Arama

Kertenkele Resimleri

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 139.708 Cevap: 84
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
18 Temmuz 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Kertenkeleler

Sponsorlu Bağlantılar
Kertenkele, (Lacertilia) alt takımının, özellikle özkertenkelegiller (Lacertidae) familyası türlerinin genel adı. Kertenkeleler alt takımının; özkertenkelegiller, gekogiller, varangiller, agamagiller, iguanagiller, boncuklukertenkelegiller, köryılansıgillergibi familyaları vardır. Kertenkelelerin bugün dünya üzerinde 3000'den fazla türü mevcuttur. Soğuk iklime fazla dayanıklı olmadıklarından genel olarak çöllük bölgelerde ve tropikal kuşakların kurak kısımlarında çok boldur. Yer altında, ağaçlar üzerinde yaşayanları olduğu gibi, havada uçanları, suda yüzenleri, renk değiştirebilenleri de boldur.
Uzunca ve yuvarlakça olan vücutlarının üzerleri pullu veya pürtüklüdür. Çoğunlukla dört ayaklı ve pekazı iki ayaklı veya tamamen ayaksız olurlar. Her ayakta beşer adet parmak ve uçlarında gelişmiş tırnakları bulunur. Karın pulları sırt ve yanlarda olanlardan daha iridir.
Kertenkelelerin büyük çoğunlunda göz kapakları vardır ve çoğunda hareketlidir. Gekogillerde ve Amerika'da yaşayan Xantusiidaefamilyasının bireylerinin ise göz kapakları, kenarlarından birleşmiş olup, saat camı gibi saydam ve hareketsizdir. Yine Scincidae familyasından Ablepharus cinsi ve Lacertidae familyasından Ophisops cinslerinde gözkapağı birleşmiş olup sabittir. Yer altında yaşayan türlerin haricindekilerin dışkulak delikleri mevcuttur. Bazılarının ağaçlara asılmaya yarayan ince uzun ve kuvvetli kuyrukları vardır.
Kertenkelelerin kuyrukları koptuğu zaman bir ayı geçmeyen bir zaman içinde yeni bir kuyruk meydana gelir. Yalnız bu yeni yetişen eskisi gibi olmayıp pul, renk ve yapı bakımından farklıdır. İlk kuyruktaki gibi omurgalar yoktur. Yeni kuyruğa kıkırdak dokusundan bir yapı destek olur. Bunda pullar gayri muntazam olup derideki desen meydana getiren boyalar da yoktur. Kuyruk kopmadan kırılırsa o yerden yeni bir kuyruk uzar. Böylece çatal kuyruk meydana gelir.
Böcek, akrep, çokbacaklılar ile beslenen kertenkelelerin kasla hareket eden ileriye uzanan dilleri, avları yakalamada en büyük silahlarıdır. Dil üzerindeki yapışkan tükrük, avı yakalayıp bırakmamada yardımcı olur. Çene içerisine oturtulmuş dişleri vardır.
Dişiler, yazın toprağın içine veya bir taşın altında çengel tırnaklı ayaklarıyla açtıkları çukurlara yumurtlar. Kış mevsiminde deliklerinin içinde ilkbahara kadar kış uykusun ayatarlar. Soğukkanlı olduklarından taşlar üzerinde güneşlenmeyi severler. Yakınlarından geçen böceklere saldırarak beslenirler. Renkleri yaşadıkları ortamlara uyduğundan kolay fark edilmeyip, yırtıcı kuş ve yılanlardankolayca kurtulurlar. Tehlike anında kuyruklarının son kısmını kopararak hızla bir yarığın içine dalıp gözden kaybolurlar. Böcek ve kurtlarla geçindiklerinden insanlar için faydalı sayılırlar.
Amerika'da yaşayan kuyrukları küt Helodermatidae familyasının iki türü mevcuttur. Derileri boncuk biçimli yuvarlak pullarla kaplı olduğundan boncuklu kertenkeleolarak da bilinirler. Uzunlukları bir metreyi bulur ve her iki tür de zehirlidir. Ancak zehir iletim mekanizmaları fazla gelilmemiş olduğundan insanlar için fazlaca tehlike arz etmezler.



Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:
  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Daviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.

Son düzenleyen Safi; 17 Kasım 2015 04:48 Sebep: Güncellendi.
venüsün_kızı - avatarı
venüsün_kızı
Ziyaretçi
23 Temmuz 2006       Mesaj #2
venüsün_kızı - avatarı
Ziyaretçi
ablepharus kitaibelii 8199

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Mira; 21 Ocak 2013 09:07 Sebep: Ortalandı.
kamyon - avatarı
kamyon
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2006       Mesaj #3
kamyon - avatarı
Kayıtlı Üye
21492d1316092884 surungen
Son düzenleyen Mira; 21 Ocak 2013 09:31 Sebep: Hizalandı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ağustos 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
a23q
Cigdemcan - avatarı
Cigdemcan
Ziyaretçi
1 Eylül 2006       Mesaj #5
Cigdemcan - avatarı
Ziyaretçi
229256484 26dab035c2 o
Cigdemcan - avatarı
Cigdemcan
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #6
Cigdemcan - avatarı
Ziyaretçi
181772818 ed8d9ee301 o
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2006       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
chalcides ocellatus
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lpraticolam
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #9
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
agamastellio2amblyrhynchus cristatus
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
26 Ekim 2006       Mesaj #10
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
iguanaiguana01

Benzer Konular

9 Temmuz 2017 / bi quan Zooloji