Arama

Selahattin Hilav

Güncelleme: 23 Haziran 2012 Gösterim: 5.399 Cevap: 1
KENCISii - avatarı
KENCISii
Ziyaretçi
8 Mayıs 2008       Mesaj #1
KENCISii - avatarı
Ziyaretçi
Selahattin Hilav

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Selahattin Hilav,
1928 yılında İstanbul'da doğdu.İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümün'den mezun olduktan sonra, Fransa'da Sarnbonne ve İşçi üniversiteleri'nde okudu.Ardından felsefe çalışmalarını kesintisiz sürdürdü.
Felsefeci, çevirmen ve denemeci olarak tanındı.Yazko Felsefe Dergisi'nde yöneticilik yaptı.Felsefe yazılarının yanı sıra edebiyat üzerine yazılar da yayımladı.Türkiye'de felsefenin ve birçok kuramsal konunun anlaşılmasında ve öğrenilmesinde açıklayıcı yazılarıyla öncülük etti.Selahattin Hilav,12 Mayıs 2005 tarihinde yine İstanbul'da öldü.
Aydınlanmacı felsefe'nin ve Marksizm'in Türkiye'de kuramsal olarak anlaşılmasında önemli katkıları oldu.Yabancılaşma kavramı başta olmak üzere, Asya tipi üretim tarzı, şeyleşme gibi pek çok marksist kavramın bu şekilde türkçeye girmesini sağladı.Öte yandan varoluşçuluk'un hem edebiyat hem de felsefi olarak Türkiye'ye girmesine katkıda bulundu.Sartre'ın Bulantı'sını, Arthur Schopenhauer'un Aşkın Metafiziği'ni, Foucault'nun Bu Bir Pipo Değildir'ini çevirdi.

Kitapları
  • Gerçeküstücülük (1962),
  • Diyalektik Düşüncenin Tarihi (1966)
  • Felsefe El Kitapları(1970)
  • Edebiyat Yazıları,Yapı Kredi Yayınları
  • Felsefe Yazıları, Yapı Kredi Yayınları.
  • 100 Soruda Felsefe", K Kitaplığı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Selahattin Hilav nereli hayatı kimdir.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Selahattin Hilav

Sponsorlu Bağlantılar
(1928 İstanbul), yazar, çevirmen. Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi'nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde tamamladı (1950). Bir süre Paris'te kaldı, Sorbon'da felsefe ve sosyoloji okudu (1954-1958). Yurda dönünce ilkin a dergisindeki yazı ve denemeleriyle tanındı. Daha sonra Ataç, Değişim, Eylem, Yön, Sosyal Adalet, Papirüs dergi ve gazetelerinde inceleme ve toplumbilimsel araştırma yazıları yayımlandı. Çağdaş ve klasik yazarlardan önemli yapıtları dilimize kazandırdı. "Felsefe Yazıları" dergisini yönetti. "Felsefe El Kitabı" (1970) ve "Edebiyat Yazıları" (1993) adlı yapıtları vardır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

19 Ekim 2006 / Kral_Aslan Sanat tr
29 Mayıs 2015 / _Yağmur_ Asker tr
16 Ocak 2010 / Misafir Edebiyat tr
9 Aralık 2012 / KAPTAN Müzik tr
29 Nisan 2015 / Jumong Siyaset tr