Arama

Dünyanın En Ölümcül 10 Yemeği

Güncelleme: 10 Eylül 2009 Gösterim: 3.722 Cevap: 0
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
10 Eylül 2009       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Dünyanın En Ölümcül 10 Yemeği

Sponsorlu Bağlantılar
İnsan, dünya üzerinde hayatta kalma içgüdüsünü yok sayabilecek çok az canlıdan biridir. En tecrübeli sporcuların bile tüylerini diken diken eden bir deneyim olan hava dalışına merak sarar, uçaklardan atlar. Çölde maratonlar düzenler, suyun altında uzun süre nefesini tutarak dünya rekorunu kırar.
Ancak bütün bunlar bazen kötü sonuçlansa da sınırlarımızı görmeye çalışmak aslında bize yaşadığımızı hatırlatır. Doğayla bağlarımızı ve potansiyelimizi görmeye çalışırız.
Peki dünyanın en ölümcül yemekleri hangileri? Kazara değil de bilinçli bir şekilde hazırlanıp tüketilen bu yemekler, ilk lokmamızı almak üzereyken akıl sağlığımızı sorgulamamıza neden oluyor.

1. Balon Balığı-Şimonoseki, Japonya
Balon balığı karaciğeri ve diğer iç organları bir insanı öldürebilecek miktarda tetrododoksin içeren bir balık türüdür. Ancak Japonya’da bilgili bir aşçı dilinizi karıncalandıracak ama tadı damağınızda kalacak bir balon balığı pişirebilir.
Japonya’ya giden pek çok turist, Fuji Dağı’na gittikleri gibi bu yemeği de zehirlenme riskine rağmen denerler. Eğer canınız “hayati tehlike” çektiyse, Japonya’nın batısındaki henüz hiç kimsenin balon balığı yediği için ölmediği Şimonoseki şehrine gidin. Bu şehirde aynı zamanda fugu saşimiyi, tavuk tadındaki kızarmış, haşlanmış balon balığını deneyebilirsiniz.

2. Ackee-Jameika
Kayayipler’de lezzetli, ama bir o kadar da zehirli ackee meyvesi vardır. Vitaminler ve protein açısından zengin olsa da, Eğer bu meyveyi iyice olgunlaşmadan yerseniz, karaciğerininizden glikozun salınmasını engeller ve ölüme neden olur.

3. Kurbağa-Namibya
Neden bir kubağanın tamamını yiyebilecekken Fransa’ya gidip sadece bacaklarını yiyesiniz? Namibya’da dev kurbağa özel bir lezzet. Ama onları yemeyi planlıyorsanız zamanlamanız çok önemli. Genellikle kurbağaların vıraklamaya ve çiftleşmeye başladıklar zamanlarda, “üçüncü yağmur”un ardından tüketilmesi tavsiye edilir. Eğer yanlış zamanda tüketirseniz böbrek yetmezliğine neden olabilir.

4. San Nak Ji-Kore
San Nak Ji, yani "çiğ bebek ahtapot"u hazırlamak uzun sürmez. Ahtapot parçalara ayrılır ve susam yağıyla servis edilir. Yemeğiniz servis edildiğinde çoğu dokunaç hala hareket halindedir. Çünkü ahtapotun her bacağının kendi beyni vardır. Eğer onları bu haliyle yutmaya kalkarsanız vantuzlarını kullanmaktan da çekinmezler. Boğazınızdan geçmeden onları iyice ciğnemiş olduğunuzdan emin olun Her ne kadar birçok turist bu yemeği tatmadan önce büyük bir korku ve heyecan duysa da, yemeğin çok hafif bir tatla neredeyse lezzetsiz, sakız gibi olduğunu söyler.

5. Kayısı Çekirdekleri-Türkiye
Çoğumuz sağlıklı, doğal şeyleri yememiz gerektiğini duyarız. Ama genellikle bu yiyecekleri, içlerinde bulunan ve insanlara zararlı olan zehirlerden ve toksinlerden arındırarak hazırlamayı bilmeyiz. Vişne, erik, şeftali, kayısı, hatta elmaların çekirdeklerinde, sindirilmelerinin ardından zararlı toksinler üretecek maddeler bulunur.
Ülkemizde kayısı oldukça yaygın bir şekilde üretiliyor. Bu çekirdeklere çoğumuz doyamıyoruz. Ancak kayısı çekirdeklerini fazla tüketerek ölen birkaç kişi var. Eğer kayısı çekirdeklerini çok seviyor ve bolca tüketmek istiyorsanız onları fırında pişirin. Böylece içindeki zararlı maddeler etkisini kaybedecektir.

6. Maniok-Afrika ve Güney Amerika
Maniokun yaprakları ve kökleri şaşırtıcı bir şekilde siyanür miktarı bakımından zengindir. Maniok aslen Güney Amerika kökenli tropik bir sebzedir. Ancak Afrika’da yaygın olarak tüketilmektedir. Suyundan mayalandırma yoluyla üretilen "piwarry" adındaki içecek oldukça yaygın olarak tüketilir.

7. Casu Marzu- İtalya
Casu Marzu İtalya’nın büyük bir bölümünde yasaklanmıştır. Birçok İtalyalı da bunun asla bir yiyecek sayılamayacağını düşünür. Ancak bu yemek titizlikle yapılır. Koyun sütünden yapılmış peynir dışarıda bırakılarak kendi kendine mayalanmasına izin verilir. Dışarıda bazı sinek türleri bu peynirin içine yumurta bırakır. Yumurtalar çatlar ve larvalar peyniri yemeye başlar, siz değil.
Larvaların salgıladıkları bir madde, peyniri yumuşatır. Ancak siz bu peyniri, içindeki larvalar hala canlıyken yemelisiniz. Eğer larvalar ölürse peynir toksinleriyle öldürücü hale gelebilir.

8. Mürver Ağacı Dutu-Avrupa
Ackee gibi, olgunlaşmadan tüketilmemesi gereken meyvelerdendir. Bu listedeki en sağlıklı yiyecek sayılabilir. Çünkü dünya çapında henüz olgun değilken tüketilir ve herhangi bir ölüm vakasıyla bu güne kadar karşılaşılmamıştır. Yine de siz, çocuklarınızı ve hayvanları bu bitkiden uzak tutun ve bu bitkini köklerini ve yapraklarını asla tüketmeyin.

9. Deniz Tarağı-Çin
Eğer Şangay’da sarılık olmak istiyorsanız, çok uğraşmaınza gerek yok. Deniz Tarağı Çin’de yiyebileceğiniz en lezzetli şey olarak düşünülse de, çok az bir süre haşlandığı için içerisinde birçok virüs ve bakteri canlı olarak kalır. Hepatit A, E, tifo ve dizanteri gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz.

Ve karşınızda, en kötüsü...

10. McDonald’s-ABD
ABD’de en fazla ölüme neden olan alkollü sürücüler ya da katiller değil. Öldüren, fast food. Yüksek kolseterol, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, obezite... Bütün bunlar günde üç kere ucuza satılan hamburger ve patates kızartmaları karşısında insanların kendilerine hakim olamamalarından kaynaklanıyor. Fast food en az siyanür kadar zararlı ama zararları sadece daha yavaş görülüyor. Yukarıda listelediğim tüm yemeklerden oluşan bir menünüz olsa da fast food alışkanlığı kadar zaralı olamaz sizin için.

Bu yüzden ağzınıza ne aldığınıza her zaman dikkat edin. Bir de...çiğnemeden yutmayın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

19 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Din/İlahiyat
10 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Mart 2012 / TakımLider Genel Mesajlar
13 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
13 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük