lisesi’ne gitmiştir. Jacob, 1802 yılında Marburg Üniversitesi’ne kaydını yaptırmıştır ve bu üniversitede Friedrich Carl von Savigny’nin yanında hukuk üzerine çalışmıştır. Johann Friedrich Ludwig Wachler’in dersleriyle beraber Yasa Tarihi Araştırmaları yaparken Alman Dili ve Edebiyatı’nın Gelişimi üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekmeye başlamıştır. Savigny bilimsel araştırmalar için (ortaçağdaki Roma hukuku üzerine ders vermek için) 1804 yılında Paris’e gittiğinde yerini Grimm’e bırakmıştır. Bir süre sonra hukuk çalışmaları, Jacob Grimm üzerindeki etkisini kaybetmiştir. Sonrasında Eski Alman Edebiyatı’na yönelmiştir ve bu edebiyat üzerine çalışmalar yapmıştır. 1805 yılının Eylül ayında, annesinin yaşadığı yer olan Kassel’e geri dönmüştür. Kassel’e geri dönmesiyle beraber Savaş Heyeti tarafından göreve getirilmiştir. Bir yıl sonra görevi terk etmek zorunda bırakılarak makamından uzaklaştırılmıştır.

Annesinin ölümünden sonra 1808 yılında Jacob Grimm, ailenin diğer üyelerinin geçimini ve sorumluluğunu üstlenmiştir. Westfalya Krallığı’nın bünyesinde olan Jerome Bonapartes Kütüphanesi’nde memur olarak çalışmaya başlamıştır. Ayrıca 1809 yılının Şubat ayında Devlet Konseyi Üyeliği’ne atanmıştır. İşinden arta kalan zamanlarında Eski Alman Nazımları ve Dil’i üzerine çalışmalar yürütmüştür.

1806 yılından itibaren kardeşi Wilhelm ile diyar diyar gezerek masallar toplamışlardır. Günümüzde bu masallar, üzerinde düzenlemeler yapılarak yayımlanmaktadır. Hessen Prensi’nin bölgeyi tekrar ele geçirmesiyle Grimm kütüphanecilik görevini kaybetmiştir; ancak yeni Prens tarafından diplomatik görevlere atanmıştır. 1814–15 yılları arasında Viyana Kongresi’nde Elçilik Sekreteri olarak görüşmelerde aktif bir rol oynamıştır. Kısa bir süreliğine Paris’te, Hessen ve Prusya’ya ait kıymetli sanat eşyaların iadesi için gerekli anlaşmalarda görev almıştır.

Bu süreçte Grimm, Slav dillerine merak sarmıştır ve bu diller üzerine çalışmalara başlamıştır. 1815 yılında sadece Edebiyat Tarihi ve Dilbilimi çalışmak uğruna diplomatlık görevine kendi isteğiyle son vermiştir. Bir yıl sonra Kassel Kütüphanesi’nde tekrar görev almıştır (kardeşi de elçilik görevine atanmıştır). 1829 yılında çalıştığı bölümdeki amirinin ani ölümüyle, Grimm bir üst makama getirilmiştir. 1830 yılında Göttingen Üniversitesi’nde profesör olmuştur.
1837 yılında Hannover Kralı’nın isteğiyle memurluk görevi yükseltilince ülkede dikkat çeken ve bilinen bir kişi olmuştur. 1841 yılında Prusya Kralı IV. Friedrich Wilhelm’in çağrısı üzerine Berlin’e gitmiştir ve burada Hukuk Akademisi’nin bir üyesi olarak dersler vermiştir. 1846–47 yıllarında Alman Meclisi’nde sözü geçen bir insan olarak görev almıştır. 1848 yılında ise Frankfurt Meclisi’nde vekil olmuştur.

Grimm, ölümüne kadar Friedrich – Wilhelm Üniversitesi’nde 20 yılı aşkın süre ders vermiştir. Bu üniversitede kardeşiyle beraber Luther’den Goethe’ye kadar geçen dönemdeki eserlerin sözcük dağarcığını inceleyerek Yeni Yüksek Almanca Sözlüğü üzerine çalışmalar yürütmüşlerdir.

Kardeşi Wilhelm ile Alman Arkeoloji Bilimi, Dilbilimi ve Dil- Edebiyat Bilimi’nin kurucuları olarak kabul edilir. Ayrıca Karl Lachman’nın araştırmalarına fayda sağlayan Eski Alman Edebiyatı’nın Stoklaması’nın yanı sıra Ortaçağ Alman Edebiyatı üzerine katkıları da önemsenemez.

Pozisyonunun yaptırım gücü ile Grimm bütünüyle saldırgan ve zıt bir yönde ilerlemiştir, dolayısıyla rakipleri, tartışmaların yanı sıra ona karşı kişisel karalama çalışmaları yürütmüşlerdir. Grimm kardeşler daha çok “Çocuk - Ev Masalları“ ve “Alman Sözlüğü” ile tanınmıştır. Jacob Grimm 1822 yılında bu güne kadar “Ünsüz Değişimi” olarak adlandırılan kuramı, Alman Dili için Fonetik Kanunu olarak formüllendirmiştir. Anglosakson ülkelerinde insanlar Grimm Kanunları‘nın etkisinde konuşurlar. Jacob Grimm “Frucht” isimli makalesini yazdığı dönemde 20 Eylül 1863 yılında ölmüştür. Cenazesi, ölümünün hemen ardından Berlin- Schönberg’deki St-Matthaus Kilisesi’ne defnedilmiştir.
Geride bıraktığı mirası (örneğin kişisel notları ile kitaplığı) Berlin Devlet Kütüphanesi’nde veya Prusya Kültür Sarayı’nda sergilenmektedir. Erkek yeğeni Herman Grimm, diğer eşya ve kalıntılarını Kassel Grimm Kardeşler Müzesi gibi arşivlere vermeyi uygun görmüştür. Böylelikle burası Jacob Grimm Okulu olarak adlandırılmıştır.

Eserleri

  • Alman Grameri, 1819
  • Almanca Eski Hukuk Eserleri, 1828
  • Almanca Sözlük, 1838 ff.
  • Alman Mitolojisi. Eksiksiz Eser. Marix Verlag: Wiesbaden 2007, ISBN 978 – 386539–1438.
  • Eski Alman Ustalık Edebiyatı Üzerine, Göttingen 1811
  • Wilhelm Grimm ve Arkeoloji Üzerine Konuşma, Berlin 1863

Biyografi Konusu: Jacob Grimm nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Jacob Ludwig Karl Grimm
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1785, Hanau
Ölüm: 1863, Berlin
Alman masal yazarı ve dilbilimcisi.

Grimm Kardeşler'in büyüğüdür. Babasının ölümü üzerine (1796) gençliği zorluklar içinde geçti. Hukuk öğrenimine başladı (1802). Kral Jérome'un özel kitaplık memuru oldu (1808). Elçilik danışmanı olarak Viyana Kongresi'ne katıldı (1814-1815). Göttingen Üniversitesi'nde Eskiçağ bilimleri ve kütüphanecilik profesörü oldu (1829).

Hannover kralının anayasayı çiğnemesini protesto eden yedi öğretim üyesinden biri olarak görevinden uzaklaştırıldı ve krallık sınırlarının dışına çıkarıldı (1837). Berlin'de Alman Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi ve profesörlük yaptı (1840).

Modern Alman edebiyat ve dilbiliminin temellerini attı. Dünya edebiyatında daha çok "Grimm Kardeşler" diye anılan Jacob ve Wilhelm Grimm, birlikte yaşadıkları gibi, birçok bilimsel ve edebî yapıtı da ortaklaşa yarattılar. "Heidelberg Coşumculuğu" (Heidelberg Romantik) denilen akım içinde yer aldılar ve bu hareketin halk edebiyatını ve halkbilimini yenileme ve eski Alman kültürünü canlandırma çabalarını desteklediler. Halk arasında yaptıkları çok uzun çalışmalardan sonra, "Çocuk ve Ev Masalları" (1812) adı altında, onları dünya çapında üne kavuşturan yapıtlarını yayımladılar. Alman masallarından yaptıkları bu derlemede masalları halkın ağzından dinledikleri biçimde, saflıklarını bozmamaya ve hiçbir şey eklememeye özen göstererek kaleme aldılar.

Grimm Kardeşler'in bilim alanındaki dev yapıtlarıysa "Deutsches Wörterbuch"dur (Almanca Sözlük, 1852-1858). Yapıt, onların ölümünden yüz yıl sonra Alman Bilimler Akademisi tarafından tamamlanabildi. Önemli yapıtlarından biri de "Geschichte der Deutschen Sprache"dir (Alman Dilinin Tarihi, 1848).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

20 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
11 Mayıs 2007 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
3 Ağustos 2012 / Mavi Peri Edebiyat ww
16 Eylül 2011 / Breath Edebiyat ww
18 Ekim 2015 / Efulim Felsefe ww