Arama

Yılan Resimleri - Sayfa 2

Güncelleme: 12 Kasım 2015 Gösterim: 886.010 Cevap: 186
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2006       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eryx jaculus7

Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
malpolonmonspessulanus

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:36
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
6 Ekim 2006       Mesaj #13
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Yılan Resimleri
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:37
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #14
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
blackmambasnake2
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:40
celo - avatarı
celo
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #15
celo - avatarı
Ziyaretçi
YILANLARDAKİ ISI ALGILAYICI SİSTEM

yilan2

Çıngıraklı yılanın başının ön kısmındaki yüz çukurlarında bulunan ısı algılayıcılar, çevresindeki avın vücut sıcaklığının neden olduğu infrared ışınını saptar. Bu saptama, ortam sıcaklığındaki 1/300'lük bir derece artışını saniyenin binde 35'i kadar kısa bir sürede tespit edebilecek kadar hassastır.1 Bu hassasiyet o kadar fazladır ki, yılan kendisinden uzaklaşmış olan avının ayak izlerinden yayılan ısıyı tespit ederek onu takip edebilir.

yilan4

Yılanın bu hassas ısı algılama duyusu sadece av bulmaya yaramaz. Yılan soğuk kanlı bir hayvandır. Yaşadığı ortam 30 derecenin üzerinde olduğunda normal yaşamsal etkinliklerde bulunabilir. Isı algılayıcılar, kışları geçirecekleri sıcak bir mağara veya ağaç kovuğu bulmalarındaki en büyük yardımcılarıdır.


14 yılan familyasının sadece ikisinde ısı algılayıcılar vardır. İki familyanın sahip olduğu algılayıcılar arasında yapısal olarak farklılıklar vardır.
Engerek yılanlarındaki algılayıcılar bir çukurun içinde yer alırlar. Bu çukur Hayvanın başının ön tarafında, gözlerin aşağısında açıklıkları ileri doğru bakacak şekilde konumlanmışlardır. Bu sayede hayvan en büyük silahı olan zehirli dişleri ile gece görüş sistemini beraber yöneltebilir.

yilan1

Çukurlar birkaç milimetre çapında ve 5mm. Kadar derinliktedir. Deliğin içi bir zar aracılığı ile ikiye ayrılır. Böylece oluşan iki hacim iç ve dış odacık diye adlandırılır. Yılanın kafasında, zarın içine sonlanan ve trigeminal olarak adlandırılan iki sinir kolu vardır. Hayvanın avından kaynaklanan ısı elektrik sinyallerine çevrilir. Trigeminal sinirin görevi bu sinyalleri beyine göndermektir. Beyinin ısı sinyallerini algılayan kısmı "terminus"tur. Sinir kolu terminusa yaklaştıkça üzerindeki özel kaplama malzemelerini kaybetmeye başlar. En sonunda geniş ve yayvan bir yapı halini alır. Bu yapının uçlarında mitekondri denen küçük hücresel yapılar mevcuttur. Isı uyarısı bunlara uğradıklarında yapısal olarak değişime uğrarlar. İşte avın algılanmasında bu değişim sayesinde gerçekleşmektedir. Bugün algılama sisteminin tam olarak nasıl çalıştığı bilinmiyor. Ancak bilim adamlarının bildiği bir şey var ki, algılamanın tamamen özel bir yapı da gerçekleşen karmaşık bir süreç sonunda gerçekleştiği.

yilany10

Yılanın ısı algılayıcı sistemi kendi vücut ısısından bağımsız olarak çalışmaktadır. Sistem uyarı başlar başlamaz çalışmakta sonra tepki vermemektedir. 2 Sırf bu bile hayvanın sisteminin, tesadüflerden uzak inceden inceye yapılmış bir planlamanın ürünü olduğunu göstermektedir. Eğer ısı algılayıcıları, hayvanın kendi vücudundan yayılan ısıyı da dikkate alsaydı sistem sürekli olarak sinyal verecekti. Bu sinyaller yılanın çevredeki ısı kaynaklarından aldığı sinyalleri perdeleyecek ve sistemi felç edecekti.

yilany4

Yılan, koku alma organı olan çatal dilinin yardımıyla, koyu karanlıkta yarım metre ilerisinde yere çömelmiş hareketsiz bir farenin durduğunu anlayabilir. Ortama gece karanlığı olmasına karşın, ısı algılayıcı sistem sayesinde avının yerini hatasız tespit eder. Yılan önce ona sessizce sokulur, saldırı mesafesine girer, ardından boynunu yay gibi gerer ve avının üzerine büyük bir hızla atılır . Bu sırada 180 derece açılabilen güçlü çenesindeki dişlerini avına geçirmiştir bile. Tüm bunlar, bir otomobilin yarım saniye içinde sıfırdan 90 km/saat hıza erişmesi ile eşdeğer bir süratte olup biter. Yılanın, avını etkisiz hale getirmek için kullandığı en büyük silahı olan 'zehir dişleri'nin uzunluğu 4 cm kadardır. Bu dişlerin içi oyuktur ve zehir bezlerine bağlıdır. Bez kasları, yılan ısırdığı anda büzülür ve zehri önce diş kanalına, oradan da avın cilt altına basınçla püskürtürler. Yılan
zehri, ya avın, merkezi sinir sistemini felce uğratır ya da kanını pıhtılaştırarak ölümüne neden olur. Bazı yılanların 0,028 gramlık zehri, 125.000 fareyi öldürecek kadar güçlüdür. Zehir, avın yılana bir zarar vermesini engelleyecek kadar çabuk etki eder. Artık yılanın yapacağı iş, felce uğramış avını son derece esnek olan ağzıyla yutmaktır.

yilany11yilany3

Yapılan bir deneyde yılanın, ısı algılayıcısı ve dilinin ortak çalışması sayesinde ısı kaynağının bir av olup olmadığını tespit edebildiği anlaşılmıştır. Karanlık ortamda hayvanın önüne bir sıcak kum torbası ile cesedi soğumuş bir fare bırakılmıştır. Yılan ilk başta torbaya hemen hamle etmekte ancak yemeye çalışmamaktadır. Fareden bir ısı yayılmamasına karşın ona rastlayınca diliyle yoklamakta ardından da yemeye başlamaktadır. Eğer böyle olmasaydı hayvan her ısı kaynağına saldıracak belki de sokarak boş yere uğraşmış olacaktı. Ancak iki duyu sisteminin birbirini destekleyecek şekilde yaratılması sayesinde böyle bir durum ortadan kaldırılmış olmaktadır.
Yılanın zehirli oluşu herkesçe bilinen bir konu olduğundan, hemen hiç kimse bunun nasıl olabildiği üzerinde düşünmez. Oysa, bir hayvanın gece görüş sistemi ve başka bir hayvanı zehirleyerek öldürme gibi bir "teknoloji"ye sahip olması, gerçekten de şaşırtıcı ve olağanüstüdür.

yilany8

Ortada alışılmışın dışında ve ancak "mucize" terimiyle ifade edilebilecek olağanüstü bir olay vardır. Doğanın ise, "doğaüstü" olan mucizeyi yaratması gibi bir durum söz konusu olamaz. Doğa, çevremizde gördüğümüz düzenin tümüne konulmuş bir isimdir. Bu düzeni kuran da elbette bu düzenin kendisi değildir. Doğa kanunları Allah'ın koyduğu ve yarattıkları arasındaki ilişkileri düzenleyen kanunlardır. Kavramları doğru tanımlamak gerçekleri ortaya çıkarır. Kavramları karıştırmak ise inkar edenlerin bir özelliğidir. Bunu da gerçekleri örtbas etmek, değiştirmek amacıyla yaparlar.
Allah'ın varlığından şüpheye düşenler, yılanın nasıl böylesine olağandışı bir yeteneğe sahip olduğunu açıklayamazlar elbette. Çünkü yılanın ağzında yer alan zehir sistemi, son derece karmaşık ve hesaplı bir sistemdir. Bu sistemin işlemesi için hayvanın içleri oyuk özel "zehir dişleri" olması, bu dişlere bağlı zehir bezleri olması, bu bezlerin içinde düşmanlarını anında felç edecek kadar güçlü bir zehrin oluşması ve hayvan avını soktuğu anda bu sistemi çalıştıracak bir refleksin ortaya çıkması gerekir. Bu çok parçalı sistemin tek bir parçası dahi olmasa, sistem çalışmaz. Bu da yılanın avlamak için seçtiği hayvanlara yem olmasıyla sonuçlanacaktır. Hayvanın ısı değişikliklerini ve kokuları algılamadaki olağanüstü yetenekleri de karşı karşıya olduğumuz dizaynın ne denli detaylı olduğunu gösterirler.
Son düzenleyen _VICTORY_; 23 Ocak 2013 11:20 Sebep: Sayfa düzeni
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #16
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Yılan Resimleri
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:43
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
12 Ekim 2006       Mesaj #17
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
blackmambasnake2
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:43
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
16 Ekim 2006       Mesaj #18
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Yılan Resimleri
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2007 01:48
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #19
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
snake line e0
    • Türkiye'de 43 yılan türü yaşamaktadır. Bunlar:
      Boidae:
      Eryx jaculus(Mahmuzlu Yılan) Max Boyu: 70 cm

      Colubridae:
      Coluber caspius(Hazer Yılanı) Max Boyu: 180cm
      Coluber jugularis(Kara Yılan) Max Boyu: 2 Metre
      Coluber najadum(İnce Yılan) Max Boyu: 140cm
      Coluber nummifer(Sikkeli Yılan) Max Boyu: 150cm
      Coluber ravergieri(Kocabaş Yılan) Max Boyu: 130-140cm
      Coluber rubriceps(Toros Yılanı) Max Boyu: 100-110cm
      Coluber schmidti(Kırmızı Yılan) Max Boyu: 160cm
      Coluber ventromaculatus(Benekli Yılan) Max Boyu: 1 Metre
      Coronella austrica(Avusturya Yılanı) Max Boyu: 75cm
      Eirenis colaris(Yakalı Yılan) Max Boyu: 40cm
      Eirenis coronella(Halkalı Yılan) Max Boyu: 30cm
      Eirenis decemlineatus(Çizgili Yılan) Max Boyu: 95cm
      Eirenis lineomaculatus(Bodur Yılan) Max Boyu: 35cm
      Eirenis modestus(Uysal Yılan) Max Boyu: 70cm
      Eirenis punctatolineatus(Van Yılanı) Max Boyu: 50cm
      Eirenis rothi(Kudüs Yılanı) Max Boyu: 35cm
      Elaphe dione(Step Yılanı) Max Boyu: 100cm
      Elaphe hohenackeri(Kafkas Yılanı) Max Boyu: 75cm
      Elaphe longissima(Eskülap Yılanı) Max Boyu: 150cm
      Elaphe quatuorlineata(Sarı Yılan) Max Boyu: 230 cm
      Elaphe situla(Ev Yılanı) Max Boyu: 90cm
      Natrix natrix(Yarı Sucul Yılan) Max Boyu: 150cm
      Natrix tessellata(Su Yılanı) Max Boyu: 120cm
      Naxrix megalocephala(Hemşin Yılanı) Max Boyu: 120cm
      Pseudocalamus persicus (İran Yılanı) Max Boyu: 40cm
      Rhynchocalamus melanocephalus (Toprak Yılanı) Max Boyu: 40cm
      Spalerosophis diadema (Urfa Yılanı) Max Boyu: 180cm
      Malpolon monspessulanus(Çukurbaşlı Yılan) Max Boyu: 2 Metre (Yarı Zehirli)
      Telescopus fallax(Kedi Gözlü Yılan) Max Boyu: 80cm (Yarı Zehirli)

      Leptotyphlopidae:
      Leptotyphlops macrorhynchus (İpliksi Yılan) Max Boyu: 25cm

      Typhlopidae:
      Typhlops vermicularis (Kör Yılan) Max Boyu: 35cm
      Rhinotyphlops episcopus(Sivriburun Yılan) Max Boyu 35cm
      Viperidae: (Hepsi Zehirli)
      Vipera ammodytes(Boynuzlu Engerek) Maksimum boyu 1 Metre (Zehirli)
      Vipera barani(Baran Engereği) Max Boyu: 55cm (Zehirli)
      Vipera kaznakovi(Kafkas Engereği) Max Boyu: 60 -70cm (Zehirli)
      Macrovipera lebetina(Koca Engerek) Max Boyu: 180cm (Zehirli)
      Vipera pontica(Çoruh Engereği) Max Buyu: 50cm (Zehirli)
      Vipera raddei(Ağrı Engereği) Max Boyu: 1m (Zehirli)
      Vipera eriwanensis(Küçük Engerek) Max Boyu: 50-60cm (Zehirli)
      Vipera ursinii anatolica(Anadolu Küçük Engereği) Max Boyu: 50-60cm (Zehirli)
      Vipera wagneri(Vagner Engereği) Max Boyu 50-90cm (Zehirli)
      Vipera xanthina (Şeritli Engerek) Max Boyu: 80cm, nadiren 1m (Zehirli)

      Elapidae: (Hepsi Zehirli) Walterinnesia aegyptia(Çöl Kobrası) Max Boyu 120cm(Zehirli)
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
19 Ekim 2006       Mesaj #20
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Typhlopidae: (Zehirsiz)
snake line e0
y84
Bu familyadan Türkiye’de sadece bir tür bulunur bu da Typhlops vermicularis dir. Bu türü diğer familyalaradan ayıran özellik hem karın hem de sırtının yalnız pullarla örtülü olmasıdır, gözler iğne başı kadar küçük olup, baş plaklarının altında bulunur, ağız da alt tarafta geride ve at nalı biçimindedir, canlı hayvanın rengi ve görünüşü solucan şeklindedir. Bu özelliklere sahip bir türde Leptotyphlopidae familyasına ait Leptotyphlops macrorhynchus da görülür. (Bu iki familyayı ayırma yönteminden ileride bahsedilecektir.) Hayvanın total uzunluğu 25-35cm kadardır, çapı 1 cm yi geçmez. Kuyruğun ucunda küçük bir diken vardır. Türkiye’nin her yerinde taşlar altında sıkça görülür. Anüs yarığından itibaren kuyruk uzunluğu vücut çapına eşittir. Ocular plak ağız kenarına kadar uzanmaz.
typhlopssnake line e0
Son düzenleyen _VICTORY_; 23 Ocak 2013 11:22 Sebep: Sayfa düzeni

Benzer Konular

20 Kasım 2012 / BrookLyn Zooloji
12 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
5 Ağustos 2010 / The Unique Taslak Konular
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük