Arama

Nasıl konuşuruz?

Güncelleme: 27 Ocak 2011 Gösterim: 8.200 Cevap: 2
B.L.A.C.K - avatarı
B.L.A.C.K
Ziyaretçi
12 Ekim 2008       Mesaj #1
B.L.A.C.K - avatarı
Ziyaretçi
İnsanın konuşabilme yeteneğismilev temel olarak hançerinin yapılışına dayanır. Hançere (gırtlak)smilev bir kutu biçiminde oyuk bir organdır. Kutunun duvarları kıkırdaktan yapılmıştır ve iç tarafında mukozalı (salgılı) bir zarla kaplıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Her kenarın bir yerinde bu mukoza zar kalınlaşır ve duvardan kutunun ortasına doğru bir çıkıntı yapar.Bu çıkıntılar vokal kordonlar olupsmilevdilimize "ses kordonları" diye çevirebiliriz. Her kordon birçok küçük kasla hareket eder. Ciğerden ağız a hava gittiğindesmilev iki vokal kordon arasından geçer ve onları titreştirir. Ses de bu titreşimden oluşur.

Sesin ne cins olacağısmilevbu vokal kordonlarının durumuna ve gerilimine bakar. Onların hareketini kontrol eden kas sistemismilev bütün vücudumuzda bulunan kasların en ince yapıda olanadır. Çıkardığımız her türlü sesi sağlayabilecek düzen ve yapıya sahiptir. Gerçektesmilev ses kordonlarının değişik 170 pozisyon alabildikleri açıklanmıştır.

Ses kordonları titreştiği zamansmilev solunum geçitindeki havayı da titreştirir.Gerçekte duyduğumuzsmilevbu havanın titreşmesinden başka bir şey değildir. Ses kordonları çok gergin değilsesmilevuzun dalgalar oluşur ve derin tonda sesler duyarız. Ses kordonları gergin durumdaysasmilevtitreşim hızlı olur. Kısa dalgalar oluşur ve yüksek tonda (tiz) sesler duyarız. Erkek çocuklar 14 yaşına bastıklarındasmilev kordonlar ve hançere daha kalınlaşır. Bu dönemde olan ses çatallanması "ses değişimi" diye tanımlanır.

Buraya kadar anlattıklarımızdan anlaşılacağı gibismilev sesin tizliğini kontrol eden ses kordonlarının gerilimidir.Sesin tonuna gelincesmilevbu rezonans (tannanlık) açıklıklarıyla belirlenir. Tıpkı bir kemandaki ses tonununsmilevbütün aletin titreşimleriyle belirlendiği gibi.

Konuşurken veya şarkı söylerkensmilevrezonans açıklıkları boğazısmilev ciğerlerismilev göğüs kafesinismilev hatta ağız ve burun açıklıklarını da içine alır Bunların hepsindeki hava titreşimismilev tonun belirlenmesine yardım eder.

Daha ötesismilev karnımızsmilev göğsümüzsmilev diyafram (karın zarı)smilev dilsmilev damaksmilev dudaklarsmilev dişlersmilev hepsi bu işlemde rol oynarlar. Bunların tümüsmilev seslerin ve harflerin çıkarılmasında yararlı olurlar. Kısacasısmilevkonuşma olgususmilevçok karmaşık ve zor bir müzik aletinin çalınmasını andıran bir şeydir

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Başta insan olmak üzere bütün omurgalılar ağız şarkı söylemesine bağırmasına olanak verir. İnsan sesinin oluşması için önce akciğerlerden gelen hava soluk borusuna dolar ve buradan dışarı çıkar. Soluk borusunun üst bölümünde gırtlak yer alır. Gırtlakta ses telleri bulunur. Sert lifleri andıran ses telleri tıpkı bir kemanın telleri gibi iş görür. Akciğerlerden gelen havayla titreşir ve insan sesinin çıkmasını sağlarlar. İnsanlar gırtlak kasları dudak ve dişlerinin yardımıyla bu sesleri sözcüklere dönüştürürler
Sponsorlu Bağlantılar
bihter_hazal - avatarı
bihter_hazal
Ziyaretçi
27 Ocak 2011       Mesaj #3
bihter_hazal - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar bu açık ve net insan cümleyiş öğrence konuşır bu kadar birde,İnsanın konuşabilme yeteneği temel olarak hançerinin yapılışına dayanır. Hançere (gırtlak) bir kutu biçiminde oyuk bir organdır. Kutunun duvarları kıkırdaktan yapılmıştır ve iç tarafında mukozalı (salgılı) bir zarla kaplıdır.

Her kenarın bir yerinde bu mukoza zar kalınlaşır ve duvardan kutunun ortasına doğru bir çıkıntı yapar.Bu çıkıntılar vokal kordonlar olupdilimize "ses kordonları" diye çevirebiliriz. Her kordon birçok küçük kasla hareket eder. Ciğerden ağız a hava gittiğinde iki vokal kordon arasından geçer ve onları titreştirir. Ses de bu titreşimden oluşur.

Sesin ne cins olacağıbu vokal kordonlarının durumuna ve gerilimine bakar. Onların hareketini kontrol eden kas sistemi bütün vücudumuzda bulunan kasların en ince yapıda olanadır. Çıkardığımız her türlü sesi sağlayabilecek düzen ve yapıya sahiptir. Gerçekte ses kordonlarının değişik 170 pozisyon alabildikleri açıklanmıştır.

Ses kordonları titreştiği zaman solunum geçitindeki havayı da titreştirir.Gerçekte duyduğumuzbu havanın titreşmesinden başka bir şey değildir. Ses kordonları çok gergin değilseuzun dalgalar oluşur ve derin tonda sesler duyarız. Ses kordonları gergin durumdaysatitreşim hızlı olur. Kısa dalgalar oluşur ve yüksek tonda (tiz) sesler duyarız. Erkek çocuklar 14 yaşına bastıklarında kordonlar ve hançere daha kalınlaşır. Bu dönemde olan ses çatallanması "ses değişimi" diye tanımlanır.

Buraya kadar anlattıklarımızdan anlaşılacağı gibi sesin tizliğini kontrol eden ses kordonlarının gerilimidir.Sesin tonuna gelincebu rezonans (tannanlık) açıklıklarıyla belirlenir. Tıpkı bir kemandaki ses tonununbütün aletin titreşimleriyle belirlendiği gibi.

Konuşurken veya şarkı söylerkenrezonans açıklıkları boğazı ciğerleri göğüs kafesini hatta ağız ve burun açıklıklarını da içine alır Bunların hepsindeki hava titreşimi tonun belirlenmesine yardım eder.

Daha ötesi karnımız göğsümüz diyafram (karın zarı) dil damak dudaklar dişler hepsi bu işlemde rol oynarlar. Bunların tümü seslerin ve harflerin çıkarılmasında yararlı olurlar. Kısacasıkonuşma olgusuçok karmaşık ve zor bir müzik aletinin çalınmasını andıran bir şeydir