Arama

Ücret ve Ücretlendirme Sistemleri

Güncelleme: 28 Mayıs 2009 Gösterim: 13.946 Cevap: 7
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ücret ve Ücretlendirme
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ücret Nedir?
Ücret, geniş anlamıyla, bir kişinin çalışması karşılığında kendisine para ya da mal cinsin­den yapılan ödemedir. Bu tanım içine, işçilere ve memurlara yapılan ödemelerin yanı sıra serbest meslek sahiplerinin kazançları da gi­rer. Dar anlamıyla ücret ise, işçilere gördük­leri iş karşılığında yapılan ödeme ya da işçinin emeğinin fiyatı olarak tanımlanır ve genellikle bu anlamda kullanılır. Memurlara aydan aya yapılan ödemelere ise aylık ya da maaş denir.
Ücretler genellikle para olarak ödenir. Tüm kesintiler çıktıktan sonra işçinin eline geçen ücrete "çıplak ücret" denir. Ama veri­len öğlen yemekleri, lojman ya da işçinin işe gidiş gelişini sağlamak üzere konan servisler gibi parasal olmayan ödemeler de ücret kap­samı içinde değerlendirilebilir. İşçiye yapılan parasal ya da parasal olmayan ödemelerin ve ücretli izin, emeklilik hakları gibi sosyal hakların tümü "giydirilmiş ücret" olarak ad­landırılır.
Belirli bir ücret ödeyerek çalıştırılan kişiler çok eski dönemlerden beri var olmuştur. Ama ücretle geçinen işçilerin toplum içinde önemli bir sayıya ulaşması sanayinin gelişimi ile başladı. Sanayi Devrimi'nden sonra hızla çoğalan işçi sayısı ücretin toplumsal yaşam ve ekonomideki etkisini artırdı. Günümüzde, özellikle sanayileşmiş ülkelerde nüfusun önemli bir bölümünü oluş­turan işçilerin aldıkları ücret, gerek geniş bir halk kesiminin refahı, gerek ekonominin gidi­şi üzerinde önemli bir etkendir.

Ücretlendirme
Ücretler çalışma süresine ya da verimliliğe göre belirlenebilir. Çalışma süresine, yani zamana göre belirlenen ücret saatlik, günlük, haftalık ya da aylık olabilir. Saptanan süre dışında fazla çalışma (mesai) ücreti ayrıca ödenir. Verime göre uygulanan ücret ise daha çok "parça başına ücret" biçiminde olur. Parça başına ücret, işçinin ürettiği mal miktarına göre belirlenir. Bu yöntem işçiyi daha fazla üretmeye zorlar. Ücretin belirlenmesinde bazen karma bir yöntem de kullanı­labilir. Buna göre, önce işçinin belirli bir süre çalışmasının karşılığı olan ücret belirlenir. Eğer işçi bu süre içinde saptanan miktardan daha fazla üretim yaparsa, fazla ürettiği parça başına ek ücret ödenir. Ücret hangi yöntemle saptanırsa saptansın, işçiye en kısa sürede ödeme yapmak zorunludur. Türkiye'de ücre­tin en geç bir ay içinde ödenmesi gerekir. Yapılan toplu iş ya da hizmet sözleşmeleriyle bu süre bir haftaya kadar indirilebilir.
Ücretler artık yalnızca çalışılan zamanın karşılığı olmaktan çıkmıştır. Sanayi Devrimi'nin başlarında düşük ücretlerle uzun saatler boyunca çalıştırılan işçiler, sendikalarda ör­gütlenerek ekonomik mücadeleye giriştikten sonra, yalnızca çalıştıkları günler için ücret alma uygulaması da son buldu. Günümüzde hafta ve bayram tatilleri, yıllık ücretli izinler, evlenme ve ölüm yardımları gibi ek ödemeler­le ücret, çalışılan zamanın karşılığı değil, işçinin insanca yaşamasını sağlaması gereken gelir olarak düşünülmektedir.
İnsanın, uygun koşullarda yaşamak gibi yalnızca insan olmaktan doğan bazı hakları­nın bulunduğu düşüncesinin gelişimi ile birlik­te, işçiye ödenebilecek en az ücretin belirlen­mesine de başlandı. İşçilere, asgari ücret denen ve genellikle hükümet tarafından ya da toplusözleşmelerle saptanan bu ücretten daha düşük ücret verilemez. Asgari ücret uygula­ması ilk kez 19. yüzyılın sonunda başladı ve 20. yüzyılda sanayileşmiş ya da sanayileşmek­te olan birçok ülkede yaygınlaştı. Gelişmiş ülkelerde, asgari ücret genellikle sendikalar ile işverenler arasında yapılan toplusözleşme­lerle belirlenirken, sendikal örgütlenmenin henüz yeterince güçlenmediği azgelişmiş ül­kelerde hükümetlerce saptanır. Asgari ücre­tin saptanmasında ülkenin toplumsal koşulla­rı, gelişme hızı, genel ücret düzeyi, fiyat artışları ve geçinme endeksleri gibi ölçütler temel alınır.
Türkiye'de ülke çapında asgari ücret uygu­laması 1968'de başlatıldı. Asgari ücreti Çalış­ma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gözetimin­de, hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin katılmasıyla toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu saptar. Bakanlığın çağrısı üzeri­ne toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyo­nu en geç iki yılda bir asgari ücreti yeniden belirler.
Türkiye'de ücretler İş Kanunu ile yasal güvence altına alınmıştır. "Eşit işe eşit ücret" ilkesini kabul eden İş Kanunu'na göre aynı işi yapan işçilere, kadın ya da erkek olmalarına, yani cinsiyetlerine göre farklı ücret uygulana­maz. İş Kanunu'nda ücretlere ilişkin düzenle­meler arasında işçi ücretlerinin dörtte birin­den fazlasının haczedilemeyeceği ve yasayla ya da toplusözleşmelerle belirlenen nedenler dışında işverenin işçiye ücret kesme cezası veremeyeceği hükümleri de yer alır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Zamana Göre Ücret
MsXLabs.org
Ücret sistemleri içinde tarihsel gelişim bakımından en eski ve en yaygın olanı, zamana göre ücret sistemidir. Zamana göre ücret sistemi, belirli bir zaman için bir miktar paranın belirlenerek ödenmesi şeklinde kullanılan ücret sistemidir. Zaman ölçüsü; saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak belirlenebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de maktu aylık ücret sistemi, hem ücret sistemleri arasında hem de zamana göre ücret sistemi içinde en çok uygulanan ücret sistemidir. Maktu aylık ücretin belirlenmesinde, işçinin fiilen çalışmış olduğu günlerin sayısı göz önüne alınmamakta, itibarı olarak 30 gün kabul edilen bir aylık çalışma süresi için işçiye bir ücret belirlenmektedir. Maktu aylık ücretin belirlenmesinde, bir aylık süre içinde genel tatil ve hafta tatilleri ile ulusal bayram, hastalık ve izin gibi sebeplerle çalışamayan işçinin ücreti peşin olarak ödenmektedir.

Bu ücret sisteminde, zaman ölçüsü karşılığında belirli bir paranın ödenmesi önemli olup, işin yapılıp yapılmaması önem taşımamaktadır. İşçiyi çalışmaya zorlamaması, verimliliği düşürmesi bu ücret sisteminin olumsuz yönleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hesaplama kolaylığı sağlaması, işçinin alacağı ücreti önceden bilmesi, işverene maliyetleri hesaplamada kolaylık sağlaması da bu ücret sisteminin olumlu yönleridir.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com

Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #3
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Akort ücret
MsXLabs.org
Yapılan işin sonucuna göre hesaplanan ücret sistemidir. Akort ücret; parça sayısı, büyüklük, uzunluk veya ağırlık gibi birimlere göre belirlenir ve belirli bir çalışma dönemine denk gelen ücret, her birim için belirlenen ücret bilim toplam ile çarpılması sonucu bulunur. Akort ücretin en çok uygulanan şekli, parça başına ücret şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Üretilen mal miktarına bağlı olarak işçiye ödenen ücret sistemidir. Her parça için saptanan para biriminin, üretilen para miktarı ile çarpılması sonucu ortaya çıkar.
Bu ücret sisteminde işçinin aldığı ücret, gerçekten çalışmasının karşılığı olan ücrettir. Ancak, işi ürettiği parça miktarına göre ücret alacağı için, daha fazla ücret geliri elde etmek için daha hızlı çalışacak ve bu da yaptığı işin kalitesinin düşmesine yol açabilecektir. Yorulması ve dikkatinin dağılması iş kazası ve meslek hastalığı riskini arttırabilecektir ki bunlar da bu ücret sisteminin olumsuz yönleridir. Bir olumsuz yönü de, işveren tarafından işçiye yapılabileceğinden daha az miktarda iş verilmesidir. Bu durumda da işveren tarafından işçiye yapılabileceği sayı ve tutardan daha az iş verilmesi halindeki aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanacak, aksi halde işçi iş söleşmesini bildirimsiz olarak feshedebilecektir.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #4
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Yüzde Usulü Ücret
MsXLabs.org

Otel, lokanta, eğlence yerleri gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde uygulanan bir ücret sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüzde usulü ücret sisteminde, hesap pusulalarına yüzde olarak belirli bir miktar eklenir ve bu miktarı müşteri ödemek zorundadır. Toplanan bu yüzdeler, kanunda belirtilen esaslara göre kaydedildikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte düzenlenecek esaslar uyarınca işçiler arasında dağıtılır. İşveren, bu paraların eksiksiz olarak dağıtıldığını belgelemek zorundadır. Tek başına uygulandığında, işçinin alacağı günlük ücret tutarı, asgari ücretin altında kalırsa aradaki fark işveren tarafından karşılanacaktır.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #5
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Götürü Ücret
MsXLabs.org

Yapılan işin sonucuna göre belirlenen bir ücret sistemidir. Götürü ücrette yapılması gereken bir iş ve işin karşılığında belirlenmiş bir ücret söz konusudur. İşin biteceği zamanı taraflar kararlaştırabilirler veya kararlaştırmayabilirler. İşçi, ne kadar kısa süre içinde bitirirse, başka bir işe geçme ve gelirini artırma imkanı elde edecektir.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #6
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Primli Ücret
MsXLabs.org

Prim, işçinin bireysel olarak veya bir grup içinde üstün çaba göstererek başarılı bir şekilde yapmış olduğu işi ödüllendirmek için ödenen ek bir ücrettir. Bu ücret sisteminin tek başına uygulanması söz konusu değildir, diğer ücret sistemleri ile birlikte karma olarak uygulanır.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #7
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Komisyon Ücret
MsXLabs.org
Komisyon ücret işçinin yaptığı işin miktarına bağlı maktu veya yüzde olarak ödenen ücret sistemidir. Daha çok ticari işletmelerde uygulanan bir ücret sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
28 Mayıs 2009       Mesaj #8
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ücret Sistemleri : Kardan Pay Alma
MsXLabs.org

Kardan pay alma, işçiyi işyerine bağlamak, işçinin verimini artırmak ve işçiye aidiyet duygusu hissettirmek için uygulanan ücret sistemidir. Ücret, en geç ayda bir ödenir, bu süre iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile bir haftaya kadar indirilebilir. Bu sebeple, bu ücret sistemi tek başına uygulanamaz, mutlaka diğer ücret sistemleriyle karma olarak uygulanması gereklidir. Bu ücret sisteminde, işçiye sadece kardan pay verilmesi söz konusu olup, işçinin zarardan pay alması söz konusu değildir.
[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MaviKaranlık.com
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

9 Temmuz 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
16 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
9 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük