Arama

Su Cenderesi

Güncelleme: 17 Temmuz 2013 Gösterim: 3.182 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2013       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Su Cenderesi Nedir?
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Birbirine bir boruyla bağlı biri dar, biri geniş iki silindirden ve bunlar içinde sızdırmaz biçimde çalışan iki pistondan oluşan aygıt. Suyla (ya da herhangi bir sıvıyla) doldurulduğunda aygıt küçük bir kuvvet uygulayarak büyük dirençleri yenmekte kullanılır. Paskal ilkesiyle çalışır. Küçük silindire (kesit alanı A) suya doğru uygulanan küçük bir kuvvet (f), suda değeri f/A olan bir basınç meydana getirir. Pistonla temas hâlindeki su, bu basıncı aynen büyük pistona (kesit alanı B) iletir. Böylece büyük piston, fB/A kadarlık bir kuvvetle itilir. Su cenderesi her türlü sıkıştırma işinde kullanılabilir.
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Su Cenderesi Nedir?
MsXLabs.org & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Pascal ilkesinden yararlanılarak yapılmış ve bu ilkeyle çalışan araçtır.Ayrıca sıvı basıncına da bir örnektir.Sıvı basıncının nasıl iletildiğini anlatır.

Yapısı
Kesitleri farklı 2 silindirin tabanından birleşmesiyle oluşan bir bileşik kaptır. Küçük piston üzerine kuvvet uygulandığında bunun oluşturacağı basınç kabın her yanında aynıdır. (Sıvıya basınç uygula her yere iletsin.) Büyük pistonun kesiti büyük olduğundan kesiti büyük olan yerden büyük basınç kuvvetleri oluşur. Bu yüzden ağır yükleri küçük kuvvetlerle kaldırabiliriz. Kuvvet kazancı pistonların yüzeyine bağlıdır. S1/S2 oranı ne kadar büyükse kuvvet aynı oranda küçülür.

Kullanım Yerleri
Hidrolik krikolar, otomobil kaldırmak, dişçi koltuklarını kaldırmak, sanayide pres makineleri, hidrolik direksiyon ve fren sistemleri, bazı bitkileri sıkıştırmak, metal sıkıştırmak, kâğıt sıkıştırmak ve basma tulumbaları gibi durum ve aletlerde yararlanılır.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

13 Kasım 2013 / Misafir elif Soru-Cevap