Arama

Boya Nedir?

Güncelleme: 26 Şubat 2013 Gösterim: 3.045 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
11 Mart 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
boya
isim

Sponsorlu Bağlantılar

1 .
Renk vermek, dış etkilerden korumak için eşyanın üzerine sürülen veya içine katılan renkli madde:
"Tırnaklarının boyasını beğenmiyorum."-
F. R. Atay.
2 .
Resim yapmak için kullanılan kuru, sulu veya yağlı boya.

3 .
mecaz Aldatıcı görünüş.

4 .
halk ağzında Yazmak için kullanılan mürekkep.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • boya kullanmak
  • boyası atmak
  • boya tutmak
  • boya vurmak (veya çekmek veya sürmek)
Birleşik Sözler
  • boya fırçası
  • boya filmi
  • boyahane
  • boya kalemi
  • boya kökü
  • boya kutusu
  • boya tabakası
  • boya tabancası
  • çimento boya
  • fırın boya
  • çürük boya
  • ezme boya

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Cemre_Helin - avatarı
Cemre_Helin
Ziyaretçi
14 Şubat 2013       Mesaj #2
Cemre_Helin - avatarı
Ziyaretçi
BOYA NEDİR?
Boya; çeşitli malzeme yüzeylerine, korunma, süslenme ve aydınlatma amaçları ile sürülerek sert ve ince bir tabaka oluşturan, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden meydana gelmiş, renkli bir sıvı bileşimidir.Boyalar önceleri çeşitli sanat eserlerinde dekoratif amaçlarla estetik değerlere hizmetetmiştir, günümüzde ise daha çok çeşitli yapı malzemelerini dış, atmosferik ve kimyasaletkilere karşı koruyucu, hijyenik ve yüzeysel ışığı düzenleyerek mimari kısımları aydınlatıcı bir malzeme olarak uygulanmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
BOYAYI TEŞKİL EDEN BİLEŞİMLER
1- Bağlayıcılar (Alkid veya reçine diye de adlandırılır)2- Pigmentler (Boyar maddeler )3- Extenders (Yardımcı pigmentler )4- Katkı ve dolgu maddeleri (Talk, kalsit, barit vs. )5- Kimyasal ajanlar ve yardımcılar ( Disperse ediciler, Yüzey düzelticiler, Kabuk önleyiciler,Kurumayı sağlayan yardımcılar, Çökme önleyiciler vs. )6- Solventler ve İncelticiler (Boya imalatı ve uygulama sırasında akışkanlığı ve uygulamayıkolaylaştıran genelde petrol türevi sıvılar)7- Özel amaçlı boyalarda özel amacı sağlayan diğer kimyasallar
1-BAĞLAYICILAR
Bağlayıcı tanımı genel anlamda boyanın cinsine bağlı olarak çeşitli kuruyan yağlar, alkidreçineleri, plastifiyanlardır. Bunlar koruyucu bir film oluşturur ve boya içinde renk, örtme,kıvamlılık, yoğunluk, dayanıklılık gibi özellikler taşıyan pigment, katkı ve dolgu maddeleriile diğer kimyasal maddeleri bir arada tutmaya yararlar.Bağlayıcılar boyalara önemli özellikler verdiklerinden kullanım yerlerine göre değişik bağlayıcı sistemleri kullanılmaktadır.Bağlayıcılar boyaya sertlik, elastikiyet, parlaklık, dış etkenlere ve kimyasallara karşıkoruma, yapışma ve kuruma özellikleri gibi önemli özellikler verirler.
1- Kuruyan yağ türü bağlayıcılar:
Geçmişten günümüze dek boya yapımında kullanılantemel malzemelerdir. Kuruyan bir yağın okside olması ve polimerleşmesi esasına dayanır.Bunlar genellikle bitkisel orijinli yağlar olup, örnek olarak bezir yağı, tunç ağacı yağı veyahayvansal balık yağı verilebilir. Ancak en yaygın olarak kullanılan bezir yağıdır.
2- Sentetik emülsiyon esaslı maddeler:
Kuruyan yağlar ihtiva etmeyen bu tür malzemeyeörnek olarak PVA veya akrilik dispersiyonları gösterilebilir. Bu maddelerle üretilen boyalar piyasada plastik boya olarak da adlandırılırlar. Katılaşma, bünyesindeki suyun buharlaşmasıile olur. Müsait ortam koşullarında bu tür malzeme ile üretilen boyalar dokunma kuruluğuseviyesinde veya bir üst kat uygulamaya imkan verecek kuruluğa 1-2 saatte ulaşabilir.
3- Kimyasal kürle katılaşan bağlayıcı:
Bağlayıcılar iki bileşenli malzemelerdir. Anamalzeme reçine, kullanım öncesinde kimyasal reaksiyonu oluşturacak madde sertleştirici veyahızlandırıcı ile karıştırılır. Sıvı halde uygulanan film başlatılmış veya aktive edilmiş reaksiyonsonucu katı hale geçer. Bu tür malzemelere örnek olarak en yaygın olarak epoksi veya poliüretan reçineleri verebiliriz.
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
26 Şubat 2013       Mesaj #3
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
BOYA NEDİR ?
Yüzeylerin korunması veya dekoratif amaçlarla çeşitli yüzeylere uygulandığında yüzeyler üzerinde kuruyan bir film tabakası oluşturan kimyasal bileşimlerdir.

Benzer Konular

19 Temmuz 2013 / ThinkerBeLL Sanat
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
28 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
25 Mart 2009 / ryhnrthgfdt Soru-Cevap
19 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap