Arama

Seviye Belirleme Sınavı (SBS)

Güncelleme: 26 Mayıs 2009 Gösterim: 4.326 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Seviye Belirleme Sınavı (SBS)

Sponsorlu Bağlantılar
İlk öğretim 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda merkezi sistemle uygulanacak olan Seviye Belirleme Sınavları, OKS’nin yerini alarak anadolu, fen lisesi, özel liseler ve polis kolejne yerleştirmede önemli rol oynayacak olan sınav sisteminin adıdır.
Yeni bir uygulama başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, SBS’nin söz konusu okullara yerleşmedeki payının %75 olduğunu açıklamıştır. Yerleştirmede esas alınacak puan aşağıdaki ölçütlere göre belirlenecektir:
  • 6. sınıf SBS puanının % 25 i,
  • 7. sınıf SBS puanının % 35 i,
  • 8. sınıf SBS puanının % 40 ı,
alınacak, ilk öğretim başarı puanının % 25’i ve % 5’lik davranış puanı ile birleşerek, orta öğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puan belirlenecektir. ( Bu yıl 7. sınıfta SBS’ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacak; 7. sınıfta girilecek SBS’nin % 40 ‘ı ve 8. sınıf SBS’nin % 60’ı kullanılacaktır.)

Sınav Müfredatları
SBS, Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler ve yabancı dil dersi konularından oluşacaktır. Derslere göre ağırlık katsayıları şöyledir:

Ad:  sbs.PNG
Gösterim: 566
Boyut:  24.9 KB
  • 2007-2008 öğretim yılında SBS 6. ve 7. sınıflara uygulanacak, 8. sınıflar için son kez OKS yapılacaktır. Öğrenciler 2008- 2009 öğretim yılından itibaren 8. sınıflarda da SBS uygulaması başlayacaktır.
  • SBS ‘ye girmek zorunlu değildir, ancak bir öğrenci 6. sınıfta SBS’ye girmemişse ve 7. Sınıf itibariyle fikrini değiştirip SBS’ye girme kararı almışsa, 6. sınıf SBS’nin tekrarı olmayacak, öğrencinin 6. sınıf puanı en düşük puandan hesaplanacaktır
Bazı Kısaltma ve Tanımlamalar
  • SBS (Seviye Belirleme Sınavı): 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda Merkezi Yerleştirme sistemi ile yapılacak sınavlar.
  • YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı ): İlköğretimin 6,7 ve 6. sınıflarında gösterilen ders başarısına dayalı puan.
  • YDP (Yöneltme ve Davranış Puanı): Öğrencinin 6,7 ve 8.sınıflarda sergilediği davranışlar ve ilköğretim yöneltme ve yönlendirme yönerges, verileri doğrultusunda sınıf öğretmenler kurulunca verilecek puan.
  • OYP (Orta Öğretime Yerleştirme Puanı): 6,7 ve 8.sınıfların sonunda her sınıf düzeyinde SBS,YBP VE YDP sonuçlarının toplamı.
  • G-OYP (Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı): 6,7 ve 8. sınıflardaki OYP’lerin toplamından oluşan puan.

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Mayıs 2009       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Seviye Belirleme Sınavı (SBS) nedir?
İlköğretimin 6, 7 ve 8inci sınıflarında öğrencinin derslerden, o yılın müfredatında belirtilen kazanımları elde etme seviyesinin ölçüleceği Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl haziran ayında ders kesiminden sonra düzenlenen merkezi sistem sınavlarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav mıdır?
Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav değildir. Ancak; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına erleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara girmesi tavsiye edilmektedir.

Seviye Belirleme Sınavı yılda kaç kez yapılacak?
Seviye Belirleme Sınavı yılda bir kez yapılacak, tüm merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı hangi sınıflarda yapılacak?
2007–2008 Öğretim yılı sonunda 6 ve 7inci sınıflara, 2008–2009 Öğretim yılından sonra ise 6, 7 ve 8inci sınıflara Seviye Belirleme Sınavları uygulanacaktır.

Seviye Belirleme Sınavı ne zaman yapılacak?
Ortaöğretime geçiş kapsamında Seviye Belirleme Sınavları her yıl Haziran ayında okulların ders bitiminden sonraki haftalarda yapılacaktır.

Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Mayıs 2009       Mesaj #3
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
SBS İle Öğrenci Alan Okulların Başvuru Koşulları Nelerdir?

RESMÎ VE ÖZEL FEN LİSELERİ
6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinden her birinin yılsonu notu en az "orta" ve bu derslerin yıl-sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az "4.00" olanlar başvurabilirler. 6. ve 7. sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak sınavın yapıldığı yıl 8. sınıf öğrenimini yurtiçinde yapan adaylarda bu şart aranmaz. Ancak, 6. veya 7. sınıflardan herhangi birini yurt içinde okuyan adaylarda bu başvuru şartı sadece o sınıf için aranır.

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ
6. ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinden her birinin yılsonu notu en az "3.00" ve bu derslerin yılsonu notlarının aritmetik ortalaması en az "4.00" olanlar başvurabilirler. 6. ve 7. sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak sınavın yapıldığı yıl 8. sınıf öğrenimini yurtiçinde yapan adaylarda bu şart aranmaz. Ancak, 6. veya 7. sınıflardan herhangi birini yurt içinde okuyan adaylarda bu başvuru şartı sadece o sınıf için aranır.

ANADOLU LİSELERİ

Anadolu liselerinin özel başvuru koşulu bulunmamaktadır.

ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ
Adayların; T.C. vatandaşı olması. 6., 7. ve 8. sınıfta sınıf tekrar etmemiş olması, evli olmaması, öğrenim gördüğü ilköğretim okulunun 8. sınıf şube öğretmenler kurulunca "Anadolu Öğretmen Liseleri Aday Öğrenci Formuna" göre aday gösterilmiş olması.

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSELERİ VE SAĞLIK MESLEK LİSELERİ
T.C. vatandaşı olması, sağlık durumunun; girmek istediği mesleğin öğretimine ve yürütülmesine elverişli olması, (kekemelik, şaşılık, görme yetersizliği, ortopedik yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve ruhsal bozukluklar engel teşkil eder. Öğrencilerin özür durumları, okula kayıt sırasında "Kontenjan Belirleme, Kayıt - Kabul ve Nakil Komisyonu" tarafından tespit edildiği takdirde, sağlık raporu almış olsalar bile kayıtları yapılmaz.

ANADOLU MESLEK LİSELERİNİN DENİZCİLİKLE İLGİLİ MESLEK ALANLARI
Adayların "Gemi Adamları Sağlık Yönergesi" ile belirlenen, denizde çalışmaya engel hastalığının bulunmaması.
Adayların sağlık durumlarının denizcilik öğrenimine elverişli olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş resmî ve özel sağlık kurum/kuruluşların ' dan alınacak "Gemi Adamları Sağlık Raporu" ile belgelendirilmesi.
Erkek adayların 1.55 metre, kız adayların 1.50 metreden kısa olmaması.
Mülakat ve beden yeterliliği sınavına girmesi ve başarılı olması.

Anadolu Teknik Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Adalet Meslek Liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi, Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liseleri ile Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesi

Adayların sağlık durumunun, girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması.
Anadolu Meslek Liselerinin Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanının Ayakkabı Modelistliği Dalı, Saraciye Modelistliği Dalı, Grafik ve Fotoğraf Alam, İnşaat Teknolojisi Alanının Restorasyon Dalı, Kuyumculuk Teknolojisi Alam, Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı, Sanat ve Tasarım Alanı ile Radyo Televizyon Alanının Grafik Animasyon Dalı'nda okumak isteyen öğrencilerin ilköğretim okulu 6. ve 7. sınıflarda resim dersinin yılsonu notunun her sınıf için en az "iyi" derece olması.

Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu İletişim Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin Büro Yönetimi ve Sekreterlik Alanı, Eğlence Hizmetleri Alanı, Gıda Teknolojisi Alanı, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı ile Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı

Adayların sağlığı ve fizikî durumunun iletişime, turizm eğitimine, eğlence hizmetlerinde, seyahat acentelerinde ve turistik tesislerde, toplu beslenme yapılan kurum mutfaklarında, büro hizmetlerinde, gıda kontrol ve analizleri laboratuarlarında görev yapmaya uygun olması.
Kaynak: Milliyet Pozitif Eki
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Mayıs 2009       Mesaj #4
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
SBS - Seviye Belirleme Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ...



SBS - Seviye Belirleme Sınavının testlerin ağırlık katsayıları ne olacak?
Seviye Belirleme Sınavında Türkçe test ağırlık katsayısı 4, Matematik test ağırlık
katsayısı 4, Fen Bilgisi test ağırlık katsayısı 3, Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayısı 3, Yabancı
Dil test ağırlık katsayısı 1 olacaktır.


SBS - Seviye Belirleme Sınavının soru içeriği nasıl olacak?
Seviye Belirleme Sınavlarında soru içeriğinin öğretim programları odaklı olması,
okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas alınacaktır. Sorular
öğrencinin öğrenim gördüğü yıla ait olacak ve geçmiş yılları kapsamayacaktır.

SBS - Seviye Belirleme Sınavında hangi derslerden soru sorulacak?
Seviye Belirleme Sınavlarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler,
Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden soru sorulacaktır.


SBS - Seviye Belirleme Sınavında hangi derslerden soru sorulmayacak?
Seviye Belirleme Sınavında Müzik, Beden Eğitimi, Resim İş ve Seçmeli Dersler ile
Rehberlik ve Sosyal etkinliklerden soru sorulmayacaktır.


SBS - Seviye Belirleme Sınavında soru sayısı ne olacak?
6ıncı sınıflarda 80 adet
7inci sınıflarda 90 adet
8inci sınıflarda 100 adet (2009 yılından sonra) gibi öğrencinin psikolojik ve fiziksel
gelişimi dikkate alınarak farklı sayılarda soru sorulması düşünülmektedir.
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Mayıs 2009       Mesaj #5
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) değişiklikler yaptı. Buna göre, okullar kapandıktan sonra yapılan sınavlar, bu sene;


6. sınıflar için 13 Haziran 2009 Cumartesi günü,
7. sınıflar için 07 Haziran 2009, Pazar günü ve
8. sınıflar için 06 Haziran 2009, Cumartesi günü
yapılacak.
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
26 Mayıs 2009       Mesaj #6
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
MEB, Danıştay 8. Dairesinin, sınav kurallarını içeren yönergede yer alan ”davranış puanları” ile ilgili olarak 2 Mart 2009 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, bu doğrultuda ‘’sınıf puanı hesaplamasında yüzde 5 oranındaki davranış puanının hesaplama dışında tutulması” hükmünü uygulamaya koydu.

Ayrıca, 5 bin 26 ilköğretim okulunda özel eğitime ihtiyacı bulunan öğrencilere yönelik uygulanmakta olan kaynaştırma eğitimi nedeniyle bu okullarda eğitim gören diğer öğrencilerin dikkate alınması gereken en yüksek yıl sonu başarı puanı açısından mağdur oldukları tespit edildi. Bu nedenle, puanların hesaplanmasında kaynaştırma eğitimi gören öğrencilerin ayrı tutulması kararı alındı.


Davranış Notu İptal Edildikten Sonra Sınıf Puanının Hesaplama Şekli için >>> TIKLAYIN



Benzer Konular

15 Haziran 2010 / LaSalle X-Sözlük