Arama

Albertus Magnus

Güncelleme: 26 Şubat 2016 Gösterim: 4.341 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
4 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Albertus Magnus (1207-1280)
Dominiken Tarikatı'na girmiş ve Aristoteles'i ve Fârâbî, İbn Sînâ, İbn Rüşd ve İbn Tufeyl gibi Müslüman filozofların. Aristoteles felsefesine ilişkin yorumlarını öğrenmiştir; daha sonra bu yorumlara dayanarak Hıristiyan inançlarıyla bağdaşabilecek yeni yorumlar getirmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

Felsefe sorunlarını akılla çözmeye çalışırken Kutsal Kitap'la çatışmamaya ve dolayısıyla inançla çelişmemeye büyük bir özen göstermiş ve bu yaklaşımıyla öğrencisi Thomas Aquinas'ı büyük ölçüde etkilenmiştir.

Albertus Magnus'un Platon'dan çok Aristoteles'in felsefesini seçmiş olması tesadüfi değildir ve bu seçimi, özellikle İbn Rüşd gibi Müslüman filozofların etkisi ile açıklamak olanaklıdır. Albertus Magnus'a göre, biri akıl ve öbürü ise inanç için doğru olan ve birbirleriyle çelişen iki doğru yoktur; gerçekten doğru olan her şey, büyük bir uyum içinde birleşmiştir.

Birçok bilimle ilgilendiği için "Doctor Universalis" (Evrensel Bilgin) lakabıyla tanınan Albertus Magnus, kimya alanında da çalışmış, nitrik asidin madenler üzerindeki etkisi ve altının arıtılması gibi kimyevî konuları incelemiştir; ayrıca astronomi ve biyoloji ile de ilgilenmiştir.

Albertus Magnus biyoloji alanındaki çalışmalarında kelime kelime Aristoteles'in Arapça çevirilerini izlemiş ve bunlar üzerinde yorumlar yapmıştır; kendisine özgü gözlemler ve saptamalar da bulunmaktadır.

"Hayvanlar Hakkında" adlı eserinde kuş ve balıkların kan damarlarının dağılımı konusunda Aristoteles'in verdiği bilgilerden ayrılmıştır. Yumurtadan itibaren embriyonun gelişmesini anlatırken, organların sırasıyla nasıl şekillendiğini, göbek kordonu denen yapının yerini gelişim süreci içinde hangi damarın aldığını açık ve seçik bir şekilde anlatmıştır.

Bitkilerle de ilgilenmiş ve bu konuya ilişkin Bitkiler Hakkında adlı bir eserinde, ana çizgileriyle bitki betimlemeleri yapmıştır. Bir ara İtalya'ya giden Albertus Magnus orada portakal ağacını görmüş, bundan çok etkilenmiş ve özellikle portakal yapraklarını ayrıntılı bir biçimde tanıtmıştır.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2016 20:17
Biyografi Konusu: Albertus Magnus nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Albertus Magnus
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

200px AlbertusMagnus
Albertus Magnus, Derin ve çok geniş kapsamlı bilgisiyle, ortaçağda kendisine doktor üniversalis unvanı verilmiş olan 13. yüzyıl Alman düşünürü.
Zamanının hemen her alandaki tüm bilgilerini serimleyip yorumlayışıyla ün kazanmış olan Büyük Albertus, inanç ve vahiy yoluyla kazanılan bilgiyi birbirinden ayırmış ve bu ikisinin birbirine karşıt olmadığını söyleyerek inanç için bir hakikat, akıl için de ona çelişik bir hakikat bulunmadığını iddia etmiştir.
Simya ve astroloji ile de ilgilenmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALBERTUS MAGNUS (azız), filozof ve bilgin (Lauingen, Schwaben, 1200'e doğr. -Köln 1280). Babası Bollstadt kontu tarafından daha çocuk yaşta eğitim görmek üzere Padova’ya gönderildi. Dominiken tarikatına girdi; çeşitli Alman manastırlarında (Regensburg, Strasburg, Köln) ve üç yıl süreyle oturduğu Paris'te (1245-1248) dersler verdi. Bu kente, Platon'un felsefesinin etkili olduğu bir sırada gelmişti. Aristoteles ancak Ibni Rüşt'ün yorumlarıyla biliniyordu, ilkin Paris’te, sonra da Köln’de (1248-1254) Aristoteles'in düşüncelerini yaydı ve açıklığa kavuşturdu; aynı zamanda bu düşünceleri hıristiyanlığa doğru kaydırmayı denedi. Aynı amacı güden izleyicisi Thomas Aquinus, Aristoteles'i yasaklayan kilise tarafından suçlanınca, onun savunmasını üstlendi. Albertus Magnus’un, birçok felsefeci yapılı vardır ve bunlar özellikle açımla malardan oluşur Birtakım kimyasal araş tırmalar (nitrik asilin bulunuşu, altının arıtılması gibi) yaptığı da söylenir.
MsXLabs & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Mayıs 2007 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
5 Ocak 2016 / asla_asla_deme Siyaset ww
30 Ağustos 2008 / BrookLyn Edebiyat ww
3 Mayıs 2009 / KisukE UraharA Bilim ww
16 Temmuz 2015 / Jumong Edebiyat ww