Arama

Pedro Calderon de la Barca

Güncelleme: 13 Nisan 2011 Gösterim: 2.599 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi&MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi özgür ansiklopedi

calderon

17 Ocak 1600 tarihinde İspanya'nın Madrid doğumlu olan Pedro Calderon de la Barca sonunda İspanya'nın en önemli yazarlarının bir olacak. oyun yazarı büyük Along ile Lope De Vega , Calderon tiyatro İspanya'nın Golden Age hakim olur. Cizvit Colegio İmparatorluk eğitimi alan Calderon, ancak Alcalá (1614-1615) ve Salamanca Üniversitesi (1615-1621) Üniversitesi'nde hukuk eğitimi bir derece kazanmak değildi. 1621 yılında Castille ve Constable, Don Bernardino Fernández de Velasco ile ev girdi. Iki yıl sonra, 1623 yılında mahkeme için oyunlar yazmaya başladı.
Calderon en ünlü oyun, Hayat, Bir Rüya mı kader ve özgür araştırıyor çatışma arasında.
O sırada doğumdan itibaren bir kule oğlu saltanatının korumak için hapseden ve babasının tahtını alarak çocuğu gördü astrologların tahminleri önlemek Polonya Kralı hikayesini anlatıyor. Birkaç yıl sonra, Kral kalp ve oğlu uyuşturulmuş ve bir deneme için, sarayına getirilen siparişlerin bir değişme olur. Genç adam King kısa süre sonra tekrar onun hapse uzaklaştırır ki, çok kötü davranır. Kulede uyanmak, oğlu kısa bir süre sonra tüm deneme sadece bir rüya olduğunu, onun yalnız hapis sol asla emin. Ama bir köylü ayaklanması yakında taç Kral olma çocuk bir kez daha ve sonuçları şaşkın esir salıverir. kulede bir kez daha uyanık ve bu yeni hayatı ancak bir o öğrenme korkulu bir rüya, o takdiri ile kendini gerçekleştirmektedir bu sefer.
a Dream Kenara uzaklıktadır Life, Calderon intikam belki ve onur çalış onun en iyi bilinen için. Onun dokunulmazlık içinde askerler olan Zalamea, Belediye Başkanı Kaptan asker ettiğiniz belli, varlıklı çiftçi bir kızı abducts onu tecavüz ve ağaç için bir baba bağlar onu. Bu oyunda, babasının intikamını içinde daha intikam aracı ile tespit etmek zor olabilir, karısı-cinayet çalış bir üçlü olarak onur ve intikam ile modern duyarlılıklarını, anlaşılabilir ama Calderon da anlaşmaları gözükebilir. bu oyunların her birinde, karısı aldatma onu şüpheli ve kayıp onur geri istediği kocası tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak öldürüldü. çok tartışma konusu olsa da, Calderon'un bu önlemlerin onaylı veya o sadece dramatik çatışma yaratmak için bu ortak sosyal kod kullanılmış olup olmadığını bilmenin bir yolu yoktur. Kesin olan, bu intikam çalış olduğunu - hangi Calderon'un's canon çok küçük bir bölümünü oluşturan - yakından drama ile özdeşleşmiş hale gelmiştir. Bu çalışma Dishonour, Secret hakaret içeren Hekim onun Onur, Secret Vengeance, onun Own ve Ressam.
1651 yılında bir rahip oldu ama Philip IV için mahkeme oyun yazarı olarak oyunlar yazmaya devam etti. O da Madrid yazdı iki şehir için her yıl sacramentales autos. Daha sonraki yıllarda, o zevk ve Altın Çağ'ın azalan yıllarında İspanyol Mahkemesi çıkarlarını yansıyan ayrıntılı mitolojik temalar bir dizi geliştirdi. O May 25, 1681 tarihinde Madrid'de öldü. eserler onun 120, hayatta kalan yaklaşık 80 gün Christi ve autos sacramentales Corpus üzerinde eucharist gizemini kutluyor, ahlak çalış.

İspanyol oyun yazarı ve şairi. İlk ve ortaöğrenimini Cizvitler kolejinde bitirdikten sonra, Salamanca Üniversitesi'ne girdi, hukuk, felsefe ve matematik derslerine devam etti. 1620'den sonra kendini edebiyata verdi. Oyun yazarı olarak kısa zamanda ünlendi. IV. Felipe'nin hizmetindeyken birçok piyes yazdı. 1625'te orduya girdi ve Cataluna Savaşı'na (1640) katıldı. Papaz olduktan (1651) sonra, Toledo'daki "Yeni Krallar" kilisesine atandı (1653). Daha sonra Madrid'e dönerek (1663) Kral II. Carlos'un başrahibi oldu (1663). Saraydaki mevkiine ve İspanya'daki ününe karşın, yaşamının son yıllarını yoksulluk içinde geçirdi. Çok verimli bir yazar olan Calderon 121 din dışı oyun (comedia) ve 73 dinî oyun yazdı.
Dinî oyunları içinde en ünlüleri:
  • "El Magico Prodigioso" (Mucize Yaratan Sihirbaz),
  • "La Cena del Rey Baltasar" (Kral Baltazar'ın Akşam Yemeği, 1634)
  • "El Grand Mercado del Mundo"dur (Büyük Dünya Pazarı).
  • Din dışı oyunları içinde de
  • "El Alcalde de Zalamea" (Zalamea Muhtarı, 1636),
  • "No Hay Burlas Con el Amor" (Aşkla Şaka Edilmez) en ünlüleri arasında yer alır.
  • "La Vida es Sueno" (Hayat Bir Rüyadır,1635) adlı oyunu yalnız İspanyol edebiyatında değil, dünya edebiyatında da önemli bir yer tutar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Pedro Calderon de la Barca nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Asker ww
15 Mayıs 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
12 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
9 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Siyaset ww
22 Ekim 2015 / Jumong Müzik ww