Arama

Hisse Senedi Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Güncelleme: 21 Ekim 2015 Gösterim: 2.683 Cevap: 0
Susadun - avatarı
Susadun
Ziyaretçi
21 Ekim 2015       Mesaj #1
Susadun - avatarı
Ziyaretçi
hisse senedi fiyatlarini etkileyen faktorler 700x457

Sponsorlu Bağlantılar
Hisse senetleri gün içersinde birbirinden farklı fiyat değişiklikleri gösterebilirler. Günün her anında fiyatlarında arz ve talebe bağlı olarak düşer veya yükselirler. Bu değişimleri tahmin edebilmek ise para kazanmanızı sağlar. Bunun için de hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir bilmeniz gerekiyor. Genel olarak arz ve talepte görülen gelişmelere göre fiyatlar değişiklik gösterse de daha derinde yer alan faktörleri bilmelisiniz.

Borsada bir hisse senedinden para kazanmanın mantığı, düşük fiyattan satın alıp fiyat yükseldiğinde satmaktır. Hisse senedi alım – satımı nasıl yapılır, buradan öğrenebilirsiniz. Yatırımcılar da hisse senedi fiyatlarının ne zaman düştüğünü veya yükseldiğini doğru tahmin ettiklerinde para kazanırken, tahmin edememeleri durumunda kaybederler. Fiyatlarda yaşanan değişiklikleri tahmin etmek için de fiyatları etkileyen faktörler bilinmeli, hem yurt içi hem de yurt dışı ekonomiler izlenmelidir. Bu şekilde en doğru tahminler yapılmalı, kendi stratejinizle işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Hisse senetlerinin hangi faktörlerden etkilendiğini anlamak için arz ve talep üzerine etkili olan faktörleri iyi bir şekilde bilmelisiniz. Bu faktörlerde meydana gelen değişiklikleri anlamak için de iyi bir piyasa takipçisi olmanız gerekiyor. Arz ve talep dışında borsada işlem gören hisse senetlerini etkileyen faktörleri iki grupta inceleriz. Birinci grup mikro faktörlerdir ve genel olarak yurt içinde meydana gelen olayları kapsar. İkinci grup ise makro faktörlerdir ve dünya genelinde meydana gelen olayları ifade etmektedir. Mikro faktörler, yurt içindeki ekonomik ve siyasi gelişmeler, doğal afetler gibi konuları içerir. Makro faktörler ise dünyada yaşanan krizleri, kaosları, ülkelerarası anlaşmalıkları ve dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerini kapsamaktadır.

Mikro faktörlerin içinde şirketlerin ve sektörlerin performansını da saymak mümkündür. Çünkü hisse senedi mutlaka bir şirkete aittir ve şirketin de dahil olduğu bir sektörler vardır. Sektörler ise bir ülke ekonomisini oluşturan en önemli yapılardan birisidir. Şirketlerin büyümesi, karlılık ve borçluluk durumları, bilançoları hisse senetleri üzerine etki eden faktörlerdir. Sektörel gelişmeler de hisse senetleri üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler yarabilirler.

Hisse senedi dışında farklı yatırım araçlarının olması da fiyatları etkileyebilir. Çünkü yatırımcılar döviz veya emtialara ilgi göstermeye başladığı zaman hisse senetlerine olan talep azalacak ve fiyatlarda düşüşe geçecektir. Aynı zamanda küresel ekonomide meydana gelen değişikliklerde hisse senedi fiyatlarını etkilemektedir. Örneğin ABD’de yaşanan gelişmeler ülkemiz hisse senedi piyasası üzerinde etkili olmaktadır.

Her yatırımcı kendi bütçesine ve yatırım amacına uygun olarak hisse senedi bulabilir, kendine bir portföy oluşturabilir. Ama bu portföyü oluşturabilmek için mutlaka borsa ve hisse senetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. İki konu hakkında da temel bilgileri öğrenmelisiniz. Hisse senetlerinin özelliklerini, türleri iyi bir şekilde tanımalısınız. Alım – satım işlemlerinin nasıl gerçekleştiğini de öğrenmeli ve deneyim kazanmalısınız. Başarılı alım – satım işlemleri için de hisse senetlerinin hangi faktörlerden etkilendiğini bilmeli, yorumlayabilmeli ve fiyat grafiklerini okuyabilmelisiniz. Hisse senedi nedir, türleri nelerdir öğrenmek için tıklayın.

Hisse Senedi Fiyatları Neden Yükselir?

hisse senedi fiyatlari neden yukselir

Hisse senedi fiyatlarının yükselmesinin ilk nedeni, ülke ekonomisinin büyümesidir. Ekonominin büyümesi demek, şirketlerin de büyümesi demektir ve karlılıkları artacaktır. Şirketin karlılığının artması da fiyatların yükselmesini sağlayacaktır. Talebin artmasına neden olan her faktör nedeniyle hisse senedi fiyatları yükselecektir. Alternatif yatırım araçlarına olan ilginin azalması, emtia yerine hisse senedinin tercih edilmesi de fiyatların yükselişini tetikleyecektir.

Bir hisse senedinin değer kazanmasının ana sebebi, birçok uzmana göre şirket performansının artmasından kaynaklanmaktadır. Yani şirketin cirosu, karlılık durumu ve piyasa değeri artıyorsa; hisse senedi de değer kazanacaktır. Ayrıca şirketin geleceğe yönelik projeleri, sektörde öne çıkması ve imza attığı başarıları da hisse senedi fiyatlarının yükselmesini sağlamaktadır. Şirketin satışlarının artmasına veya azalmasına neden olan faktörler de hisse senetlerini etkileyecektir. Bu nedenle hisse senedi yatırımcıları, şirketin performanslarını iyi bir şekilde takip etmelidir.

Şirketin performansı tek başına ele alınamaz. Şirketin ait olduğu sektörün durumu ve ülke ekonomisi, siyaseti, merkez bankasının politikaları, döviz kurunun durumu da hisse senedini etkileyecektir. Şirketin sektörde öne çıkması ve sektörün de popülerleşmesi hisse senedinin değer kazanmasını sağlayacaktır.

Hisse Senedi Fiyatları Neden Düşer?

hisse senedi fiyatlari neden duser

Ekonomik durgunluk yaşanan dönemlerde hisse senetleri düşüş gösterecektir. Ekonomik büyümenin durgunlaşması, şirketlerin de büyümesini etkileyeceği için endişe yaratacaktır ve hisse senetleri gözden düşmeye başlayacaktır. Yatırımcılar alternatif yatırım araçlarına yönelecekler ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüş de hızlanacaktır.

Faizlerin arttığı dönemlerde de hisse senedi fiyatları düşmektedir. Çünkü faizlerin yükselmesi dövizleri öne çıkaracaktır ve hisse senetleri ile faiz arasında ters orantılı bir ilişki vardır. Elbette faizlerin yükseldiği her dönemde hisse senetleri de düşecek diye bir durum söz konusu değildir. Örneğin ABD’de yaşanan ekonomik iyileşme sonrasında devlet faiz oranlarına müdahale eder ve bildiğiniz gibi FED’in faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu durumda hisse senetlerinin değer kaybetmesi beklenmez. Ülke ekonomisinin büyümesini etkileyecek şekilde faiz oranları artıyor ve kırılma noktasını geçiyorsa, hisse senetleri değer kaybeder.

Temeline bakıldığında ise hisse senedi fiyatındaki düşüşler, satışların başlamasıyla gerçekleştir. Yani yükselmesi beklentisiyle alınan hisse senetleri yükseldikten sonra satışa geçerek kar alınmak istenir. Satışlar artmaya devam ettikçe de hisse senetleri düşmeye başlayacaktır. Birçok uzmana göre fiyatlar tamamen psikolojik hareket etmektedir ve yatırımcıların arz – talebi artırması fiyatları etkileyecektir.



Benzer Konular

26 Kasım 2012 / HipHopRocK Ekonomi
12 Kasım 2015 / mavisiyah Psikoloji ve Psikiyatri