Arama

Para Politikası

Güncelleme: 25 Mart 2012 Gösterim: 7.186 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Para Politikası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Para politikası, hükümetin, merkez bankasının ya da para otoritesinin, ekonomiye, para arzı yönetimi ya da döviz piyasası işlemlerini kullanmak yoluyla yön vermesidir. Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar.
Para politikasına, genellikle, "genişletici" ya da "daraltıcı" para politikası kavramlarıyla atıfta bulunulur. Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir. Genişletici para politikası genellikle, ekonomideki durgunluk (resesyon) dönemlerinde ortaya çıkan işsizliği -para arzının artması sonucunda artan para miktarının, "paranın fiyatı" olan faizi düşüreceği varsayımından hareketle- yenmek amacıyla uygulanırken; daraltıcı para politikası, enflasyon oranını -para arzındaki azalışın, paranın fiyatı olan faizleri yükselteceği, yükselen faizinse insanların marjinal tüketim eğilimini azaltıp, marjinal tasarruf eğilimini artıracağı varsayımından hareketle- düşürmek amacıyla uygulanmaktadır.

Para Politikası Türleri
  1. Enflasyon Hedeflemesi
  2. Fiyat Seviyesi Hedeflemesi
  3. Sabit Kur
  4. Yönetilen Dalgalı Kur
  5. Altın Standardı
  6. Karma politika

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Para Politikası Araçları

Sponsorlu Bağlantılar
Merkez bankaları, üstlendikleri görevleri yerine getirebilmek için bazı araçlara sahiptir. Para politikası araçları olarak adlandırılan bu araçlardan bazıları genel bir nitelik taşırken, bazıları ülkeye özgü özellikler gösterebilen araçlardır. Merkez bankası nın parasal kontrol fonksiyonunu yerine getirebilmek için kullanabileceği genel araçlar arasında açık piyasa işlemleri, reeskont oranları ve zorunlu rezerv oranları yer almaktadır.

Para Politikasının Diğer Araçları

Farklılaştırılmış İskonto Oranları,
Banka Kredilerinin Miktar, Vade ve Faiz Oranları Açısından Kontrolü,
Bankalar ve Diğer Finansal Aracılara Belli Bir Miktar Devlet Tahvili Satın Alma Zorunluluğu Getirilmesi,
İthalat İçin Depozito Zorunluluğu,
Finansal Kurumların Menkul Kıymet Portföylerinin Yeniden Düzenlenmesi,
Tüketici Kredilerinin Kontrolü,
Merkez Bankasının Telkin ve Tavsiyeleri.

Para Politikasının Amaçları

Birçok iktisatçıya ve iktisat politikası kararlarını oluşturan kişi ve kuruma göre para politikası, ülke vatandaşlarının ekonomik refahlarını arttırmayı amaçlar. Bilindiği gibi, ekonomik refahı değerlendirmek için çok sayıda yol vardır. Genel anlamıyla, ülke vatandaşlarının kullandığı mal ve hizmetlerin miktarı ve niteliği refah düzeyini belirleyen unsurlar olarak değerlendirilir.

Eğer ekonomi etkin biçimde çalışırsa ekonomik birimler, ellerindeki kıt kaynakları en yüksek yararı elde edecek şekilde tahsis ederler. Buna göre, ekonomik refah, sermaye ve işgücünün etkin şekilde kullanımı sonucu gerçekleşecek istikrarlı bir ekonomik büyümeyi gerektirmektedir.

Öte yandan, istikrarlı ekonomik koşullar (konjonktür dalgalanmalarının minimum boyutlarda kalması, faiz oranlarının istikrarlı bir seyir izlemesi ve finansal piyasaların istikrarlı biçimde çalışması gibi) ekonomik refahın diğer koşulları arasında yer alır. Bu nedenle para politikasının 6 adet amacından söz etmek mümkündür:

Fiyat istikrarı,
Yüksek istihdam,
İktisadi büyüme,
Finansal piyasalarda istikrar,
Faiz oranlarında istikrar,
Döviz kurunda istikrar.


Kaynak:İktisat Bilimi Ders Notları (Akademik Çalışmalar)


Benzer Konular

14 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış
28 Kasım 2015 / VerSchL@GeN X-Sözlük
16 Kasım 2007 / DeLLy Siyasal Bilimler
18 Mart 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler