Arama

Percy Bysshe Shelley

Güncelleme: 10 Ekim 2012 Gösterim: 5.500 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
7 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Percy Bysshe Shelley

Sponsorlu Bağlantılar
Portrait of Percy Bysshe Shelley by Curran2C 1819

Percy Bysshe Shelley (d. 4 Ağustos1792, Horsham, Sussex - ö. 8 Temmuz1822, Livorno), İngiliz yazınının ve Romantik Dönem'in en önemli şairlerindendir.

Eton'da eğitim gördü. 1811'de yazdığı "Tanrıtanımazlığın Gerekliliği" adlı makalesinden dolayı Oxford'dan atıldı ve babası tarafından da reddedildi ve Londra'ya gitti. Orada Harriet Westbrook adlı bir bayanla evlendi. İrlanda'da ayaklanmayı kışkırttı.

1914'de Godwin'in kızı Mary (Frankestein'in yazarı) ile tanıştı. Evli olmasına rağmen onunla beraber oldu. Godwin'nin bu ilişkiye sert tepkisi üzerine İngiltere'yi birlikte terk ettiler. İsviçre'de Lord Byron ile tanıştı. Eşinin ölümünden sonra İngiltere'ye dönüp evlendiler fakat 1816'da İtalya'ya yerleşmeye karar verdiler.
1816-1818'lerde The Revolt of Islam ve 1820'de Prometheus adlı yapıtlarında kadın ile erkeğin beraberliğini, kurtarıcı bir ilişki olarak kutsadı ve umudunu "Doğu"ya bağladı.

Ayrıca bu yüzyılda hızla yayılmaya başlayan vejetaryen'liğin, gönüllü avukatlığını Leo Tolstoy ile birlikte yaptılar. 1822'de boğularak ölmüş ve italya'da sahile vurduğu yerde yakılmak suretiyle kendisi için bir cenaze töreni düzenlenmiştir. törende, lord byron, arkadaşının kafatasını hatıra olarak saklamak istemiş, ancak yine bir yazar olan aile dostları edward trelawny buna izin vermemiştir. fakat, yakma esnasında kalp bir türlü yanmayınca, trelawny kalbi ateşten çıkarmış ve percy'nin dul eşi mary shelley'ye vermiştir . Kalp sonunda, oğlu öldüğü zaman, onunla beraber gömülmüştür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Percy Bysshe Shelley nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Mart 2010       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Percy Bysshe SHELLEY (1792 - 1822)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İngiltere'de Romantizm Akımı'nın tanınmış şairlerinden Percy Bysshe Shelley, dünyada kötü olan ne varsa hepsinin değişeceği, böylece insanların kötülüğün ve bencilliğin pençesinden kurtularak özgürlük ve sevgi içinde yaşayacağı günlere özlem duyuyordu. Kendi deyimiyle, şiirinin "geleceği haber vermesini" ve insanlığı bekleyen güzel günleri müjdelemesini istiyordu.
Soylu ve varlıklı bir toprak sahibinin oğlu olan Shelley, Eton College'da öğrenim görürken kurallara uymaması yüzünden başı epeyce derde girdi. Bu okuldan sonra Oxford Üniversitesi'ne girdi. Din konusundaki aykırı düşünceleri yüzünden, orada da beş aydan fazla kalamadı ve atıldı.
Bütün bunlardan sonra Shelley'nin babası ona para vermeyi reddetti. Shelley, dört kız kardeşinin onun için biriktirdiği cep harçlığıyla geçinmek zorunda kaldı. Parayı ona kız kardeşlerinin okul arkadaşı Harriet Westbrook getiriyordu. Harriet zamanla Shelley'ye âşık oldu ve iki genç çok geçmeden birlikte kaçarak İskoçya'da evlendiler. Bir süre her şey yolunda gitti; biri kız öbürü oğlan iki çocukları oldu. Okul günlerinden beri şiir yazan Shelley'nin bu dönemde ilk uzun şiiri yayımlandı. O yıllarda en beğendiği ve düşüncelerini paylaştığı insanlardan biri de, yazar ve düşünür William Godwin'di. Bir süredir karısından uzaklaşmış olan genç şair, Godwin' in ve ünlü kadın haklan savunucusu Mary Wollstonecraft'ın 16 yaşındaki kızı Mary'ye âşık oldu. Mary'yle süren ilişkisi yüzünden karısı Harriet 1816'da canına kıydı. Bu olay Shelley'nin büyük bir bunalım geçirmesine yol açtı. Bundan bir süre sonra Mary ile evlendi.
Bu sırada Shelley 24 yaşındaydı. En güzel şiirlerini, karısı Mary ve çocuklarıyla 1818 ilkbaharında gittiği İtalya'da yazdı. Orada çok mutlu oldu. Büyük bir istekle okuyor, yazıyor ve yeni dostlar ediniyordu. Bunlardan biri de gene bir şair ve özgürlük âşığı olan Lord Byron'dı. Shelley aralarındaki dostluğu anlatan "Julian and Maddalo" adlı bir de şiir yazdı. İtalya'da yazdığı uzun şiirlerin en ünlüsü ise "Prometheus Unbound up"(1820; Zincirleri Çözülmüş Prometheus). Shelley bu şiirde, göklerden çaldığı ateşi insanlara getiren Promete'nin öyküsünü anlatan Yunan efsanesini yeniden ele alıyor, böylece insanlığın geleceğine duyduğu umudu ve sevinci bu eski öyküyü kullanarak dile getiriyordu. "Adonais" adlı şiiri ise 1821'de ölen şair John Keats için yazılmış bir ağıttır.
Shelley daha çok kısa şiirleriyle tanınır. "To a Skylark" (Tarlakuşuna) adlı şiirde, bir yaz günü masmavi gökyüzünde uçan bir tarlakuşunun coşkulu cıvıltısını betimler. Dilimize "Karayele Gazel" adıyla çevrilen "Ode to the West Wind"de ise şair güçlü ve azgın karayele seslenir:
Keats gibi, Shelley de öldüğünde oldukça genç yaştaydı. 30. doğum gününden hemen önce, İtalya'daki Livorno açıklarında yakalandığı bir fırtınada teknesinin batması sonucu boğularak yaşamını yitirdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Huni - avatarı
Huni
Ziyaretçi
8 Temmuz 2012       Mesaj #3
Huni - avatarı
Ziyaretçi
Alanı Şair, oyun yazarı, deneme yazarı, roman yazarı.
Katıldığı akımlar Romantizm
Etkilendikleri John Milton
Etkiledikleri William Butler Yeats, Jan Kasprowicz, Alfred Nobel, Gregory Corso
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Ekim 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Percy Bysshe Shelley (1792 Field Place/Sussex-1822 La Spezia Körfezi/İtalya)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

shelley615

İngiliz şair. İngiliz coşumculuğunun en büyük temsilcilerinden biridir.

Aristokrat bir ailenin oğluydu. Önce Eton Koleji'ne, sonra Oxford Üniversitesi'ne girdi. Buradayken yazdığı "The Necessity of Atheism" (Tanrıtanımazlığın Gerekliliği, 1811) adlı broşür, üniversiteden kovulmasına neden oldu. Aynı yıl Harriet Westbrook ile evlendi, ancak birkaç yıl sonra karısını terk ederek Mary Godwin ile birlikte Avrupa'ya gitti. İlk karısının intihar etmesinden sonra Mary Godwin ile evlendi. İki çocuğunun velayetinin kendisine verilmemesi ve sağlığının bozulması yüzünden İngiltere'yi bir daha dönmemek üzere terk etti. Cenevre'de Byron ile tanıştı. Roma, Pisa ve Venedik'te kaldı. 1820'de La Spezia'ya yerleşti. La Spezia Körfezi'nde çıktığı bir yat gezisi sırasında boğuldu. Kıyıya vuran cesedinin cebinden Sophokles'in ve Keats'ın iki kitabı çıktı. Shelley'nin cesedi Byron tarafından yaktırıldı. Bir dizi alışılmamış davranışı yüzünden acılarla ve güçlüklerle karşılaşan Shelley, yaşadığı dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmeyi amaçlamıştı. Kendisini tanıyan herkes tarafından "en bencil olmayan insan" olarak tanımlandı. Yaşamı boyunca insanın ilerlemesine ve yetkinliğe erişmesine olan inancını savundu. Shelley'ye göre, zorbalık ve kötülük ortadan kaldırıldıktan ve yerlerine sevgi ve akıl konulduktan sonra "Evrenin Ruhu" ve "Aşkın Ruhu" yeniden canlanacaktı. Bu fikirlerinin kaynağı Mary Godwin'in babası yazar William Godwin, Yunan şiiri ve Platon felsefesiydi.

Soyut fikirlerin dünyasında yaşayan Shelley, gündelik yaşama ilişkin kaygılardan uzak gözüktü. Buna karşın, açık seçik, canlı ve sıcak bir dil kullandı. "A Defense of Poetry" (Şiirin Savunusu, 1821) adlı bitmemiş denemesinde, şiirin "en mutlu ve en iyi insan aklının, en mutlu ve en iyi anlarının yansıması" olduğunu savundu. Şairlerin, dünyanın gerçek yasa yapıcıları olduğunu söyledi. Dizelerinde yarattığı ses etkilerini, biçim, yoğunluk ve duyarlıkla birleştirdi. Rüzgâr, ölü yapraklar vb. gibi maddî olmayan ögelerden yola çıktığı hâlde, somut imgelere vardı. Aynı zamanda çok iyi bir dilbilimci olan Shelley, Yunanca, İtalyanca, İspanyolca ve Almancadan yaptığı çevirilerle; bir ülke edebiyatının ruhunu bir başka dilde yansıtmayı başardı. "Hymn to İntellectual Beauty" (Entelektüel Güzelliğe Övgü, 1816) ve "Ode to the West Wind" (Batı Rüzgârına Od, 1819) adlı şiirlerinde insanın gelişimine ve kusursuzluğuna olan inancını ortaya koydu. Lirik bir şiir olan "Prometheus Unbound"da (Zincirleri Çözülmüş Prometheas, 1818-1819) geleneksel efsaneyi değiştirdi ve zorbalığa boyun eğmeyen insanın doğa ve sevgi tarafından özgürlüğüne kavuşturulduğunu anlattı. "Queen Mab" (Kraliçe Mab, 1813), "The Revolt of İslâm" (İslâmiyetin İsyanı, 1818) ve "Hellas" (1821) adlı şiirlerinde toplumsal felsefesini geliştirdi. "Adonais"de (Adonis, 1821), ünlü şair Keats'in, sevgi yerine nefreti geliştiren eleştirmenler tarafından öldürüldüğünü öne sürdü, şairin trajedisini yansıttı.

Diğer yapıtları arasında; "The Cenci" (1819), "To Night" (Geceye, 1821) ve "Epipsychidion" (1821) sayılabilir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Ağustos 2008 / KisukE UraharA Edebiyat ww
8 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
27 Temmuz 2014 / Jumong Sinema ww
14 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Asker ww