Arama

Kitap Nedir? Nasıl Yayımlanır?

Güncelleme: 25 Şubat 2009 Gösterim: 18.949 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Şubat 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kitap
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kitap, bir kenarından birleştirilerek dışına kapak takılmış yani ciltlenmiş, (kağıt, parşömen vb. malzemeden üretilmiş) üzeri baskılı sayfaların toplamıdır.
Bir "esere" ya da eserin bir bölümüne de kitap dendiği olur. Elektronik formatta yayınlanan kitaplara ise e-kitap yani elektronik kitap denir. Kütüphanecilikte, dergi, bülten ya da gazete gibi süreli yayınlardan ayırdetmek için monograf olarak da adlandırılır.

Kitabın Yapısı ve Unsurları
Kitabın türü ya da amacına bağlı olarak (örn. ansiklopedi, sözlük, ders kitabı, vb.) yapısı değişse de kitabın genel unsurları şunlardır:
  1. Kapak (sert ya da karton cilt, ilüstrasyon, tasarım)
  2. Biyografiler
  3. İç kapak sayfası (Kitabın adını, yazarını, bazen ayrıca yayıncısı, yayın yeri ve tarihini içerir.)
  4. Künye sayfası
  5. (bazen) İthaf sayfası
  6. İçindekiler
  7. Kısaltmalar
  8. Harita, resim vb. listesi
  9. Takdim
  10. Önsöz
  11. Giriş
  12. Ana içerik, kısımlar ve bölümler
  13. Sonuç
  14. Ek(ler)
  15. Tablolar
  16. Notlar (dipnotları sayfalı değilse)
  17. Kaynakça
  18. Dizin daima sonda yer alır.
  19. Kronoloji
Edebiyat, bilim, tarih ya da öbür bilgi alanlarındaki yapıtlar okuyucuya yararlı ve çekici bir biçimde kitaplarla sunulur. İnsanla­rın çağlar boyunca edindikleri bilgiler, geliş­tirdikleri düşünceler ve edebi yapıtlar, kitap­lar aracılığıyla günümüze ulaşmıştır.
Kitapların önemi yalnızca kitap okumanın bize verdiği tat ve doyumdan ileri gelmez; kitaplar aynı zamanda insanlara gerekli olan bilgileri de verir. Okullarda öğretilen konula­rın çoğu kitaplarda yer alır. Doktor ya da hukukçu olmak, belirli bir alanda uzmanlaş­mak bu konulara ilişkin çeşitli kitapları okumaktan geçer. Eğer bir bisikletin nasıl onarı­lacağını, bir model uçağın nasıl yapılacağını ya da bir giysinin nasıl dikileceğini bize öğretecek biri yoksa, bu konulardaki kitapları okuyarak gerekli bilgileri edinebiliriz.
Yeni ilaçlar bulan, yeni makineler yapan ya da atom enerjisiyle buhar ve elektrik üretme­nin yollarını keşfeden bilginler, bu buluşlarını yazdıkları kitaplarda açıklarlar. Dünyanın her yerindeki insanlar bu kitapları okuyarak, bilginlerin buluşlarından yararlanır. Daha ön­ce iyileştirilemeyen hastalıkların nasıl iyileşti­rileceği, yeni motor türlerinin nasıl yapılacağı ya da bazı yararlı bitkilerin eskiden yetişmedi­ği yerlerde nasıl yetiştirilebileceği türünden bilgileri öğrenirler. Kitaplar olmasa, yeni düşünceler ve buluşlar zamanla unutulup giderdi. Oysa kitaplar tekrar tekrar basılabilir böylece bilgiler ve düşünceler, canlılığını yi­tirmeden gelecek kuşaklara aktarılır.
Bilinen en eski kitaplar İÖ 2500'lerde Mısırlılar'ın kullandığı papirüs rulolardır. Bunlar, papirüs adlı bir bitkinin yaprakların­dan uzun şeritler biçiminde yapılan bir tür kâğıda yazılırdı ve okunmadığı zaman bir sopanın çevresine sarılarak saklanırdı. Eski Mısırlılar'ın etkinliklerini, dinsel inançlarını ve tarihlerini sonraki kuşaklar bu "kitaplar" dan okuyup öğrendiler. Ama papirüs, kuru-yunca kolayca kırılabilen bir kâğıttı. Günü­müzde kullanılanlara benzeyen, katlanmış yapraklardan oluşan kitapları ilk kez Romalı­lar yapmıştır. Onların kitapları da hayvan derisinden yapılan parşömen üzerine elle yazılıyordu. 15. yüzyıl ortalarında basım yön­temi geliştirilene kadar yüzyıllar boyunca kitaplar elle tek tek yazıldı.

Bir Kitap Nasıl Yayımlanır?
Yazdığı bir kitabın yayımlanmasını isteyen bir kişi, bunu bir yayınevine gönderir. Kitabın basılıp basılmayacağına yayımcı karar verir. Eğer kitabın değerli olmadığı ya da iyi satış yapmayacağı kanısına varırsa kitabı yayımla­maz, yazarına geri verir. Yazar, kitabını yayımlayacak bir yayınevi bulmak için başka yayımcılara başvurur. Hiçbir yayımcının kita­bı yayımlamayı kabul etmemesi durumunda, kitap ya yayımlanmadan kalır ya da kişi kendi maddi olanaklarıyla kitabı yayımlar. Okul kitapları ve bilimsel kitaplar ise devlet ya da üniversiteler eliyle yayımlanır.
Yayımlanacak metni dikkatle okuyarak ya­yıma hazırlayan kişiye yayın yönetmeni (edi­tör) denir. Metin daha sonra basımevine gönderilir. Kitabın biçimini, boyutlarını, ne tür harflerin kullanılacağını, kaç tane basıla­cağını ve kullanılacak kâğıdın niteliğini ya­yınevi belirler.
Mekanik dizgi makinelerinin icadına kadar, harfler elle tek tek dizilerek sözcükler ve satırlar oluşturulur, bundan sonra satırlar, sayfalar biçiminde düzenlenerek sayfa kalıp­ları hazırlanırdı. Mekanik dizgi makinelerin­de ise, yazılar satır olarak dizilir ve makine­den çıkan dökme kurşun satırlar bir araya getirilerek sayfalar oluşturulur. Günümüzde fotodizgi yöntemiyle ve genellikle bilgisayar­lar kullanılarak dizgi yapılır. Çağdaş elektro­nik yöntemler, basım sanayisinde tam anla­mıyla bir devrim yapmıştır.
Kitap baskıya hazırlanırken yayımcı basıla­cak kitap sayısına göre, istenen boyut ve nitelikte kâğıt satın alarak basımevine gönde­rir. Bu arada basımevinde dizilmiş olan kita­bın "prova" adı verilen ilk baskıları yapılır. Kitabın yazarı provaları okuyarak dizgi yan­lışlarını düzeltir; bazen gerekli gördüğü deği­şiklikleri ve eklemeleri de provalar üzerinde yapar. Düzeltilmiş provalar yeniden basım­evine gönderilir. Provalardaki düzeltmelere uygun olarak sayfa kalıplarında düzeltmeler yapılır. Bir kez daha prova baskıdan sonra yayımcı ve yazar kitabın yanlışsız olduğu kanısına varırsa baskıya geçilir.
Genellikle bir tabaka kâğıdın bir yüzüne kitabın 8 sayfası birden basılır. Aynı tabaka basım makinesinden ikinci kez geçirilerek, kâğıdın öteki yüzüne 8 sayfa daha basılır ve 16 sayfalık bir forma elde edilir. Daha büyük makinelerde 16'nın katları olarak 32 ve 64 sayfa basılabilir. Baskıdan çıkan kâğıt tabaka­sının katlanarak forma yapılmasına "kırma" denir. Kırma ve sonraki işlemler ciltçide yapılır. Sırayla üst üste konarak dikilen for­malara yayımcının seçmiş olduğu renk ve biçimdeki kapaklar takılarak kitap tamamlanır (bak. Ciltçilik). Ders kitapları dışındaki kitapların çoğunun üzerine hem cildi korumak, hem de kitaba çekici bir görünüm vermek amacıyla renkli kâğıt ceket­ler geçirilir. Günümüzdeki çağdaş basım tek­nikleriyle bir kitabın tamamı kesintiye uğra­madan bir defada basılabilir ve baştan sona otomatik ciltleme makinelerinde ciltlenebilir. Ciltçiden yayımcının deposuna götürülen kitaplar sonunda satışa hazırdır. Kitapların kitapçılara gönderilmesini genellikle dağıtım şirketleri yapar. Bu şirketler, satabilecekleri­ni düşündükleri sayıda kitabı yayınevinden alır ve ilişkide oldukları kitapçılara gönderir.

Kitapların Korunması ve Bakımı
19. yüzyıldan itibaren, Sanayi Devrimi'nin doğal sonucu olarak, selüloz esaslı endüstriyel kağıt üretimi yaygınlaştı. Bu tür kağıt, dokuma-lif esaslı kağıttan çok daha ucuz olduğu için her türden kitabın genel okuyucuya büyük miktarlarda ve ucuz sunulmasını sağlamakla birlikte, asit içerdiği için zamanla bozulur. Dolayısıyla, ancak 1950'lerde ortaya çıkan asitsiz (acid-free) ya da alkalin kağıda basılmamış kitaplar yok olma tehlikesi altındadır ve asitten arındırma işlemi gereksinirler.
Kitaplar tercihen fazla ışık, özellikle de doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Normalin üstünde ısı ve nem de kitaplara zararlıdır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

3 Aralık 2014 / Misafir Edebiyat
22 Aralık 2010 / melile Cevaplanmış
7 Mart 2017 / ThinkerBeLL Bilgisayar
3 Eylül 2013 / Misafir Soru-Cevap
19 Temmuz 2013 / Misafir Taslak Konular