Arama

Atlara Niçin Gözlük Takılır?

Güncelleme: 13 Aralık 2008 Gösterim: 3.564 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
23 Mayıs 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
ATLARA NİCİN GÖZLÜK TAKIYORLAR

Sponsorlu Bağlantılar
space

Olaylara at gözlügü ile bakmak ifadesi, bir kisinin bir olaya tek açıdan baktıgını, ona etken olan diger olayları veya faktorleri goremedigini veya gormek istemedigini anlatmak icin kullanılır.

Aslında atlar icin takılan gozluk, sekil olarak bile gozluge benzemez, onların gorus kapasitesini arttırmak icin degil aksine azaltmak icin kullanılır.

Atın evcilleştirilmesi, insanın dostu olarak en agır işlerde yardımcı olması, binek hayvanı olarak daha uzak yerlere ulasmasını saglaması, savaslarda olüme beraber gitmesi o kadar eskilere dayanır ki, bildigimiz atın yabani soyu hakkında hicbir bilgi yoktur. Bugün steplerde yaşlı bir aygırın önderliginde suruler halinde yasayan ve yabani olarak nitelendirilen atların evcil atlardan tureme oldukları herkes tarafından kabul edilir.

Canlıların gozlerinin algılayıp beyine bildirdikleri üç ana husus vardır. Biçim, renk ve mesafe. Ozellikle avcı olmayan otobur hayvanlar icin tehlikeyi uzaktan sezip, iyi bir mesafe tahmini yaparak kacabilmek cok onemlidir.

Atlar her iki yandaki gozleri sayesinde hem önlerini hem de arkalarını görme yetenegine sahiptirler. Ne var ki gözleri birbirlerinden çok uzaktadırlar. Bu da at icin, cisimlerin mesafelerini tespit bakımından buyuk bir zafiyet yaratır.

At arkasından ya da yandan yaklaşan tehlikeyi görür ama tehlikenin ne kadar yakın veya uzakta oldugunu kavrayamaz. Nesneleri neredeyse iki misli büyük goren at, tehlikeyi oldugundan yakındaymış gibi algılar. Bu nedenle sürekli endişe icindedir.

Yarış atlarına koşu sırasında yandaki hemcinslerinden ürkmemeleri icin yan taraflarını görmelerini engelleyecek gözlükler konulurken, at arabalarını cekenlere sadece önlerini görmeleri , diger yönlerde olan hareketlerden etkilenmemeleri icin gözlük takılır. Yani at gözlügü ile bakmak insan için olumlu bir davranış degildir ama atlar icin durum farklıdır.

HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
13 Aralık 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Atlara Niçin Gözlük Takılır?


Sponsorlu Bağlantılar
Aslında atlar için takılan gözlük, şekil olarak bile gözlüğe benzemez, onların görüş kapasitelerini arttırmak için değil aksine azaltmak için takılır.

Yarış atlarına koşu sırasında yandaki hemcinslerinden ürkmemeleri için yan taraflarını görmelerini engelleyecek gözlükler konulurken at arabalarını çekenlere sadece önlerini görmeleri, diğer yönlerde olan hareketlerden etkilenmemeleri için gözlük takılır.



Benzer Konular

5 Şubat 2016 / Candy_Girl Soru-Cevap
14 Ekim 2008 / Misafir Genel Mesajlar
20 Aralık 2011 / beşikkaya Soru-Cevap