Arama

Johann Fichte

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 3.677 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
9 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Johann Gottlieb Fichte (19 Mayıs 1762, Rammenau - 29 Ocak 1814, Berlin)
Johann Fichte 1762-1814 yılları arasında yaşamış olan ünlü Alman düşünürü. Fichte'nin felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır. Ona göre, irade ya da ben, temel gerçeklik olup, özgürdür, kendi kendisini belirleyen faaliyettir. Ben ya da irade dışında her şey ölü ve pasif bir varoluşu gösterir; yalnızca böyle bir faaliyet, kendi kendisini belirleyen tinsel bir faaliyet gerçektir. İradenin kendisi, yaşam ve akıl, bilgi ve eylem ilkesidir, her türlü ilerleme ve uygarlığın harekete geçirici gücüdür; bilginin dayandığı temel, kuramsal düşüncenin birleştirici ilkesidir. Şu halde, felsefede yapılacak ilk iş, böyle bir faaliyetin niteliğine, hem kuramsal ve hem de pratik aklın koşullarına, ilke ve önkabullerine ilişkin olarak ayrıntılı bir açıklama sunmaktır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  250px-Johann_Gottlieb_Fichte.jpg
Gösterim: 300
Boyut:  12.8 KB

Ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.
Fichte'ye göre, irade ya da ben, temel gerçeklik olup, özgürdür, kendi kendisini belirleyen faaliyettir. Ben ya da irade dışında her şey ölü ve pasif bir varoluşu gösterir; yalnızca böyle bir faaliyet, kendi kendisini belirleyen tinsel bir faaliyet gerçektir. İradenin kendisi, yaşam ve akıl, bilgi ve eylem ilkesidir, her türlü ilerleme ve uygarlığın harekete geçirici gücüdür; bilginin dayandığı temel, kuramsal düşüncenin birleştirici ilkesidir. Şu halde, felsefede yapılacak ilk iş, böyle bir faaliyetin niteliğine, hem kuramsal ve hem de pratik aklın koşullarına, ilke ve önkabullerine ilişkin olarak ayrıntılı bir açıklama sunmaktır.
Bir dokumacının oğlu olan Fichte, yeteneği olduğunu farkeden bir zenginin yardımıyla yüksek öğrenimini gerçekleştirebilmiştir. Fichte Kant'a büyük hayranlık duymuş ve onu görmeye gitmiştir. Kant'a "Versuch einer Kritik aller Offenbarung" (Her Tanrısal İlhamın Eleştirisi) adlı eserini sunmuştur.
Onun felsefe konumu Kant, Friedrich Schelling, Hegel gibi isimlerin yanı sıra Alman felsefesinin temel taşları arasında yer alır. Alman idealizminin hem temellendiricisi hem de temsilcisi durumundadır. Kant sonrası alman felsefesinin önde gelen isimlerinden biri olmuştur.

Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2015 00:22
Biyografi Konusu: Johann Fichte nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Temmuz 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Johann Gottlieb Fichte
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1762, Rammenau/Saksonya
Ölüm: 1814, Berlin
Alman filozofu.

Bir köy papazının yanında büyüdü. Jena ve Leipzig'de dinbilim okudu. Genç yaşında Kant'a bağlandı. Fransız Devrimi'nden etkilendi. Jena'da felsefe profesörü oldu (1794). Almanya'nın önde gelen demokratlarından biri olarak tanındı. Tanrıtanımaz olduğu ileri sürülerek beş yıl sonra görevinden uzaklaştırıldı. Başka kentlerde dersler verdi. 1806'da Napoléon birliklerinin eline düşmemek için yurt dışına kaçtı. 1811'de Berlin Üniversitesi rektörü oldu. Fransız yayılmasına karşı ulusçu görüşler ortaya koydu.

Kant'tan büyük ölçüde etkilenmiş olan Fichte'nin felsefesi mutlak idealizm (ülkücülük) diye nitelendirilebilir. Onun felsefesinde tek gerçeklik "ben"dir. Özünde sonsuz olan bu "ben", "bendeğil"le sınırlandırılmıştır. Buna göre doğa "ben" için bir engeldir, böyle olmakla da "ben"in bir ilerleme içinde kendini gerçekleştirmesinin koşuludur. Buna göre Fichte özgürlüğü verilmiş bir şey olarak değil de, bir etkinlik olarak, yasaklanacak bir şey olarak düşünür. "Özgür olmak bir şeydir, özgürleşmek her şeydir" der. Başlıca yapıtları: "Über den Begriff der Wissenschaftslehre" (Bilim Öğretisi Kavramı Üzerine, 1794), "Reden an die Deutsche Nation" (Alman Ulusuna Söylevler, 1808).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

30 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Müzik ww
15 Ekim 2015 / Misafir Bilim ww
3 Ocak 2016 / HipHopRocK Siyaset ww
13 Ağustos 2015 / Safi Müzik ww
27 Eylül 2015 / Safi Müzik ww