Arama

Bırakınız Yapsınlar Politikası

Güncelleme: 27 Nisan 2009 Gösterim: 3.799 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Bırakınız Yapsınlar Politikası
AnaBritannica
Sponsorlu Bağlantılar

Fransızca Laissez-Faire, en az devlet müdahalesine dayaklı politikadır. Terim, kökeni belli olmamakla birlikte, genellikle, 1756-78 arasında Fransa’da ünlenen ve Fizyokratlar olarak anılan iktisatçılarla ilişkilendirilir. İngiltere’de Adam Smith’in etkisiyle gelişen “Bırakınız Yapsınlar” politikası klasik iktisat biliminden büyük destek görmüştür.
Bırakınız Yapsınlar, 19. yüzyılda özellikle yaygın bir görüştü. Savunucuları, bireysel etkinliğe müdahale edilmemesi savını, klasik iktisattaki doğal ekonomik düzen varsayımına dayandırıyordu. İngiliz iktisatçı John Stuart Mill, ekonomik etkinliklerde devlet müdahalesinden yana olan ve buna karşı çıkan görüşleri sergilediği Principles of Political Economy (1848; Siyasal İktisadın İlkeleri) adlı yapıtıyla bu felsefenin iktisatta yaygın biçimde kullanılmasına öncülük etti.
Bırakınız Yapsınlar, yalnız ekonomik değil, aynı zamanda da siyasal bir öğretiydi. “Kişi kendi amaçları doğrultusunda çabalarken bir parçası olduğu toplum için de en iyisini yapmış olur” düşüncesi 19. yüzyılın yaygın kuramıydı. Devletin görevi, düzeni ve güvenliği sağlamak, kendi amaçları doğrultusunda davranan bireye müdahale etmemekti.
Bu felsefe 1870’lerde en gözde durumdaydı. Ama 19. yüzyıl sonlarında, sanayideki büyümenin yol açtığı önemli değişiklikler ve seri üretim tekniklerinin uygulanmaya başlaması, “Bırakınız Yapsınlar” ın yol gösterici bir felsefe olarak yetersizliğini kanıtladı.
Özgün kavramın geniş destek gören yeni kuramlar karşısında yenik düşmesine karşın, “Bırakınız Yapsınlar” felsefesinin hala bazı yandaşları vardır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

25 Mart 2012 / ThinkerBeLL Ekonomi
16 Kasım 2007 / DeLLy Siyasal Bilimler
21 Ekim 2006 / virtuecat Siyasal Bilimler
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler