Arama

Ray Bradbury

Güncelleme: 13 Ağustos 2007 Gösterim: 3.478 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Temmuz 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ray Bradbury
Ad:  RayBradbury.jpg
Gösterim: 382
Boyut:  12.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Roman, kısa öykü, deneme, senaryo, oyun ve şiir gibi, edebiyatın mevcut her dalında eserler veren çok yönlü bir yazar olan Bradbury, 22 Ağustos 1920’de Illinois’de dünyaya geldi. Çocukluğu boyunca kendisini çok etkileyen Tarzan, Buck Rogers, Flash Gordon gibi çizgi romanlar ve Frankenstein karakteri, gelecekte üreteceklerinin sinyalini veriyordu. Henüz onbir yaşındayken hikayeler yazmaya başlamıştı.
1934'te ailesiyle Los Angeles'a taşındı. 1938’de liseyi bitirinceye kadar burada yaşadı. Mezun olması, eğitimine son verdiği anlamına gelmiyordu; gecelerini kütüphanede, günlerini daktilosunun başında geçirmekteydi. Para kazanmak içinse sokaklarda gazete satıyordu. Bu çalışmalarının meyvelerini toplamakta gecikmedi. 1938 yılında Imagination dergisinde kısa bir hikayesi yayınlandı. Düzenli olarak bilimkurgu yazarları çevrelerine katılan Bradbury, tanıştığı ünlü yazarlarla ufkunu sürekli genişletti. Bir yıl sonra, Futura Fantazia adını verdiği dergisini yayınladı. Ancak ilk profesyonel çalışması, 1941 senesinde basılan Pendulum olan sanatçı, The Lake ile kendi tarzını yakaladı ve nihayet gazete satıcılığını bırakıp full-time yazmaya başladı. 1945’te, The Big Black and White Game ile En İyi Amerikan Kısa Hikaye ödülüne layık görüldü.
Bradbury, 1947’de Marguerite McLure ile evlendi. Şimdi yetişkin olan dört kızları var.
1950'de basılan ilk önemli romanı Mars Yıllıkları , bilimkurgu klasikleri arasında yerini aldı. Kitap, Amerikan toplumunun endişelerini temel alan konusuyla sosyal bir eleştiride de bulunuyordu.
Bradbury’nin belki de en iyi tanınan eseri olan “Fahrenheit 451”, 1953’te yayınlandı. Kitapların yasaklandığı bir geleceği anlatan konusuyla, yeni bir “Büyük Birader” paranoyasını dile getirmekteydi.
Bugün Dünya'nın en büyük bilimkurgu ve fantezi yazarlarından biri olan Ray Bradbury, yirmi yaşındayken Weird Tafeî'de yayınlanan ilk öyküsünden bu yana, 500'e yakın öykü, roman, oyun ve şiir kaleme aldı. John Huston'ın 1956 yapımı Moby Dick'inin televizyon senaryosunu yazdı. Sonraları, Alfred Hitchcock Şov ve Rod Ster-ling'in Alacakaranlık Kuşağı için senaryolar yazdı.
Apollo astronot grubundan biri Ay'a indiğinde, Brad-bury'nin romanı Dandelion Wine onuruna, bir kratere Dandelion Crater adını verdiler. Bradbury'den, Tokyo yakınlarında bir 21. yüzyıl kentinin tasarımı konusunda yardımcı olması İstendi. Fahrenheit 451 operası 1988 sonbaharında sergilendi. Filmi versiyonu da, 1966 yılında Fran-çois Truffaut tarafından yönetilmişti.

Ödül Zengini
Yazar kariyerini, aldığı çok sayıda ödül ile zenginleştirdi. Amerikan Kısa Hikaye ödülünü üç kez evine götüren Bradbury’nin aldığı diğer ödüller arasında O’Henry Memorial Memorial Ödülü, Benjamin Franklin Ödülü, Uzay-Havacılık Yazarları Birliği En İyi Uzay Makalesi Ödülü, Dünya Fantazi Edebiyatı Yaşam Boyu Onur Ödülü, Amerikan Bilimkurgu Yazarları Büyük Usta Ödülü yer alır. Uçmanın tarihi hakkındaki animasyon filmi Icarus Montgolfier Wright ile Oscar ödüllerine aday gösterildi, ve The Halloween Tree ile Emmy Ödülü kazandı. Sanatçı, bütün bu ödüllerden daha anlamlı bir şekilde onurlandırılacaktı: Apollo uzay gemisinin Ay’da keşfettiği kratere, yazarın ünlü romanı Dandelion Wine’dan yola çıkarak Dandelion adı verildi.
Eserlerinde bireyin yalnızlığını, çaresizliğini ve hayatın monotonluğunu anlatarak şiirsel ve karamsar ortamlar yaratan Bradbury, halen California’da yaşamakta ve edebi kariyerine devam etmekte..


Biyografi Konusu: Ray Bradbury nereli hayatı kimdir.
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
13 Ağustos 2007       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
“Fahrenheit 451” bilimkurgu klasikleri arasına rahatlıkla girebilecek bir eserdir.
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

13 Mart 2018 / Hi-LaL Bilim ww
12 Mayıs 2009 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
26 Mayıs 2013 / [WoL]bL Sanat ww
21 Temmuz 2012 / Mira Sinema ww
24 Kasım 2015 / Mira Sinema ww