Arama

Açısal Momentum

Güncelleme: 23 Mayıs 2009 Gösterim: 7.110 Cevap: 0
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
30 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Açısal Momentum

Sponsorlu Bağlantılar
Bir cismin çizgisel momentum vektörünün her hangi bir noktaya göre dönmesine açısal momentum denir. Cismin çizgisel momentum vektörü P,bu vektörü dönme noktasına bağlayan konum vektörü r ise (r ve P bir birine diktir), cismin açısal momentum vektörü J=rxP olur. Buradaki x işareti vektör çarpımını belirtmektedir.


Açısal momentum vektörü dönme düzlemine dik olup, yönü sağ el kuralıyla bulunabilir. Baş parmak momentumun yönünü, ona dik işaret parmağı konum vektörünün yönünü gösterirse, avuç içinin yönü de açısal momentumun yönünü gösterir.

Bir sistemde açısal momentumun zamana göre değişmeyip sabit kalmasına açısal momentumun korunumu denir, dJ/dt=sabit. Sistemde açısal momentumun zamana göre değişimi aynı zamanda dönme momentini (tork) verir,N=dJ/dt. Açısal momentumun korunumu, fiziğin önemli korunum yasalarından olup, onun birçok alanında kullanılır. Örneğin astronomide, atom ve molekül fiziğinde, klasik ve kuantum mekaniğinde , çekirdek fiziğinde, yüksek enerği ve parçacık fiziğinde çözümlemeler yaparken açısal momentum korunumuna sık sık baş vurulur.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 23 Mayıs 2009 22:28
Gerçekçi ol imkansızı iste...

Benzer Konular

5 Mayıs 2008 / KisukE UraharA Fizik
1 Mart 2018 / ThinkerBeLL Fizik
4 Temmuz 2013 / nötrino Mühendislik Bilimleri
28 Mayıs 2015 / nötrino X-Sözlük
19 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük