Arama

Fizik ve Felsefe İlişkisi

Güncelleme: 1 Kasım 2012 Gösterim: 13.842 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Ekim 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Fizik ve Felsefe İlişkisi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Fizik ve felsefe birbiriyle yakından ilişkilidir. Newton'dan Heisenberg'e, Max Born'dan David Bohm'a kadar birçok fizikçi aynı zamanda iyi birer filozof idiler. Yazık ki filozoflar arasındaki iyi fizikçilerin sayısı bu kadar çok değildir. (Bu yüzden bazı fizikçiler felsefeden uzak durmayı tercih ederler.)
17. yy.da Descartes'in, şüpheciliğiyle "düşünüyorum öyle ise varım"ı temel alması ve bunun üzerine felsefesini kurması; mekanik evren anlayışını oluşturması ve Newton'un öğrenciliği sırasında Descartes'in görüşleriyle tanışıp daha sonra mekaniğin o üç temel yasasını ortaya atması; fizik-felsefe ilişkisinin başlamasıdır ve güzel bir örneğidir. Zaten fizik, felsefe, matematik ve bugünkü diğer doğa bilimlerinin bir arada olması ancak, Rönesans tan sonra ayrılmaya başlamaları; aralarında sıkı bir ilişki olmasının doğal bir sebebidir. Bu yüzden felsefe incelenmelidir. Çünkü felsefe tarihi, insanlığın geçirdiği düşünce aşamalarıdır ve bu aşamaların belli bir yerinde pozitif bilimler doğmuştur; çünkü epistemoloji, bilme sürecini sorgular ve bu süreç tüm pozitif bilimler için kaçınılmazdır, oysa pozitif bilimler bu süreci sorgulamaz. Çeşitli zamanlarda, bazı filozoflar ellerinden geldiğince pozitif bilimler ve özellikle fiziği kullanıp bunun üzerine felsefelerini kurmuşlardır.
Fakat bu filozoflar kendi zamanlarındaki fiziği ne kadar iyi biliyorlardı? Örneğin, entropi kavramını ya da kuantum fiziğini gerçekten hazım sayabilmişler miydi yoksa bunlardan birer ikişer cümle okuyup felsefelerini bunlar üzerine mi temellendirmişlerdi?
Bu durumda yapılanlar spekülasyon dan öteye geçemez. Ya da doğa bilimleri -Marx'ın yaptığı gibi- doğrudan topluma veya insanlara uygulanabilir mi? (Felsefe açısından fizik-felsefe ilişkisi ve sorunları bu durumdadır.) Sonuçta fizik (ve genelde doğa bilimleri) temel alınarak bir felsefenin kurulması ancak bir fizikçinin yapabileceği iştir.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Kasım 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Felsefe ve Modern Fizik

Sponsorlu Bağlantılar
Başlangıçta bilimle felsefe iç içedir. Evrendeki olay ve varlıkların dinden bağımsız ilk açıklamaları felsefe içinde olmuştur. Felsefe bütün bilimlerin anasıdır. İlk filozoflar aynı zamanda bir bilim adamıydılar. Örneğin Thales matematikçi, Arşimet fizikçi, Aristoteles doğa bilgini idi. Başlangıçta felsefe içinde yer alan bilimler zamanla kendilerine özgü konu ve yöntemlerini belirleyerek felsefeden ayrılmışlardır. Bilimler bağımsızlıklarını kazansa da felsefe ile olan bağları tamamen kopmamıştır.Bilimin kavram ve soyutlamaları felsefeninkilere göre daha az geneldir ve daha özel alanları konu alır.Bakış açıları dardır.Kendi özel alanlarına giren olguları basitçe izah etmekle uğraşırlar.Kısaca bir filozof aynı zamanda bir bilim adamıdır;ama bir bilim adamı gerçek anlamda bir filozof değildir.

Modern fizik bize, içinde yaşadığımız ve tanıdığımız evrenin, yani tabiatın; bizim kendi evrenimiz olduğunu, merkezinde, araçlarıyla gözlem yapan, ölçen, ölçü sonuçlarını toplayan insanın bulunduğunu açıkça gösteriyor. Nasıl her hayvan kendi evreninde, duyuların kurduğu ve içinde organlarının çalıştığı evrende yaşıyorsa, insan da böyledir. İnsanın evreni, içinde yaşadığımız ve tanıdığımız bu evren, çeşitlilik gösterir. Bize has büyüklük oranları evreni, bize her tarafında aynı görünen mekan evreni ve aynı şekilde akan bir zaman içinde görünebilen ve dokunulabilen cisimler evreni. Bu evren moleküller evreninden yıldızlar evrenine kadar uzanır. Bu evren bir yanda atom büyüklükleri oranı evreniyle, öte yandan astronomik büyüklükler oranı evreniyle sınırlanır.


Kaynak : Ord.Prof. Ernst Von Aster – İlkçağ ve Ortaçağ Felsefe Tarihi / Bilimnet


Benzer Konular

6 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Felsefe
8 Ekim 2012 / Mira Fizik
3 Nisan 2009 / Misafir Felsefe
11 Ocak 2013 / Mira Fizik
11 Ocak 2013 / Mira Fizik