Arama

Moment

Güncelleme: 30 Aralık 2016 Gösterim: 14.108 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
11 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Moment
Fizikte, kuvvetin momenti bir kuvvetin bir noktaya veya bir eksene göre döndürme etkisine denir. Ayrıca moment kuvvet çifti olarakta tanımlanır. M ile gösterilir. Yönlü bir büyüklüktür. Eğer bir kuvvetin uzantısı, dönme noktasından geciyorsa, bu kuvvetin momenti sıfırdır. Moment kolu kavramı kaldıraç, makara, dişli ve diğer mekanik avantaj sağlayan araçlardaki hesaplamalarda kullanılır. Formülü kaldıraç formülünede benzer.
Sponsorlu Bağlantılar

Açıklama

Yandaki şekilde, B vektörünün A noktasına göre momenti;
5e88e432a3c7c6ac3942323ceb0c4e28 Moment hesaplanan A noktasının B noktasına uzaklığı olan r mesafesi kuvvet kolu olarak adlandırılır.
Son düzenleyen Blue Blood; 8 Temmuz 2008 20:43 Sebep: Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Moment
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Herhangi bir cisim üzerinde bu­rulma ya da dönme etkisi yaratan kuvvete ya da kuvvetler sistemine moment denir. Moment, buru ya da tork "burmak" anlamındaki Latince torquere sözcüğünden gelir. Kuvvet, genellikle bir cismi döndürmek, örneğin bir musluğu açıp kapatmak, bir vidayı ya da somunu sıkıp gevşetmek için uygulanır. Otomobillerin mo­toru, şaft denen devindirici mile moment aktararak aracın hareket etmesini sağlar.
Bir kuvvetin momenti, bu kuvvetin etkile­diği noktanın destek noktasına olan uzaklığı ile kuvvetin çarpımına eşittir. Bu nedenle, kuvvet ya da kuvvetin etkilediği nokta ile destek noktası arasındaki uzaklık (ya da her ikisinin birden) ne kadar büyük olursa mo­ment de o kadar büyük olur. Sıkı bir somunu uzun kollu bir anahtarla döndürmek, kısa kollu bir anahtarla döndürmekten daha ko­laydır. Çünkü, uzun kollu anahtar kullanıldı­ğında gerekli olan kuvvet, kısa kollu için gerekli olandan daha küçüktür. Önceden saptanmış belirli bir momenti uygulamaya yarayan özel anahtara torkmetre denir. Oto­mobil motoru tamircilerinde mutlaka bir torkmetre bulunur; çünkü motor silindir blo­ğu kapağı üzerindeki somunların, bujilerin hep aynı biçimde ve belirli miktarda sıkılması gerekir.
Birbirine zıt yönde etki yapan momentlerin ne tür bir duruma yol açacağı basit bir tahterevalli üzerinde görülebilir. Tahtereval­linin bir ucunda oturan çocuğun ağırlığı, kalasın ortasındaki destek noktası çevresinde bir dönme etkisi yaratır ve kalasın öteki ucu kalkar. Eğer bu uca da aynı ağırlıkta ve ortadaki destek noktasından aynı uzaklıkta bir çocuk oturursa, iki moment dengelenir ve çocuklardan biri kendisini yukarı ittikçe öteki aşağı iner.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KUVVETİN DÖNDÜRME ETKİSİ ( MOMENT )


Bir kuvvetin, cismi bir nokta ya da eksene göre döndürme etkisine moment denir.

Vektörel bir büyüklüktür. Birimi Newtonmetre dir.

Moment olarak değil ancak, yedinci sınıfta basit makinelerden kaldıraç da, eşit kollu terazi de bu konuyu kullandınız. Bu benzerliği göz önünde tutarsanız moment konusunu daha iyi anlayacaksınız.

Kuvvetin döndürme etkisi sözünden de tam bir dönmeyi anlamayın. Koşarak gelen arkadaşınız size çarptığında da dönersiniz ve bu çevrenizde tam bir dönmeye karşılık gelmeyebilir.

Kapıyı, pencereyi açarken de menteşe dönme noktası olmak üzere bir dönme meydana getirirsiniz. Bu da tam bir tur dönme değildir.

Kapıyı düşünürseniz menteşe kapının bir ucunda, kapı kolu diğer ucundadır. Kapı kolu kapının tam ortasında olsaydı acaba kapıyı daha kolay açabilir miydik? Bu soruyu kapıda deneyerek cevaplayın.

Kapı kolu menteşeye ne kadar yakın olursa, kapıyı açmak için uygulayacağınız kuvvet o kadar büyüyecektir.

Kapıyı açmak için kuvvet uygulamanız gerekecektir. Demek ki moment kuvvetle ilişkili. Kapının kolunun menteşeye yakın ya da uzak oluşu da dönmeyi etkilediğine göre, dönme noktasına olan uzaklıkta momentle ilişkili demektir. Kısaca toparlarsak.

Bu etki kuvvete, kuvvetin uygulama noktasının dönme noktasına uzaklığına ve kuvvetin doğrultusuna bağlıdır.

Soruların şekline göre moment farklı metotlarla hesaplanabilir.

I. METOT:


Kuvvetin dönme noktasına göre momenti, kuvvetin, uygulama noktasından dönme noktasına olan uzaklığı ile kuvvetin bu uzaklık doğrultusuna dik olan bileşeninin çarpımına eşittir. Kaldıraçta olduğu gibi söylersek. Kuvvet çarpı kuvvet kolu ya da yük çarpı yük koluydu. Burada söylenen de farklı bir şey değil.



I OK I : Kuvvetin uygulama noktasının dönme noktasına uzaklığı

F2 : Kuvvetin uzaklık doğrultusuna paralel olan bileşeni

F1 : Kuvvetin uzaklık doğrultusuna dik bileşeni

M0 : Kuvvetin 0 noktasına göre momenti

M0 = F1 . I OK I

F1 = F . Sin θ

I OK I = d

M0 = F . d . Sin θ

* F2 kuvvetinin cisme döndürme etkisi yapmadığına, kendi doğrultusunda çekme ( doğrusal hareket ) etkisi yaptığına dikkat ediniz.

Bu nedenle doğrultuları dönme noktasından geçen kuvvetlerin döndürme etkileri ( Moment ) sıfırdır.

II. METOT:

Kuvvet doğrultusunun dönme noktasına dik uzaklığı ile kuvvetin çarpımı kuvvetin dönme noktasına göre momentine eşittir.



f : Kuvvetin doğrultusu

I OK I : Kuvvetin uygulama noktasının dönme noktasına uzaklığı

I OL I : Dönme noktasının kuvvet doğrultusuna dik uzaklığı

F : Kuvvetin büyüklüğü

M0 : Kuvvetin O noktasına göre momenti

I OK I = d

I OL I = d Sin θ

M0 = F . d . Sin θ

BİLEŞKE MOMENT

Bir cisme uygulanan kuvvetlerin bir noktaya göre momentlerinin vektörel toplamına bileşke moment denir.

* Bütün kuvvetlerin momentleri, bir tek noktaya göre alınır. Her kuvvet için farklı farklı dönme noktası belirleyemezsiniz.

* Problem, cisim dengededir diyorsa, cisme uygulanan momentlerin toplamı sıfır demektir.

* Her bir kuvveti ayrı ayrı düşünerek, kuvvetlerin cismi döndüreceği yönü belirlemeniz gerekir. Bu aşağı, yukarı olabileceği gibi sağa, sola diye de olabilir. Eğer sağa dönüş yönünü artı ( + ) kabul etmişseniz, sola dönüş yönünü eksi ( - ) almak zorundasınız.

Yukarı doğru olanı artı almışsanız, aşağı doğru dönmeyi eksi almak zorundasınız. Çünkü moment vektörel bir büyüklüktür.

* Durmakta olan cisimler bileşke moment yönünde dönerek harekete başlarlar.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Aralık 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Moment / Kuvvet Momenti (Tork) Nedir?


Newton'un ikinci kanununa göre "m" kütleli bir cisme net bir kuvvet uygulandığında, cisim ivmeli bir harekete maruz kalır. Bu "a" ivmesi kuvvetle aynı yönde ve büyüklük olarak kuvvetin büyüklüğüyle doğru, kütlenin büyüklüğüyle ters orantılıdır. Bu yüzden F=m.a ile formülize edilir. Bu kuvvet, cisme doğrusal bir ivme ve doğrusal bir hareket veya dairesel ivme ve dairesel bir hareket kazandırır. Dairesel alanda, sürekli yön değiştirerek cismin dairesel hareketini sağlayan şeye tork denir. Tork, kuvvetin, cismi dönme noktasında kendi eksenleri etrafında döndürücü etkisine verilen isimdir.

Ad:  tork.png
Gösterim: 1238
Boyut:  75.6 KB
Tork, cismin dönmesini sağlayan bir kuvvetten daha fazlasıdır. Dönmeden daha çok döndürme etkisi olan bir Kuvvet Momenti'dir. Bunu anlamak için çok basit bir örnek verelim. Bir kapıyı açmak istediğimizde, kapının kenarına kuvvet uygularız, böylece itme kolaylaşır. Fakat kapıyı kenarındaki dönme noktasına çok yakın bir noktasından itmeye çalıştığımızda açmamız daha zorlaşır. İşte bu durum tork'tan kaynaklanır. Tork sadece kuvvete değil, uygulanan kuvvetin dönme noktasına olan uzaklığına da bağlıdır. Bu uzaklık moment kolu olarak tanımlanır ve "r" sembolüyle ifade edilir. Burada skaler ve vektörel büyüklükleri bilmek önemlidir. "r" dönme noktasından kuvvetin uygulandığı noktaya yönelen bir vektördür. "F" kuvveti ise cismin dönme yönündedir.

Tork Denklemi!


Tork, vektörel bir büyüklüktür. Mesafe vekörü "r" ile kuvvet vektörü "F" ve ikisi arasındaki "e" açısından oluşur. Tork, T ile ifade edilirse, T = r x F = r.F.sin(e) eşitliği yazılabilir. Tork vektörünün yönü sağ el kuralı kullanılarak bulunabilir. Parmaklarımızı "r" yönünde tutarsak ve "F" kuvveti yönünde bükersek baş parmağımız tork vektörünün yönünü gösterir. Bu denklemden şunu çıkarabiliriz. Eğer kapıya dönme noktasına doğru yani, mesafe vektörü "r" ile aynı yönde "F" kuvveti uygularsak Tork sıfır olacak, bundan dolayı kapı açılmayacaktır.

SI birim sisteminde Tork birimi Newton-metre'dir. Yani enerji ile aynı birime sahiptir. Enerji ve torku ayırmak için enerjinin skaler bir büyüklük olduğu, torkun ise vektörel büyüklük olduğu söylenebilir. Denklemdeki sin(e) bileşeni çok önemlidir. Eğer Tork vektörünü dik bileşenlerine ayırırsak moment kolu "r"'ye paralel olan bileşeni iptal olur (çünkü sin(o) = 0 ) ve moment kolu "r"'ye dik olan bileşen ise ( sin(90) = 1 olduğu için) cismin hareketini sağlar.

Ad:  7.1.1 Wheel Torque.png
Gösterim: 861
Boyut:  85.2 KB
Cisme çeşitli noktalardan etkiyen birden fazla kuvvet varsa her kuvvet bireysel bir torka sebep olur ve net tork bu bireysel torkların toplamına eşittir. Fakat denge halinde toplam kuvvet sıfıra eşittir ve cisme etki eden net tork yoktur. Bu yüzden tüm torkların toplamı sıfıra eşittir.

Tork Denklemine Örnekler!


Günlük yaşamda tork kavramını kullanan bir çok uygulama görebiliriz. Bir fındık kıracağı buna örnek olabilir. Bu örnekte tork, fındık kıracağının kulpuna uygulanan kuvvetin kulpun dönme noktasından elimize kadar olan uzunluğuyla çarpımı sonucu oluşan bir vektördür. Bir araçtaki motor mili, motor silindirlerinin yer değiştirmesi sonucu oluşan tork sayesinde dairesel bir biçimde döner. Bu sayede araba doğrusal olarak hareket eder. Torku beygir gücü ile karıştırma da sık yapılan bir hatadır. Beygir gücü motor tarafından birim zamanda yapılan iştir. Tork eylemsizlik momenti ile ilişkilidir ve cismin açısal ivmesiyle çarpımına eşittir.

Kaynak: Fizikmakaleleri