Arama

Boya Yapma Teknikleri

Güncelleme: 29 Ocak 2018 Gösterim: 93.094 Cevap: 14
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
30 Ekim 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Evimizde Boya yapmak için illa usta yada sanatçı olmaya gerek yok... Sadece bir kaç bilmeniz gereken tiyolarla usta işi boya çıkarmanızda mümkün..

Sponsorlu Bağlantılar
Evde boya yapmaya niyetlendiniz. Öncelikle ne tür boya yapmanız gerektiğine karar vermeniz gerekiyor. Günümüzde Silikon katkılı boyalar revaçta. Pazarlaması silinebilen yada halk arasında su bazlı boya..

Renk seciceksiniz muhtemelen en yakın nalbura gitme yerine buyuk marketlere gideceksiniz. Hesapta oraları daha ucuzdur diye.. Belki bir kaç göz önü ürünün fiyatı düşük gibi olsada alıcanız yan ürünlerden acısı çıkartılacaktır bilginize. Renk secerken size önemli tavsiyem :
evboyasi
1- Evli iseniz hanım renke karar versin (sonradan kafanıza kakmayı cok severler bu renk olmadı vb.)
2- 1 .nci madde size uymuyorsa sanslısınız . Bu sefer renk secerken kıstası eski duvar boyasının rengini+ mobilya gurubunuza yada tamamen size kalan tercihinizle yapabilirsiniz.

Unutmayınki boya sarfiyatı eski duvardaki koyu renk le yeni yapıcanız renk açık ise kapatmada zorlanıcaksınız. Bunu göz önünde bulundurun.


Her mamul üreticisi boya sektöründe kutunun üzerine bu tip durumlar için bir takım kendi gurubunun alt malzemelerini önersede biz bildiğimizi okuyacağız.

Temel mantık boyanın ömrüdür. TSE yada TSEK belgeli boyaları markadan önce tercih edebilirsiniz. Ucuz boya size pahalı boyayı arattırabilir. Bu yüzden Nalburdan gerekli yardımda isteyebilirsiniz. Normal sartlarda hersene boya yapan biri lüx tarz (markalı) ürün tercih etmesi cüzdanının kalınlığıyla ilintilidir. Her sene boya yapacaksanız pahalı gurupların malzemesini kullanma yerine gene kaliteden ödün vermeyen orta halli boyaları tercih etmelisiniz.

Ekonomi açıklamasını bitirip konumuza geri dönelim:

Silikonlu boyalar ; daha önceki normal plastik boyalar gibi fazla su kaldırmazlar. Yani 2.5 Lt bir boyaya Silikonlu boyada %15 su katılırken, normal plastik boyada bu rakkam %40 ı bulabilmekteydi. Bu tür boyalar sulu bir karısım elde edilmesine rağmen şimdiki silikonlu boyalar daha lapa kıyamda sürülmeye hazır olucaktır.

Renk secildi, boya cinsi secildi. Şimdi boyanın uygulanacağı odada biraz sizi ugraştırıcam . İşin en can sıkıcı noktası burası.

Boya malzemesi satan nalburlardan mutlak boya ortusu alın. Muhetemelen 4 x 5 metre ebatlarında peluş örtü hem ucuzdur hemde size çok rahat calısma alanı bırakacaktır.
Bir diğer malzede kagıt band (Bu band iyi yapışır ve iz bırakmadan sökülme gibi özelliği vardır.

Boya örtüsünü odanın her yerine yayın (eşya varsa odanın ortasında toplayıp ustunu kaplayın)ve duvar diplerinden kagıt bandla oldugu gibi bandlayın .. Banda acımayın çünkü boyayı sürerken sizin çok duanızı alıcaktırMsn Happy

tabanı olduğu gibi boya örtüsüyle kapladık yerle duvar diplerinin kesistiği noktaya kagıt bandı geçtik. (Artık her turlu sakarlığı yapmanızda bi sakınca yok Msn Happy

Bir odanın boyasının güzelliği duvarda gösteren kestirmesidir. Kestirme adıyla satılan ucuz yollu el fırçalarıyla yapılır. İşte 2.ci can sıkıcı ve ugrastırıcı nokta budur. Ama İşin özü ve özenin gösterilmesi gereken yegane yerde burasıdır.

Kestirme işi Genelde Tavan boyandıktan sonra yapılır. Tavan boyası eskiden kireç boyanın yerini almıştır. Şimdiki Tavan boyaları %50 - 60 su kaldırsada siz %35-40 arası sulandıracaksınız ve unutmadan mutlaka yeni bir rulo almanız çıkarıcağınız işçiliğin kalitesine % 100 katkıda bulunacaktır.

Şimdi boyanın grafiği

1- tavan
2- kestirme ve duvar boyanması sırasını izler..

Malzeme:
saten rulo sapli b 1firca02ambalaja9Boya Yapma Teknikleri413 414 class merdivenBoya Yapma Teknikleri
4 numara kestirme fırça
20 cm lik ipli rulo
boya örtüsü
kağıt band (4cm eninde)
paçavra bir bez
4 basamaklı bir merdiven
tavan boyası (bir oda için 2.5 lt)
silikonlu boya (normal bir oda 20-25 metre kare 2.5 lt)
sırık (1.75 yada 2 metrelik)
bir ufak boş kabı (Boyanın kestirmesini merdiven tepesinde yapmamızda yardımcı olucak)
bir leğen
boya eleği (plastik kevgir gibi)

Hadi boyayalım:

Yerleri kapladık boya örtüsüyle bu yuzden damlatmaları kafamıza takmıyacağız. Öncelikle Tavanı boyama başlıcaz. Boyayı hazırlayıp sulandırdıktan sonra bir leğen (rulonun içine rahat girebileceği)
içine döküyoruz. Rulomuza sapı monte edip kagıt bandla sopaya sabitliyoruz. (Sopayı ruloya çivi ile sabitlemeyin ellede kullanıcazkagıd bandı yırtıp çıkarmak daha kolaydır.) leğenin için boya eleğini yatırıp önce ruloyu boyaya batırıyoruz elekte cevirerek rulonun hem fazla boyasını süzüyor, hemde tum rulonun boyayı emmesini sağladıktan sonra:
Buraya DİKKAT

Ruloyu tavana ilkinde ağır bir biçimde yavaşçana 4 - 5 tur attırarak boyayı tavana yayıp daha sonra tavana yedirmelisiniz.
Bu yedirme ilkinde hızlı yaparsanız mutlak boya sıçrayıp dökülecektir. Olsun yere musamba yaydık da diye bilirsiniz ama boya yetmezse karışmamMsn Grin
Boyayı tavanın bir köşesinden yapıp atlamamaya dikkat ederek diğer köşesine geldiğinizde, ilk başladığınız yer 2.ci kata hazır olmuş olucaktır. Siz bir lavoba yapın genelde bu mola suresi iyidir.

Burda Tavanla duvarın birleştiği noktalara tavan boyası yayılmış olucaktır. Burdada ruloyu kullanma becerinizle olabildiğince tavan harıci noktalara deymemesi yada kısmen deymesine dikkat edin. Duvarları boyayacağımız için bunlar kapanacaktır . Kestirme olayında. Tavanı boyamanız ne kadar çabuk oldu değilmi . Tahmini acemi için 25 dakka yeterli.

Boyanın kestirmesi:
dosya 20080626233657 1

Artık tavan hazır olduguna göre duvarlara geçicez. Tavan boyasını yaptığımız legen bize tekrar lazım olucak eger cimrilik yapmışssanız tavan boyası muhtemelen artmıştır legenden tekrar eski kabına geri dokun ve leğeni ve tavanı yaptığımız ruloyu yıkayın. Ruloyu elle suzup suyunu akıtın. bir kaçkez sallayarak fazla suyu atın (bunları mumkunse banyoda yapın ortalığı batırmayın)

Evet Silikonlu boyamız biraz lapa şekline gelicek şekilde su katın fazla su katmamaya dikkat edin Silikon katkısı oldugundan suyu yedirmede cok ugrasırsınız. Boyayı iyicene karıstırp legene dökün tıpkı tavan boyasında yapıcaklarımız gibi duvar boyasındada aynı seyleri yapıcaz tek farkla.. KESTİRME

Kestirme için merdivene ve boyadan ufak bir yogurt kabı dahı olabilir kaba koyup 4 numara kestirme fırçamızla kestirmeye başlıcaz. "Kestirme= tavan ile duvarın birleştiği noktadır" burayı düz bir şekilde tek seferde fırçayla 35 - 40 cm fırçayı tavana değdirmeden boyayı sürücez bu işlem fırçayı tek harekette ve ağır olarak kaldırmadan yaparsanız hattı düzgün çıkarmanız kolaylasır. +4 numara fırçanın genişliği yeterli bir kestirme alanı bize sağlıyacak duvarı rulo ile boyarken; bu elle yaptığımız kestirme rulonun tavana değmesine de engel olucaktır. Çünkü 4 numara kestirme fırçayla tavanla duvar arasını boyamış olucağız. Ruloyla duvarı boyarken rulo kalınlığı tavanla duvarın kesistiği sıfır noktasına kadar sokmuyacağımızdan tavana değme ihtimalini ortadan kaldırmış oluyoruz.
24072007112612 2699 493067duvrulo boya fircasi

Yukardaki kestirmeyi duvarın birinde yapıp bitirince kestirmeyi bırakıp ruloyla tıpkı tavandaki mantıkla boyayı ilk once duvara yedirip sonra yayıcaz. Bundan sonrası duvar boyamak sizi yormayacaktır. Rahatlıkla rulo ile hareket edebilir boyayı istediğiniz gibi duvara yayabilirsiniz sadece ilk legenden alırken fazla boya sıcramaması için 4 -5 tur agır şekilde rulodaki boyayı duvara yedirmeniz kafidir.

Yukardaki kestirme ve boyayı diğer duvarlarada sırasıyla uygulayın. Şimdi kağıd bandla yaptığımız tabanla duvarın birleştiği band kaplamanın önemini anlamış oldunuz. Tavanda yaptığımız kestirme gibi itina etmeye gerek kalmadan rulo ile bile tabanla[yer zemin]duvarın birleştiği nokataları rahat şekilde boyamasını yapabilir boya taşması diye bir endişe duymadan işleminizi bitirebilirsiniz.

Size tavsiyem artan boyalarınızı saklamanız. İlerde olusabilecek darbe vb koltuk çekerken sıyrılan duvarlarınıza rutuş yapmakta işinize yarıyacaktır. Ancak bu su bazlı boyaları kutularında ağzı sıkı kapalı ve artmış boyanın üstünü kaplıcak kadar su dökmeyi unutmayın. Suyu karıstırmadan süzerek üstünü kaplamasını havayla temasını kesmek için kullanıcaz.

Hadi geçmiş olsun ..Su bazlı boyanızı yaptınız. Bandladığımız boya örtülerini söküp attığınızda yerin tertemiz oluşu size başlangıçta verdiği sıkıntıya değmesinin zevkini çıkartacaktır. Artık bu örtüleri çöpe atabilirsinizMsn Grin
boya detay

Ya Yağlı boya kapı pencere derseniz? hele boyalar bi kurusunMsn Wink onada sıra gelicekMsn Happy

Alıntı değildir.

Son düzenleyen Safi; 29 Ocak 2018 21:11
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
11 Şubat 2016       Mesaj #2
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Metaller doğası gereği korozyona uğrar. En çok korozyon olayı demir ve demir alaşımlı metallerde olmaktadır. Günümüzde en fazla kullanılan metal malzemelerde demir ve demir alaşımlı metallerden üretilmektedir. Bunlar için en basit korozyon olayı da oksitlenmedir. Metaller hem korozyona dayanıklılık açısından, hem de estetik görünüm açısından farklı renk ve şekillerde boyanmaktadır. Boyama işlemi, basit bir uygulamayla başlayıp sanayi tipi profesyonel boyama işlemlerine kadar çok çeşitli işlemlerle ve boyalarla yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Peki, günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan metal malzemeler nasıl boyanır?

Boya yapılacak yüzeyin temizliği ve boyaya hazırlanması için birkaç aşamadan geçmesi gerekir. Bu işlemlerin yapılması boyanın malzemeyi uzun süre korumasına yardımcı olur.

Yüzeyin temizliği kontrol edilmelidir. Eğer uygun yüzey yağlı tozlu ise temizlenmeli ve silinmelidir. Yağlı ve kirli bir yüzeyin üzerine boya uygulanması boyanın yapışmamasını, kabarmasına ve atmasına sebep olur. Metal yüzeyleri temizleme için işin ve yüzeyin özelliğine göre solventle silme, emülsiyonlarla temizleme, alkali ile temizleme, buhar ile temizleme, tel fırça ile temizleme, asit banyosu, kumla püskürtme, yakma vb. yöntemlerinden biri kullanılabilir.
Eğer yüzeyde temizleme işlemi ile çıkmayan bir tabaka var ise (pas, kir, yapışmış yabancı maddeler vb.) yüzey spatula ile kazınmalı ve zımpara ile zımparalanmalıdır. Bunların üzerinden boya sürmek uzun süre dayanmayacak sağlıksız bir boya işlemi olur. Tane büyüklüklerine göre numaralandırılan zımparalar piyasada 40-60-80-…….280-320…….800-1000 şeklinde bulunur. Numara değeri küçüldükçe kaba zımpara, büyüdükçe ince zımpara diye adlandırılır. Temizlenecek alan büyük ve zorluysa kaba zımpara işimizi kolaylaştırır. Ancak yüzeyin fazla izli olmasını istemiyorsanız mümkün olduğunca ince zımpara kullanmalısınız. Ayrıca elinizin altında taşlama makinanız mevcut ise bunlara takılan flap diskler mevcuttur. Bunlar ile kolaylıkta temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Yüzeyde derin yarıklar ve çatlaklar bulunuyor ise çelik macunu ile doldurulup zımparalanabilir. Bu macunlama işlemi boya sonrası yüzeyin düzgün görünesine, göze hitap etmesine katkı sağlar.
Eğer metal daha önce boyanmamışsa ve ilk boyama işlemini yapıyorsak temizleme işlemi bittikten sonra boya öncesi ön boyama(astar) veya anti-pas ile boyama işlemi yapılır. Astar ve anti-pas özelliklerini aynı içerikte barındıranları da vardır. Malzeme üzerinde daha önce boya var ise astar atmaya gerek yoktur. Astar boya ile ilk işlem yapmak hem son kat boyayı daha düzgün gösterir hem de boya ömrünü uzatır. Astar boya yeterli inceltme (tiner ekleyerek boyayı daha akışkan hale getirmek gibi…) yapıldıktan sonra yüzeye fırça veya boya tabancası ile uygulanır. 10-15 dakika astarın kuruması beklenir ve son kat boyama işlemine geçilir. Fabrikasyon boyamalarda astar yerine elektrikle yapışma sağlayan kataforez kaplama işlemi uygulanır. Astara göre daha dayanıklı ve örtücüdür.

Öncelikle boyanacak ürünün kullanım yeri ve kullanım amacına uygun olarak boya seçimi yapılır. İçeriğine göre boyanın dayanım ömrü, kuruma süresi ve uygulama kalınlığı gibi özellikleri değişir. Bu boyalar Selülozik, Sentetik (yağlı), Su Bazlı veya Sprey boya olabilir. Seçilen boya uygun inceltici (su, tiner gibi.) ile inceltilir. Boyayı küçük fırça veya rulo fırçayla yapabilirsiniz. Eğer büyük boyutlu bir alan boyanacak ise boyayı boya tabancası ile atmak işlemi hızlandırır. Tam kuruması için boyanın özelliğine göre bir müddet bekletilir. Bu esnada boyanan alan temas etmemek gerekir. Kullanılan fırçaları veya boya tabancasını kurumadan hemen temizlemeliyiz. Eğer bekletirsek kuruyunca boyayı üzerinden sökemeyiz ve kullanılmaz hale gelir, direk çöpe atarız. Temizleme işlemi boya ne ile inceltildiyse o malzeme (tiner, su vb.) kullanılarak yapılmalıdır.

Bu işlem için gerekli koruyucu kıyafetlerinizi ve gözlüğünüzü takınız. Ayrıca tinerle inceltilen boyaları iç mekanda kullanıyorsak zehirlenme olasılığına karşı iyi bir havalandırma sağlamalıyız. Üzerimize bulaşan boyalar eğer tiner ile inceltildiyse tiner ile çıkar. Eğer boya yüzümüze veya elimize bulaşır ise; tiner ile temizleyeceksek gözümüze burnumuza ağzımıza kaçmamasına dikkat etmeliyiz.

Selülozik Boyalar

Sanayi de kullanılan bir boya tipidir. Boya işini profesyonelce yapan, uygulaması bilgi ve beceri gerektiren bu boyalar, çabuk kuruması sebebi ile seri üretim işlere çok uygundur. İnceltme işlemi selülozik tinerle yapılır. Boya üzerine pasta atılarak parlatma yapılabilir. Ağır kokusundan dolayı evlerde ve iç mekanlarda kullanılan bir boya değildir. Fiyatı diğer boyalara göre pahalıdır ve her yerde satılmaz. Ancak hızlı kuruma ve dayanıklılığı yüksektir. İçeriğindeki tiner uçtuğunda kuruma tamamlanır. Bahçe kapısı çitler gibi yerlerde uzun süre bozulmadan dayanabilir. Acil boyanması gerekli yerlerde başarıyla uygulanır.

Sentetik( Yağlı) Boyalar

Günlük işlerde ekonomik olduğu için en çok bu boya çeşidi kullanılır. Kurumadan, önce tiner uçar, daha sonra boya havanın oksijenini alarak kuruma tamamlanır. Boya kendiliğinden parlak görünüşlüdür. Dış ortamlarda da sıklıkla kullanılır. Sentetik tiner ile inceltilir. 4-5 saat civarı kuruma süresi vardır. Metal malzeme üzeri farklı bir renk boyanacak ise ve altta koyu bir renk varsa 2- 3 kat tekrar boyama gerekebilir. Boyayı akıtmamak için 1. Ve 2. boyama arasında bir miktar kuruma süresi bırakmalıyız.

Su Bazlı Boyalar

Bu tip boyalar su ile inceltilir. Çok hızlı kurur ve koku yapmaz. Ayrıca inceltici olarak su kullanıldığı için solunum yoluyla zehirlemede yapmaz. İç mekanlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu yüzden iç mekanda rahatlıkla kullanılabilir. Kuruma süresi1-2 saat civarıdır.

Hava Kurumalı Boyalar

Bu grup boyalara endüstriyel boyalarda denilmektedir. Bu boyaların en önemli özellikleri, üstün örtme kabiliyeti, artı bir müdahale gerektirmeden normal oda sıcaklığında kolaylıkla ve kısa sürede kurumaları, her türlü yöntemle (fırça, tabanca, daldırma vb.)yüzeye uygulanabilmeleri, her türlü zemine ekonomik olarak tatbik edilmeleridir. Mat, yarı mat ve parlak olmak üzere üç çeşit parlaklık dereceleri mevcuttur.

Bu boyaların dışında Toz (elektro statik) boya uygulamaları da mevcuttur. Bu uygulama daha çok sanayi tipi uygulamadır. Metottan dolayı boya kalınlığı diğer yaş boya uygulamalarından fazladır. Tamamen katı maddelerden oluşan, solvent içermeyen boyalardır. Polymer tozlarının elektrostatik olarak, kaplanacak parçalara yapıştırıldıktan sonra eritilmesiyle meydana gelen yüzey kaplama veya boyama işlemine toz boya kaplama, bu işlemde kullanılan boyalara da toz boya adı verilir. Boya endüstrisinde toz boyalar hızla gelişmektedir. Koruma amaçlı kullanıldığı gibi dekoratif amaçlıda kullanılabilirler.

Ayrıca günlük kullanım ve kullanım kolaylığı için içerisinde basınçlı sıvı boya bulunduran sprey boyalar mevcuttur. Bunlarla çok büyük alanları boyamak akıllıca bir hareket değildir ve pahalıya mal olur. Küçük ve çok girintili çıkıntılı alanların boyanmasında idealdir. Kullanımı püskürtme şeklide olduğu için fırça gibi ek teçhizat gerektirmez. Rahatlıkla taşınıp kullanılabilir. 250ml ve 400ml gibi basınçlı metal tüplerde satılır. Diğer boyalar kadar dayanımı yoktur. Sentetik, selülozik, akrilik gibi türleri vardır. 10-20cm mesafeden boyanacak yüzeye püskürtülür. Boyanmamak için boyanın çıktığı ucun size dönük olmamasına dikkat etmelisiniz. Kalıpla markalama işlemleri için sıklıkla kullanılır.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Boya yapma teknikleri


boya yapma teknikleri?resize2802C210Birçok insanın boya için boyacılara yüksek meblağlar ödemesi, kaliteli işçilik sayesinde iz ve lekesiz duvarlara sahip olmak istemelerindendir. Duvar ve diğer yüzeylerde boya sonrası oluşan iz ve lekeler büyük bir çoğunlukla boyanın kalitesi ya da dokusundan değil, tamamen yanlış uygulanan boyama tekniklerinden kaynaklanır. Özellikle duvar boyanması sonrası görünen izler, kalıcı olduğu için estetik anlamda son derece olumsuz bir görüntü oluşmasına neden olur. Son yıllarda yaygın kullanılan saten boyalar fırça ve rulo izlerini daha çok gösterdiğinden, parlak saten boyalarda işçiliğin önemi bir kat daha artmaktadır.
Duvar boyanmasında iz ve leke bırakmamaya en çok dikkat edilmesi gereken alan, duvarların birleştiği köşe bölgelerdir. Ayrıca detaylı yüzeylerin boyanmasında da iz sorunu oluşabildiğinden, bu tür bölgelerin boyanması esnasında bir takım uygulama tekniklerinin kullanılması gerekir. Duvarların birleşme alanlarında kesme yapılmadan önce boyanın inceltilmesi, genel olarak köşelerde oluşan boya izlerini ve lekelerini engelleyecektir. Genel olarak duvarın boyanmasında kullanılan boyanın biraz daha inceltilmesi ve bir kat daha fazla boya yapılmasıyla çözülebilen duvar kenarlarındaki iz ve leke sorunu, yine de titiz bir işçilik gerektirmektedir.
duvar boyama?resize2802C163Söz konusu saten boyalar olduğunda iz kalmaması için rulo kullanılması gerektiğine dair olan inanış da, tamamen doğru değildir çünkü kaliteli bir rulo kullanılmasına rağmen doğru tekniklerle yapılmayan boya işlemleri sonrasında yine iz ve lekeler oluşabilir. İpekmat veya parlak nitelikli boyaların kullanılması durumunda dalgalanma sorunlarının yaşanmaması için normalden daha fazla inceltilmesi gereken boya, böylece daha yumuşak bir dokuya sahip olacağından duvar tarafından sorunsuz ve katmansız bir biçimde emilir. Yarımat ve ipekmat boyalarda dalgalanma görüntüsünün oluşmaması için uygulanabilecek bir diğer yöntem de, boş tarama olarak bilinen uygulamadır.
Duvarın boyanmasında kullanılan yarımat ve ipekmat boyalar kaliteli olsa dahi, bazen duvarın da yapısına bağlı olarak dalgalanma görüntüsü oluşabilir. Bu tür sorunların engellenmesi için boya uygulandıktan sonra diğer kata geçilmeden ve “fırça tekrar boyaya batırılmadan” bir defa daha rulo ile boyanın üzerinden geçilmesi gerekir. Bu şekilde uygulanan boş tarama yöntemiyle boya yüklenmeyen rulo, duvar yüzeyindeki boyanın eşit olarak dağılmasını ve böylece duvarda dalgalanma görüntüsü oluşmamasını sağlayacaktır. Son olarak unutulmaması gereken, kullanılan fırça ve rulonun boya ve yüzey ile uygun seçilmesi gerektiğidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ev Nasıl Boyanır?Badana Nasıl Yapılır?Tavan Duvar Nasıl Boyanır?



ev boyama nasil yapilir
Ev nasıl boyanır?
Gerekli Malzemeler
  • Duvar İçin: Plastik Boya veya Silikonlu Boya
  • Tavan Boyası
  • Kestirme Fırçası (3 veya 4 Numara)
  • Plastik Boya Rulosu ve Saten Boya Rulosu
  • Mini rulo 10’luk(ulaşılamayan veya 20’lik rulonun giremeyeceği yerleri için)
  • Boya ızgarası (Boya fazlasını almak için kullanılır acemiler için idealdir)
  • Yer için kalın naylon veya karton, kâğıt bant 5–10 cmlik
  • Boş kova(Büyük olmalı)
  • Sırık (2 metreye kadar)
  • Alçı
  • Zımpara
  • 100’lük Spatula
  • Eğri saplı spatula
Tavanların Boyanması
  • Tavanlarınızda kabarma, çatlak varsa nalburdan almış olduğunuz spatula ile kabarıklıkları kazıyınız. Daha sonra eğri saplı spatulayı kullanarak çatlakları doldurunuz ve kurumaya bırakınız. Birkaç saat sonra kurumuş olacaktır. Zımpara ile alçı yapılmış yüzeyi zımparalayıp pürüzsüz hale getiriniz.
  • Nalburdan almış olduğunuz plastik boya rulosunu öncelikle yıkayınız. Yıkamak işin püf noktasıdır. Yıkadıktan sonra iyice kurulayınız. Nemli kalsın. Amacımız rulonun boya ile tanışmasını kolaylaştırmaktır ve boyanın ruloya derinlemesine nüfus etmesini sağlamaktır.
  • Almış olduğunuz boyanın arkasında hangi oradan inceltileceği yazmaktadır. Uygun miktarda inceltmek için öncelikle boyayı daha büyük bir kovaya alınız. 1.Kat boyalar genelde ikinci kat boyadan daha ince olmasında fayda vardır. Çünkü ilk katta duvarın emilimi fazlaca gerçekleşir. Zeytinyağı kıvamında inceltme sağlanır.
  • Tavana boyaya başlamadan önce ruloyu daldırmadan ufak dokunuşlarla ve döndürerek ruloya boyanın dokunması sağlanır. En önemli nokta ruloyu kesinlikle daldırmayın. Ufak ufak dokunuşlarla rulonun üzerine boya olmasını sağlayın yeter. Eğer boya ızgarası kullanırsanız bir nebze daldırmanız gerekebilir ama yine çok fazla abartmadan gerçekleştirmek gerekir yoksa boya her tarafa damlayacaktır.
  • Rulo ile boya buluştuktan sonra sıra geldi tavana boyayı uygulamaya. Boya yapmanın en kolay yolu tarama yapmaktır. Rulo ile belli bir alanı boyadınız diyelim sonra boyadığınız yüzeyin üzerinden rulonuzu boya sürmeksizin tekrar geçin. Bu şekilde mevcut kalıntılar eşit şekilde yayılacaktır. Bu şekilde boyamaya devam ettiğiniz sürece sıkıntı olmayacaktır. Dikkat edilecek diğer husus rulonuzla belli oranda bir yeri boyayıp ruloyu kuru kuru kesinlikle sürmeyin. En son tavanın boyası bittikten sonra hızlıca ve bastırmadan bütün tavana son defa tarama yapabilirsiniz. Kuruduktan sonra (yaklaşık 2 saat ) ikinci katı uygulayınız. İdeal olarak iki kat boya yetmektedir. Kirli tavanlarda 3 hatta 4 kat boya vurulabilmektedir.
  • Peki, tavana boya yaparken kestirme gerekiyor mu? Eğer duvarlarda duvar kâğıdı veya dekoratif boya varsa mecburen tavan ile duvar arasına en az 5 cm’lik kestirme yapılmalıdır. (Kestirme fırçasını boya yapmadan önce yıkayın ve iyice sıkınız. Bu şekilde fırçanın üzerindeki kıllar boyaya karışmadan temizlenmiş olacaktır. ) Dikkat edilecek husus kestirme fırçasıyla boyanmış yüzey kurumadan rulonun o yüzeye yakınlaşabileceği kadar yakından boyanması gerekir bu şekilde kat oluşması engellenir. Eğer duvarda duvar kağıdı veya dekoratif boya yaksa ruloyu duvar ile tavan arasına fazla sıkıştırmadan duvara boya değmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Dikkat edilmesi gereken boyanın duvara damlama şeklinde akıntı yapmamasıdır.


boya nasil yapilir
Duvarların Boyanması
  • Tavan boyasındaki işlemler aynı şekilde gerçekleştirilir. Sırasıyla boya büyük bir kovaya alınır uygun oradan inceltilir. Rulolar ve kestirme fırçaları yıkanır iyice kurutulur (ıslak değil nemli olacak şekilde).
  • Yerlere boya damlamasını engellemek için naylon veya karton serilir.
  • Eğer boya bir şekilde yerlere veya mobilyalara bulaştıysa endişe etmeyiniz. Taze ise nemli bir bezle hemen silinir. Kurumuşsa şayet yine nemli bezle kolaylıkla silinebilir.
  • Maske bandı bütün boya değecek süpürgeliklere kapı kenarlarına yapıştırılır. Dikkat edilecek husus düz bir şekilde maske bandı duvara taşmadan bandın çekilmesidir.
  • Duvarda kabarık, çatlak varsa üste anlatıldığı gibi spatula ile çatlaklar açılabildiği kadar açılır kabarıklıklar iyice kazınır. Alçı veya nalburdan hazır olarak alınan hazır macun yüzeye uygulanır. Kuruma gerçekleştikten sonra pürüzsüz olacak şekilde zımparalanır.
  • Kestirme fırçasını uygulama: Kestirme işlemlerine başlamadan önce bu işin püf noktasını öğrenmelisiniz. İşin püf noktası kestirme fırçasını boyaya daldırıp iyice boya yapmıyoruz. Fırçanın 2’cm üstüne çıkmayacak şekilde boyayı ufak ufak fırçaya değdiriyoruz. Duvara uygularken yedire yedire ve akıntı olmayacak şekilde uyguluyoruz. Bütün evin kestirmesini yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Kestirme yapılan yer kurumadan hemen ruloyla duvarlara boya yapılmalı. Böylece kestirme yapılan yerde kat , iz oluşması engellenir.
  • Duvarda boyaya başlamadan önce üste anlatıldığı gibi ruloyu komple daldırmadan ufak dokunuşlarla ve döndürerek ruloya boyanın dokunması sağlanır. Duvarlarda belli bir alan boyanır. Üzerinden tarama gerçekleştirilir ve asla rulo kuru kuru duvarlara boyama yapılmaz.
  • Birinci kat boya ince bir şekilde uygulanır. Emilim fazlaca olduğu için. İkinci kat boya daha kalın uygulanabilir. Eğer duvar temiz ise genelde iki kat boya yeterlidir. Eğer kirli bir duvarınız varsa 3 hatta 4 kat boya vurmanız gerekebilir.
  • Yağlı boya üzerine direk silikonlu boya uygularsanız tırnağınızla bile boyayı sökebilirsiniz. Duvarınızda yağlı boya varsa geçiş astarı vurmadan kesinlikle boya uygulamayınız.
  • Boya işlemimiz bitti yavaşça bantları çekiniz. Eğer bantlar boyaya yapışırsa boyayı duvardan çeker bu durumda rötuş yapmanız gerekebilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
En güzel boya badana teknikleri

Eviniz için kullanılabilecek çeşitli boyama teknikleri var ve biz aşağıda beğendiklerimizden bir kaçını ön plana çıkardık! Umuyoruz ki boyama projeniz için ilham kaynağı olurlar!
Başlangıç İpucu: Eğer ilk defa boya yapacaksanız kendinize güveninizi sağlamak için kolay bir işle başlayın (küçük bir oda ve ya basit bir duvar gibi).

Donuklaştırma ve Yıkama ile Kırık Renk Boyama Teknikleri
Kırık renk boyaması benekli ya da pürüzlü bir efekt yaratmak için farklı bir ana kat üzerine bir ve ya daha fazla rengin kırık katmanlar üzerine uygulanmasını kapsar. Bu tekniğin katı renkli bir fon üzerine uygulanmış donuklaştırmayı ve yıkamayı da kapsıyor olmasını umuyorsunuzdur.
boya badana teknikleri sunger boyama teknigi1Sünger boyama tekniği

Sünger Boyama Tekniği
Bu hızlı ve basit teknik katı bazlı boya rengiyle başlar. Ana kat kuruduğunda ıslak bir süngerle, benekli bir görünüm yaratmak için en üste donuklaştırma ve ya yıkama uygulanır. Eğer ek donuklaştırma ve yıkama katmanları eklemeye karar verirseniz bir sonraki aşamayı uygulamadan önce ilk yaptığınızın tamamıyla kuru olduğundan emin olun.
Başlangıç İpucu: Ton üzerine ton ipek efekti için aynı renk ailesindeki bej ve grinin ya da farklı renklerin nötr tonlarını kullanın.
Sünger boyaması yaparken, daha çeşitli ve enteresan çalışmalar ortaya çıkarmak için sentetik ev işi bir süngerin yerine her daim doğal deniz süngeri kullanın.
Eski Elbise ile Boyama ve Elbise Rulosu
Bu boyama tekniği duvarlara ilgi çekici bir efekt verir. Katı renkli bir ana tabakayla başlayın ve kurumasını bekleyin. Elbiseyi yuvarlamaya başlamak için, elbiseyi değişken sıkılıkta sosis şekline getirin. Bu ruloyu hafifçe donuk renge batırın ve yuvarlayaraktan ana kat üzerine uygulayın.
Başlangıç İpucu: Farklı tür kumaşlar farklı efektler yaratacaktır. Popüler malzemeler keten,lake ve çuval bezi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  11.jpg
Gösterim: 9312
Boyut:  138.8 KB

Ad:  1.jpg
Gösterim: 23318
Boyut:  415.4 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  2.jpg
Gösterim: 15553
Boyut:  196.0 KB

Ad:  3.jpg
Gösterim: 9349
Boyut:  242.3 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  4.jpg
Gösterim: 13005
Boyut:  56.2 KB

Ad:  5.jpg
Gösterim: 8891
Boyut:  136.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  6.jpg
Gösterim: 9627
Boyut:  107.8 KB

Ad:  7.jpg
Gösterim: 8799
Boyut:  548.2 KB
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  8.jpg
Gösterim: 8999
Boyut:  125.4 KB

Ad:  9.jpeg
Gösterim: 12134
Boyut:  199.9 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Temmuz 2015 / Aynacan Genel Galeri
28 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Sanat
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
28 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
26 Şubat 2013 / _KleopatrA_ X-Sözlük