Arama

Açık Oturum Nedir?

Güncelleme: 30 Haziran 2011 Gösterim: 29.614 Cevap: 2
yeşil - avatarı
yeşil
Ziyaretçi
16 Mart 2009       Mesaj #1
yeşil - avatarı
Ziyaretçi
AÇIK OTURUM
Konusunda uzman kişilerin bir masa çevresinde toplanarak tartışmasına Açık Oturum denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Açık oturumda tartışılacak konu, toplumun tümünü ya da bir bölümünü ilgilendirmelidir.
Açık oturum; bir salonda izleyici önünde ya da televizyon ve radyoda dinleyici önünde yapılmaktadır. Açık oturumda izleyicilerin sorularını almak ve cevaplamak da mümkündür. Bu takdirde açık oturum, "forum" a dönüşmektedir. Televizyon ve radyodan tartışmayı izleyen kişiler, açık oturuma telefon sorularıyla katılabilir. (K. GARİPOĞLU, Kompozisyon Bilgileri, s. 33)
Açık oturum bir "başkan" tarafından yönetilir. Konunun ortaya atılması, giriş konuşmasının yapılması, soruların düzenli olarak sorulması vb. durumlar başkanın idaresinde yapılır. Bu nedenle, başkan, açık oturumdan önce plân yapmak zorundadır. Ayrıca, başkan; tartışma sırasında meydana gelebilecek tatsız ve çirkin saldırıları da önlemelidir. Oturum sonunda ise, ortaya çıkan karşıt ya da aynı düşünceleri özetleyerek oturumun genel değerlendirmesini yapmalıdır. Bu nedenle başkan, açık oturumun temel ögesidir.
Açık oturumda bir yarışma havası yoktur. Başkan, konuyu belirtir, konuşmacıları tanıtır. Ele alınan konu ile ilgili bilgileri verir. Sonra konuşmacılara ara ile sorular yöneltir. Konuşmacılar da görüşlerini belirtirler. Gerekli bilgileri verirler. Bu arada diğer konuşmacılar da konuşmakta olanın sözlerini özenle dinleyip, gerekli notu alırlar. Gerekirse, konuşmacının bazı görüşlerine katılmadıklarını nedenleri ile birlikte belirtirler.

Oturuma katılacak kişilerin konularında iyi hazırlanmış olmaları açık oturumun kalitesini artırır. Ayrıca, konuşmacıların diğer konuşmacılar ve izleyiciler karşısında saygılı olmaları da çok önemlidir.


PANEL ve AÇIK OTURUM
Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir. Açık oturum ile panel özellikleri yönüyle birbirlerine çok benzerler. Hhatta bazı kitaplarda panel ile açık oturum aynı konuşma türü olarak verilir. Arada sadece üslûp farkı vardır:
  • Panelden amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koymaktır.
  • Panelde de bir başkan bulunur. Konuşmacı sayısı 3 ile 6 arasında değişebilir. Konuşmacılar, uzmanı oldukları konunun ayrı birer yönünü ele alırlar. Konuşmalar, açık oturumda olduğu gibi başkanın verdiği sıraya ve süreye göre yapılır.
  • Panelin sonunda, dinleyiciler panel üyelerine soru sorabilirler. Tartışma dinleyicilere de geçerse o zaman tartışma, forum şekline dönüşür.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Açık Oturum

Sponsorlu Bağlantılar
Geniş halk kitlelerini ilgilendiren bir konunun, uzmanlarınca bir başkan yönetiminde dinleyici grubu önünde tartışıldığı konuşmalara açık oturum denir. Açık oturum, büyük bir salonda dinleyiciler önünde yapılabileceği gibi stüdyoya davet edilen dinleyiciler önünde veya dinleyici grubu olmadan da radyoda ya da televizyonda yapılabilir.

Konuşmacı sayısının üç veya beş kişi olarak tespit edildiği açık oturumlarda başkan önce konuyu açıklar, sonra konuşmacıları tanıtır ve sırayla söz verir. Başkanın konu hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Başkan, sırasıyla ve dönüşümlü olarak konuşmacılara sorular yöneltir, gerektiğinde kısa bir değerlendirme yapar. Tartışma boyunca tarafsız olmak, konuşmacılara verilen süreyi dengeli bir şekilde ayarlamak, tartışma kurallarının dışına çıkılmasını engellemek başkanın görevleri arasındadır.Açık oturumun süresi konuya göre ayarlanmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
30 Haziran 2011       Mesaj #3
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky

AÇIK OTURUM
teknik açıdan bakıldığı zaman, panel, sempozyum ve münazara karışımı bir taştışma çeşidi olarak gözükmektedir. Çok defa sonucu bir forumla bağlanmakta olan açık oturumlarda, ko­nu olarak, geniş halk kitlelerini ilgilendiren meseleler seçilmekte; bu­nun için de tanınmış kimselerin çağrılmasına dikkat edilmektedir.

Açık oturumların başarılı sonuçlanması için şu noktalar göz önün­de bulundurulmalıdır:
1. Geniş bir salon seçilmeli, kalabalık dinleyici aranmalı;
2. Konu daha önceden tesbit edilmeli, açık oturum sırasında tartışmaların verimli tarzda yürümesine gayret göstermeli;
3. Konuşma­ların sayısı çok olmamalı;
4. Konuşanlar uzun açıklamalara girişmek­ten sakınmalı;
5. Tartışmalar dinleyicilerin sabırlarını taşıracak kadar uzun süre devam etmemelidir.
Açık oturumun sonundaki forum sırasında uzun uzun konuşmalar, iyi sonuçlar sağlanmasına engel olur. Bu bakımdan, ana fikirden uzak­laşmamak, konuyu aydınlatacak temel fikirler üzerinde durmak şart­tır. Açık oturumlarda münazara havasından uzak durmalı, dinleyicile­rin dikkati daima uyanık tutulmalıdır.
Toplum tartışmalarında forum, başlı başına bir tartışma çeşidi sayıla­ma Bununla beraber, toplum, çalışmalarının önemli bir bölümü sayılır. Fo­rum; dinleyicilerin konu üzerinde daha aktif düşüncelerini sağlar; konu üzerinde bilgisi, deneyi bulunan dinleyicilere söz hakkı verir; forumdan önce belirebilecek yanlış görüşlerin önüne geçer.
KaynakAçık Oturum
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

19 Mart 2012 / NeutralizeR Sosyal Ağlar
19 Haziran 2006 / Morrigan Sosyal Ağlar
14 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap