Arama

Elektriksel Yük

Güncelleme: 30 Mayıs 2011 Gösterim: 4.857 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
26 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Elektriksel Yük

Sponsorlu Bağlantılar
490px Solenoidsvg

Elektriksel yük, atom altı parçacıkların sahip olduğu ve onun elektromanyetik ile olan etkileşimini tayin eden, temel bir özelliktir. Elektrik yüklü bir parçacık elektromanyetik alandan etkilenir, elektromanyetik alan yaratır. Yük ve alanın etkileşimi dört temel kuvvetten biri olan elektromanyetik kuvvetin kaynağını oluşturur.
Elektriksel yüklerin varlığı eski Yunan zamanından beri biliniyordu, ancak ayrıntılı deneysel araştırmalar 1600 yıllarında Gilbert tarafından yapılmaya başlandı. Elektriksel yük hakkında bilinen genel deneysel gerçekler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
  1. Elektriksel yük, madde içinde taşınır.
  2. Geleneksel olarak pozitif ve negatif olarak isimlendirilen iki tür yük vardır: Genellikle cisimler, taşıdıkları negatif ve pozitif yükler birbirlerini dengeledikleri için yüksüz görünürler. Cisimlerde pozitif yükler protonlar, negatif yükler elektronlar tarafından taşınırlar. Doğuda yükler daima (+e), (-e) olarak toplam yük sıfır olmak üzere yeralırlar.
  3. Durgun iki nokta yük arasındaki kuvvet noktaları birleştiren doğru boyuncadır.
  4. Kuvvetin büyüklüğü, r iki nokta arasındaki uzaklık olmak üzere r-n ile orantılıdır. n = 2 ± 1 · 10-9 olarak bilinmektedir; n = 2 olduğuna inanmamak için hiçbir neden yoktur.
  5. Elektrostatik kuvvet, qa ve qb nokta yüklerin taşıdığı yük miktarları olmak üzere qaqb ile orantılıdır. (qaqb) negatif ise kuvvet çekici; (qaqb) pozitif ise iticidir.

Son düzenleyen Blue Blood; 8 Temmuz 2008 20:39 Sebep: Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YÜK

Sponsorlu Bağlantılar
Bazı temel parçacıkların, birbirlerine kuvvet etkimelerine yol açan özelliği, elektrik yükü (simgesi Q).

Negatif yükün doğal birimi, elektronun sahip olduğu yüktür; protonun da aynı miktarda pozitif bir yükü vardır. Yüklerle ilgili olarak kullanılan negatif ve pozitif sıfatları gelenekselleşmiş bir seçimdir ve yüklü parçacıkların birbirlerine etki ettikleri kuvvetleri ayırt etmeye yarar. Aynı türden yükler birbirini iter. Karşıt yüklerse birbirini çeker. Aralarındaki kuvvetin, yüklü parçacıklar arasında foton alışverişinden kaynaklandığı sanılmaktadır. Bir cismin ya da bölgenin yüklü olması, protonlara göre daha fazla ya da daha az sayıda elektron varlığının sonucudur. Yük, elektrik akım şiddetinin zamana göre integralidir ve coulomb (kulon) cinsinden ölçülür. Elektronun yükü 1,602 x 10-19 coulombdur.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Şubat 2008 / KisukE UraharA Fizik
28 Haziran 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
5 Kasım 2008 / Gabriella Taslak Konular
12 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük