Arama

Goncourt Kardeşler

Güncelleme: 7 Nisan 2011 Gösterim: 4.167 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Nisan 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Goncourt Kardeşler
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar
Edmond de Goncourt (1822-1896) ve Jules de Goncourt (1830-1870) adlı iki kardeş Fransız romancıdırlar. Goncourt Kardeşler, aynı zamanda Goncourt Akademisi'ni kurmuştur.
Fransız edebiyatının tanınmış romancılarından olan bu iki kardeş, Fransız romancılığında köklü bir değişiklik yapmak için uğraşmışlardır. Roman tekniği üzerinde yaptıkları çalışmalarla ün kazandılar. İki kardeş, romanlarında, o zamana kadar alışılmış olan Fransızcadan daha değişik bir dil kullanmışlar, ortaya yeni bir yazı dilinin çıkmasını sağlamışlardır.
Asil bir aileden gelen Goncourt Kardeşler, iyi bir eğitim alırlar. Evlerinde zengin bir kütüphaneleri vardır. Bütün işleri bu kütüphaneye kapanıp okumaktır. Okumaya büyük bir tutkuyla bağlanmalarında bu kütüphanelerinin çok büyük etkisi vardır. Goncourt Kardeşler, o kadar çok okurlar ki, en sonunda yazmaya karar verirler. Ancak ayrı ayrı değil birlikte yazmaya başlarlar. İki kardeşin birlikte yazışları günlüklerini tutmakla başlar (1851). Bu iki kardeş aslında iki farklı kişilik olmasına rağmen son derece uyumludur, sanki tek bir kişilik gibidir. Bu birlik ve bereberlik, yalnızca duyguda değil düşüncede de görülür. Yazdıkları eserler sanki bir kalem tarafından yazılmış görüntüsü verir.
Goncourt Kardeşler, Naturalizmin, Emile Zola'dan sonraki en önemli temsilcileridir. Eserlerini bilime, gözleme dayanan bir yöntemle, büyük bir titizlikle yazmışlardır. Artistik üslubun yaratıcıları arasında sayılır.
Edmond de Goncourt, ölümünden sonra, bıraktığı bir vasiyette, bütün varlığını kurulacak bir akademiye bırakmıştır. Akademi kurulduktan sonra, her yıl en güzel romanı yazan romancıya verilmek üzere 5.000 franklık bir de para ayrılır. Goncourt Edebiyat Ödülü’nü kazanan roman, her yıl Fransız edebiyat hayatında, önemli bir yer alır. Bu ödül, hala verilmektedir.
Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt (1822 Nancy - 1896 Champrosay) ve Jules Alfred Huot de Goncourt (1830 Paris - 1870 Auteui, Paris), kardeş Fransız yazarlar. Babaları imparatorluk ordusunda subaydı. İki kardeş de ortak bir tutkuyla sanat ve edebiyata eğildiler, birlikte monografiler, romanlar ve bir tiyatro oyunu yazdılar. Önceleri belge niteliği taşıyan monografiler kaleme aldılar. Konularını 18. yüzyıl Fransız tarihinden ve kültüründen alan bu monografiler arasında;
  • "Histoire de la Société Française Pendant la Révolution" (Devrim Sırasında Fransız Toplumu Tarihi, 1854),
  • "Portraits İntimes du XVIII. Siècle" (18. Yüzyıldan Bazı Mahrem Portreler, 1857),
  • "Histoire de Marie-Antoinette" (Marie-Antoinette'in Yaşamöyküsü, 1858),
  • "L'Art du XVIII. Siècle" (18. Yüzyıl Sanatı, 1859-1875)
yer alır. Romanları arasında
  • "Charles Demailly" (1860),
  • "Soeur Philoméne" (Rahibe Philomène, 1861),
  • "Renee Mauperin" (1864),
  • "Germinie Lacerteux" (1864),
  • "Manette Salomon" (1864),
  • "Madame Gervaisais" (1869)
sayılabilir. Bunların yanı sıra "Henriette Maréchal" (1865) adlı bir de oyunları vardır.
Kardeşi Jules'ün ölümünden sonra Edmond ancak yedi yıl sonra kendi başına yazdığı ilk romanını yayımladı:
"La Fille Elisa" (Sokak Kızı Elisa, 1877)
Bunu,
  • "Les Frères Zemganno" (Zemganno Kardeşler, 1879),
  • "La Faustin" (1882), "Chérie" (Sevgilim, 1884)
izledi.
Goncourt kardeşlerin romanları, doğalcı (natüralist) olup bu romanlarında kişilerin patolojik durumlarını yansıtırlar. Edmond de Goncourt 1884 tarihli vasiyetnamesiyle "Goncourt Akademisi" adıyla bir edebiyat derneği kurulmasını istedi. Bu isteği ölüm yılı olan 1896'da gerçekleştirildi.

Biyografi Konusu: Goncourt Kardeşler nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

13 Şubat 2017 / ThinkerBeLL Sinema ww
24 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Sinema ww
19 Temmuz 2008 / Misafir Sinema ww
3 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL Bilim ww