Arama

Mazdekçilik (Mazdekizm)

Güncelleme: 1 Ekim 2011 Gösterim: 3.941 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Mazdekçilik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Mazdekçilik ya da Mazdekizm, İranlı Zerdüşt din adamı Mazdek'in düşünce felsefesine verilen isimdir. Mazdekizm, İsa'dan sonra 5. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan; insan eşitliği ve mal ortaklığını savunan bir akım olarak bilinmektedir. Mazdek, hava ve su gibi, paranın, malın-mülkün de insanlar arasında eşit olarak paylaşılmasını savunuyordu.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Ekim 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Mazdekcilik Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Adina mazdekcilik denilen dini akidenin kurucusu haddi zatinda mazdek degildir. netekim mazdekcilik mazdek'ten 2 asir once iran'da peyda olmustur, kurucusu da hurrakanoglu zaradust'tur. mazdek sadece bu dusunceyi hukumdar kabaz zamaninda yayan kisidir. kabaz 4. asrin sonlarindan 5. asrin ortalarina kadar hukumdarlik yapmistir. ilk onceleri kabaz'da mazdek'in muritleri arasindaydi. ama daha sonralari mazdek ve o'na katilanlari sarayda tertip ettigi bir ziyafet sirasinda oldurtmustur.
Mazdekciligin bilinen en onemli ozelligi insanlar arasindaki butun kiskanclik ve anlasmazlik sebeblerini ortadan kaldirmak ve boylece mulkte kadinlarda ortakligi kabul ederek dini saf bir hale getirmekten ibaretti. yaklasik 9 asir sonra da benzer bir gorusu savunan hatta bu gorusten ziyadesiyle etkilinmis olan seyh bedrettin'de anadolu topraklarinda ayni soylemlerle ortaya cikmistir.

kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.