Arama

Judith Butler

Güncelleme: 19 Ekim 2015 Gösterim: 5.010 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Judith Butler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Yüksek öğrenimini ve doktorasını Yale Üniversitesi'nde tamamlayan Butler'ın feminist kuram, felsefe ve güncel siyaset alanlarında pek çok makalesi ve kitabı bulunuyor. California Üniversitesi'nde Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat dalında profesör olarak görev yapan Butler'ın en önemli eseri olan Cinsiyet Belası feminist kuramın temel yapıtları arasında yer alıyor. 2004 yılında Yale Üniversitesi'nin gey ve lezbiyen araştırmalar alanında hayat boyu üstün katkı sunan akademisyenlere verdiği Brudner Ödülü'nü alan Butler, 2007 yılında da Amerikan Felsefe Derneği'ne üye seçildi.


Judith Butler (d. 24 Şubat 1956), post-yapısalcı ünlü Amerikalı düşünürdür. Feminizm, eşcinsellik kuramı, politik felsefe ve etik konularında çalışmalar yapmaktadır. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde profesördür.
Butler felsefe doktorasını Yale Üniversitesi'nden 1984 yılında aldı ve akabinde tezi Arzu Özneleri: Yirminci Yüzyıl Fransa'sında Hegelci Yansımalar adıyla basıldı. 1980'lerin sonuna doğru, farklı öğretim/araştırma merkezleri arasında (en dikkate değer olanı Johns Hopkins University - Humanities Center, İnsanbilimleri Merkezi), feminizmin "önkabullenilmiş terimlerini" sorgulamak için Batılı feminist teorinin içinde "post-yapısalcı" çalışmalarda bulundu.

Çalışmaları
  • Cinsiyet Sorunu: Feminizm ve Kimlik Bozulması (1990)
1990'da, Butler'ın kitabı Cinsiyet Sorunu farklı dillerde 100,000 kopyadan fazla sattı. John Waters'ın 1974 yapımı benzer isimli, başrolünü drag kraliçesi Divine'in oynadığı filmi Kadın Sorunu 'nu ima eden başlıklı kitap; Cinsiyet Sorunu, eleştirel bir şekilde Simone de Beauvoir, Julia Kristeva, Sigmund Freud, Jacques Lacan, Luce Irigaray, Monique Wittig, Jacques Derrida, ve, en çok, Michel Foucault'ın çalışmalarını tartışmaktadır. Kitap o kadar ünlendi ki entelektüel bir fanzin olan Judy'ye ilham kaynağı oldu.
Cinsiyet Sorunu kitabında Butler'ın iddiasının açıklanması zor olan noktası cins, cinsiyet ve cinselliğin kategorilerinin tutarlığının, -mesela erkek vücutlarda maskülen cins ve heteroseksüel arzunun sözde doğal tutarlılığı- kültürel anlamda zaman içersinde stilize hareketlerin tekrarı süresince yapılandığıdır. Bu stilize vücut hareketleri, tekrarı esnasında,gerekli ontolojik "çekirdek" cinsiyetin görünüşünü oluşturur. İşte bu Butler'ın, cins ve cinsellik ekseninde cinsiyeti performansa bağlı olarak kuramsallaştırdığı anlayıştır. Cinsiyet, cins ve cinselliğin performansı, ne yazık ki, Foucault'nun Disiplin ve Cezası'ndan ödünç alarak kendisinin "düzenleyici konuşmalar" olarak adlandırdığı yapının içinde cinsiyet kazandırılan, cinselleştirilen ve arzulanan nesneyi konumlandıran Butler'ın içinden gelerek yaptığı bir seçim değildir. Aynı zamanda "anlaşılabilmenin çatıları" veya " disiplin rejimleri" olarak adlandırılan bu olgular hangi cins, cinsiyet ve cinsellik seçeneklerinin toplumsal olarak tutarlı veya "doğal" olarak görülmesine izin verme konusunda karar almaktadır.

Türkçedeki diğer eserleri şunlardır:
  • İktidarın Psişik Yaşamı, 2005
  • Taklit ve Toplumsal Cinsiyete Karşı Durma, 2007
  • Kırılgan Hayat, 2005
  • Çatışan Feminizmler, 2008
  • Cinsiyet Belası, 2008

Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2015 01:58
Biyografi Konusu: Judith Butler nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Judith Butler

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Judith Butler.jpg
Gösterim: 815
Boyut:  100.0 KB


Benzer Konular

26 Ağustos 2016 / KisukE UraharA Ünlülerin Fotoğrafları
27 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Sinema ww
18 Ekim 2015 / _Yağmur_ Felsefe ww
21 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat ww