Arama

Hint - Avrupa Dil Ailesi

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 12.899 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hint-Avrupa Dil Ailesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

En büyük dil ailelerinden biridir. Tüm kıtalarında kullanılmakta olan bu aile dillerini konuşanların sayısı 2,5 milyar kişi civarındadır. Tüm dünyada yaygın olmakla birlikte en yaygın olduğu yerler Avrupa, Güney-batı Asya, Kuzey ve Güney Amerika'dır. Bu dil ailesine bağlı en önemli diller İngilizce, İspanyolca, Fransızca olmakla birlikte oldukça yaygın kullanımı olan Almanca, Portekizce, Rusça, İtalyanca da bu dil ailesine mensuptur.

Ad:  hint_avrupa_dil_ailesi.jpg
Gösterim: 3895
Boyut:  30.1 KB

Hint-Avrupa Dil ailesi
  • Arnavut
  • Anadolu
  • Ermeni
  • Baltık
  • Kelt
  • Dacian
  • Cermen
  • Yunan
  • Hint-İran
  • Roman
  • Phrygian
  • Slav
  • Trak
  • Tocharian
Hint-Avrupa İnsanı
  • Arnavut
  • Anadolu
  • Ermeni
  • Baltlar
  • Keltler
  • Cermenler
  • Yunanlar
  • Indo-Aryans
  • Hint-İran
  • Fraslar
  • Romanlar
  • Slavlar
  • Traklar
  • Tocharians
Ad:  800px-IE_countries.png
Gösterim: 1238
Boyut:  76.0 KB
Turuncu: resmî dil,
Sarı: yaygın dil

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
AVRUPA DİLLERİ. Birçok Avrupa ülkesinin "ulusal dil" adıyla bilinen kendi dili vardır. Örneğin Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspan­yolca ve Yunanca bunlardan birkaçıdır. Ama öteki Avrupa ülkelerinin pek çoğunda ulusal dil yoktur. Örneğin Belçika kuzey ve güney olmak üzere iki bölgeye ayrılır; kuzeyinde Hollanda dilinin bir biçimi olan Flamanca, güneyinde ise Fransızca konuşulur. İsviçre'de konuşulan dört dil vardır: Fransızca, Alman­ca, İtalyanca ve Romans dili.
Bazı diller insanlann bir araya gelmesinde çok etkili olmuştur. İtalyanca, İtalya'nın bir­leşmesine yardımcı oldu. İrlanda'da büyük öl­çüde İngilizce konuşulduğu halde, İrlanda ba­ğımsızlık hareketinde oynadığı rolün bir sonu­cu olarak, İrlanda dilinin bu ülkede geniş bir kullanım alanı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Çoğu Avrupa dilinin "standart" olarak ni­telenen resmi bir biçimi, ayrıca birbirinden değişik ve farklı lehçeleri vardır. Lehçeler,
değişik bölgelerle, bazen de değişik toplumsal gruplarla bağlantılıdır; ama gene de bir dilin değişik lehçelerini konuşanlar genellikle bir­birlerini anlayabilirler (bak. Lehçe). Örneğin, Hollanda'nın ve Almanya Federal Cumhuri­yeti'nin Kuzey Denizi kıyılarından güneye doğru bir lehçeler zinciri uzanır; bu lehçelerin her biri, en yakın komşusu olan lehçeden, az da olsa belli farklılıklar gösterir. Federal Al­manya tarafında kalanlara Alman lehçeleri, Hollanda tarafında kalanlara da Hollanda lehçeleri denir. Bazı Alman ve Hollanda leh­çeleri ise birbirlerine çok yakındır. Evlerinde konuştukları lehçe hangisi olursa olsun, Hol­landalı çocuklar resmi Hollanda dilini, Alman çocukları da resmi Almanca'yı okuyup yaz­mayı öğrenirler.

Hint-Avrupa Dil Ailesi
Avrupa dillerinin büyük bölümü, Hint-Avru­pa dil ailesi adıyla bilinen bir dil grubunun dallarından türemiştir. Bu dil ailesinin artık yaşamayan daha eski bir "anadil"den geldiği düşünülmektedir. Farsça ve Ermenice ile Hindistan'ın kuzey bölgelerinde konuşulan


dillerin çoğu da Hint-Avrupa dil ailesinde yer alır. Hint-Germen dil ailesi de denen dil gru­bunun Hint-Avrupa dil ailesi adıyla anılması­nın nedeni, Avrupa'dan Hindistan'a kadar geniş bir alana yayılmasıdır. Tarih boyunca yapılan göçler, Hint-Avrupa dillerini Avrupa' mn büyük bölümüne ve çok sonraları da Amerika, Avustralya, Afrika kıtalanna ve başka yerlere taşıdı.
Hint-Avrupa dil ailesinin Avrupa'ya gelen başlıca dallan Germen, Baltık ve Slav, Kelt, İtalik, Arnavut ve Yunan alt aileleriydi. Gü­nümüzdeki Germen dilleri arasında İskandi­nav ülkelerinde konuşulan ve son 1.000 yıl boyunca Germen dillerinin Eski Norveççe bö­lümünden gelen İsveççe, Norveççe, Danimar­ka dili (Danca) ve İzlanda dili, Almanca, Hol­landa dili, Hollanda kıyılannda konuşulan Frizce ve İngilizce bulunur. İngilizce'nin en eski biçimi Britanya Adalan'na 5. ve 6. yüz­yıllarda girmiştir. Got akınlanyla Avrupa' nın güney kesimindeki çeşitli bölgelere ve Kı-nm'a kadar götürülen ve bugün artık yaşama­yan Gotça da başka bir Germen diliydi.
Baltık ve Slav (ya da Slavon) dilleri genel­likle ayn ama birbirine akraba alt aileler ola­rak kabul edilir. Başlıca Baltık dilleri Litvan-ca ile Letonca'dır. SSCB'nin resmi dili olan Rusça, en önemli ve en yaygın olarak konuşu­lan Slav dilidir. Rusça, Beyaz Rusça ve Ukray­na dili ile birlikte Slav dillerinin doğu bölü­münü oluşturur. Güney Slav dilleri arasında Bulgarca ile hepsi de Yugoslavya'da konuşu­lan Makedonca, Sırp-Hırvatça ve Slovence bulunur. Batı Slav dillerinin en önemlileri ise Çekçe, Slovakça ve Lehçe'dir. Slav dilleri, günümüzden 1.000 yıl önce var olan ortak bir Slav dilinden gelir; bu dilden gelen dillerin en eskisi, Eski Kilise Slavca'sı adıyla günümüzde de yazılı biçimde yaşamaktadır. Eski Kilise Slavca'sı (Eski Bulgarca), Avrupa'nın güney­doğusunda kurulan ilk Hıristiyan kiliselerinin dilidir.
Eski Kelt dillerini konuşanlar göçler yüzün­den yer değiştirdi; günümüzde bu diller Avru­pa'nın batı kıyılanyla sınırlanmış durumdadır. En tanınmış Kelt dilleri Galce, İrlanda Gael-ce'si, İskoçya Gaelce'si ve Bretonca'dır. Ayn-ca 18. ve 19. yüzyıllara kadar Cornvvall ve Man Adası'nda kullanılan Cornvvall dili ve
Man Adası dili de Kelt dillerindendir. İtalik dal, Kelt dillerinin oldukça yakın bir akraba­sıdır. Bu dalın en önemli dili, kuşkusuz, Ro­ma İmparatorluğu'nun dili olan ve sonuçta yerini bütün öteki İtalik dillere bırakan Latin­ce'ydi. "Klasik" Latince bir edebiyat, yani ya­zı diliydi. Halk Latince'si Fransa ve İber Yanm-adası'ndaki eski Kelt dillerini silikleştirerek Roma İmparatorluğu'nun kurumlan aracılığıy­la Batı Avrupa'nın büyük bölümüne yayıldı {bak. Latince). Latince giderek çağdaş Ro­man dillerinin doğuşuna yol açtı. Bu diller, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Provans dili (Fransa'nın güneyinde konuşu­lur) , Katalanca (İspanya'nın kuzeydoğusunda konuşulur), Romans dili (İsviçre'nin bazı bö­lümlerinde konuşulur), Rumence (eskiden Daçya denen bugünkü Romanya'da yaşayan-lann Latin kökenli dili) ve öteki Latin dilleri­dir {bak. Roman dilleri).
Arnavutça ve Yunanca da Hint-Avrupa dil ailesinin temel dallarıdır. Çağdaş Arnavutça, Balkanlar'ın bu bölümüne çok eskiçağlarda giren bir dilden kaynaklanır. Yunanca konu­şan insanlar Yunanistan'a, Yunan Adalan'na ve bugünkü Türkiye'nin batı kıyılarına İÖ 2000 yıllarında geldiler. Yunanca'nın Atina lehçesi (Attika Yunancası), İÖ 3. yüzyılda Yunan dünyasının büyük bölümüne yayıldı ve sonradan Bizans İmparatorluğu'nun dilini oluşturdu. Bu dil günümüz Yunanca'sının atasıydı {bak. Yunanca).
Avrupa'da Hint-Avrupa dil ailesine bağlı olan dillerin dışında üç ulusal dil (Estonya di­li, Fince ve Macarca) ile Finlandiya, Norveç ve İsveç'in bazı bölümlerinde konuşulan La-ponca (Laponlar'ın dili) vardır. Bütün bu dil­ler Fin-Ugor dil ailesindendir. SSCB'nin bazı bölgelerinde konuşulan dillerin bir bölümü de bu ailedendir. Türkçe ise Ural-Altay dil aile­sinin Altay kolundadır ve Orta Asya ile Çin' de konuşulan bazı dillerle, aynca büyük bir olasılıkla Japonca ile akrabadır.
Pireneler'in iki yanında, Fransa ve İspanya topraklarında yaşayan küçük bir grup insanın konuştuğu Bask dili, dilciler için hâlâ bir giz­dir. Bu dil, yapı açısından öteki Avrupa dille­rine benzemez, bugüne kadar hiç kimse Bask dilinin başka bir dille ya da dil ailesiyle akraba olduğuna ilişkin izler bulamamıştır. Söylene­
bilen tek şey, Bask dilinin bir zamanlar İber Yarımadası'nda daha yaygın olarak konuşul­duğudur; çünkü tarih çağlarında Bask dilinin bilinmediği bölgelerdeki bazı yer adları Bask dilinden alınmadır. Bu durumda, günümüz­deki Basklar'ın, Keltçe konuşan halklar ve daha sonra da Romalılar tarafından Bask ül­kesindeki dağlara itilmiş eski halklardan bu­güne kalanlar olması gerekmektedir. Ayrıca bak. avrupa; DİL; türkçe.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Benzer Konular

4 Ağustos 2012 / Efulim Edebiyat
6 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış
10 Ağustos 2011 / _Yağmur_ Edebiyat
24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat
24 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat