Arama

Vişne Bahçesi - Anton Çehov

Güncelleme: 22 Haziran 2011 Gösterim: 8.357 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Vişne Bahçesi (oyun)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Anton Çehov'un yazdığı oyunlardan biridir.

800pxsakurahealedm

İlk sahne Mayıs'ta, Ranevskaya bahçesinde vişne ağaçları çiçek açarken başlar.

Vişne Bahçesi; 19. yüzyılın son on yıllarında gelişme yolunda, sanayileşmeye çalışan Rusya'da geçmektedir.Rusya'da o dönemde işçi sınıfı ve kapitalist sınıf belirginleşmişti.1894-1904 yıllarında Çar II. Nikola Rusya'nın tek hakimiydi.Nikola döneminde en ufak bir muhalefet veya farklı görüşlere izin verilmiyordu.

Anton Çehov II.Nikola baskısı altında yazmak zorunda kalmıştır.Ancak Çar halkta güven uyandırmıyordu.Toplumdaki huzursuzluğu gidermek ve tepkileri yatıştırmak için reform sözleri verildi, ancak sözler yerine getirilmedi.Marksizm güçlenirken tiyatroda gerçekçilik güçlenmiş, ve işçi sınıfı sahnede temsil edilmeye başlanmıştır.

Vişne Bahçesi Anton Çehov'un son önemli eseridir.

Vişne Bahçesi dünyanın dört bir yanında yazıldığı tarih olan 1904'ten beri defalarca sergilenmiştir.Vişne Bahçesi kavranması güç konusuyla, sahnelenmesi oldukça zor bir oyundur. Anton Çehov 44 yıllık oldukça kısa bir yaşam sürdürmüş olmasına rağmen,Rusya'da toplumsal anlamda önemli ve köklü değişiklikler yaşanan bir dönemde hayatını sürdürmüştür. Doğduğu dönemde halkın önemli bir bölümü tarım kölesi olarak çalışmaktaydı.Çehov'un yetişme döneminde ise, sanayi gelişmeye başlamış ve kentlerde işçi sınıfı büyürken, tarımsal anlamda derebeyleri varlıklarını yitirmeye başlamıştır.Burjuvazinin demokratik talepleri artmaya başlarken, aristokrasi zorbalaşmış ve yazarın ölümünden sonra 1917 Ekim Devrimi gerçekleşmiştir.

Vişne Bahçesi'nde Çehov Rusya'nın tarihini, basit bir hikâye görünümünde, sıradan insanların hayatlarına yansıtmıştır.Çehov aynı zamanda genel kanı aksine, Vişne Bahçesi'ni "dramdan ziyade komedi hatta yer yer fars" olarak tanımlamıştır.

Başlıca karakterleri

* Lyubov Andreyevna Ranevskaya: Çiftlik Sahibi
* Anya: Lyubov Andreyevna'nın kızı
* Varya:Lyubov Andreyevna'nın evlatlık kızı
* Leonid Andreyeviç Gayev:Lyubov Andreyevna'nın Ağabeyi
* Pyotr Sergeyeviç Trofimov: Üniversite öğrencisi,öğretmen
* Yermolay Alekseyeviç Lopahin:Tüccar
* Boris Borisoviç Simeonov Pişçik:diğer çiftlik sahibi
* Şarlotta İvanovna:Mürebbiye
* Dunyaşa:Hizmetçi
* Firs:Uşak
* Yepihodov
* Yaşa
* Yolcu


Ayrıca Bknz.=)Anton Çehov (Anton Çehov Kimdir? - Anton Çehov Hakkında)



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VİŞNE BAHÇESİ

Sponsorlu Bağlantılar
(Vişniyovıy Sad) Anton Çehov'un oyunu (1904).

"Vişne Bahçesi"nde Çehov, Rus toplumunun yaşadığı toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimi; çürümüş bir dönemi ve onun yerini almakta olan yeni dönemi, bir vişne bahçesini simgesel bir biçimde kullanarak yansıtmıştır. Eski geleneklerin, toprak sahibi sınıfının temsilcisi olan Madame Ranevski'ye göre bahçe, gerçek Rusya'nın, eski Rusya'nın simgesidir.

Bahçeyi satın alan Lopakhin ise yeni gelişen düzene uygun olarak, toprağı gerçek bir işletmeye dönüştürecektir. Çehov, "Vişne Bahçesi"nde, yaşamın komik ve trajik unsurlarını ustaca sergiler. Eski geleneğin temsilcisi olan toprak sahibi sınıf için, kendi topraklarının ellerinden gidişini seyretmek trajiktir. Bunun yanı sıra, yeni kuşağın ve yeni düzenin temsilcileri idealist ve çoşkuludurlar, geleceğe güvenle bakarlar.

Bu güven, genç entelektüel Trofimov'un, "Rusya'nın tümü bizim bahçemiz" sözleriyle ifade edilir. Yaşamı, sahibine ve vişne bahçesine bağlı olan, kendini bunlarla tanımlayan yaşlı serf Firs, herkes tarafından unutulmuş ve terk edilmiştir. Yapabileceği tek şeyi yapar; yatar ve ölmeyi bekler.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Mayıs 2011 / Misafir Edebiyat ww
15 Aralık 2009 / Misafir Ziraat
8 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2011 / BrookLyn Botanik