Arama

Zagor

Güncelleme: 27 Nisan 2012 Gösterim: 11.123 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
23 Şubat 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
zagor40441

Sponsorlu Bağlantılar
Kim yarattı? Zagor'un ilk sayısı, 30 yılı aşkın bir süre önce, 1961 yılında yayımlanmıştır. Yaratıcıları, senaryo yazarı Guido Nolitta (takma adını kullanan Sergio Bonelli) ile çizer Gallieno Ferri'dir. İkilinin imzasına daha sonra bir başka başarılı dizide, 1975 yılında yayımlanmaya başlayan Mister No'da tekrar rastlarız.
Kimdir? Zagor sözcüğü, Baltalı İlah anlamına gelen "Za-gor-te-nay"ın kısaltmasıdır. Küçük yaşta öksüz kalmış ve hayatını, Birleşik Devletler'in doğusundaki Darkwood adlı hayal ürünü bir ormanda barış ve düzenin korunmasına adamıştır. Olağanüstü atletik becerilere sahiptir, baltasını çok iyi kullanır. Etkileyici kostümü ve savaş çığlığı (karakteristik bir AAHHYAAKK!) sayesinde kızılderilileri, kendisinin, Manito tarafından gönderilen bir yarı-ilah olduğuna inandırmıştır. Serideki başlıca macera unsuru, klasik western temalarıyken, Nolitta zaman içinde korku, bilim kurgu ve dedektif öyküleri gibi temalar da eklemiştir.
Dostları kimdir? Herkesten önce, ayrılmaz dostu, ufak tefek, şişko, doymak bilmeyen ve fakat çok kibar bir Meksikalı olan Don Cico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales, yani Çiko. Sonra, bir Mohawk sakemi olan kan kardeşi Tonka. Ayrıca gözlüklü büyücü "Çok Gözlü", dedektif Bat Batterton, gitarist-silahşör Gitar Jim ve daha çok, pek çok kişi.
Düşmanları kimdir? Zagor'un yakalayıp adalete teslim ettiği önemli, önemsiz yüzlerce kanundışı. Şüphesiz, içlerinde en tehlikelisi, dünyayı ele geçirme planları Zagor yüzünden defalarca suya düşen çılgın bilimadamı Hellingen'dir. Ayrıca vampir Rakosi, druid Kandrax, tam tersi kişilikteki SuperMike, ve "kötü ruh" Wendigo da sayılabilir.


Son düzenleyen asla_asla_deme; 27 Nisan 2012 11:28 Sebep: Resim link yenilendi
Biyografi Konusu: Zagor nereli hayatı kimdir.
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
23 Şubat 2007       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
screenhunter0010jt
Sponsorlu Bağlantılar

zg012sa

Zagor 1960 yılında Guida Nolitta (babası ise karıştırılmaması için Sergio Bonelli'nin kullandığı takma ad) tarafından yazılmış ve Gallieno Ferri tarafından çizilmiştir. 1961 yılında ilk macera "Tuzak Ormanı" yayınlanmıştır. 1961-1970 yılları arasında strip formatında yayınlanmış, 1965 yılının temmuz ayında ise bu günkü formatında yayınlanmaya başlanmıştır. Sergi Bonelli Zagor karakterini kafasında tasarlarken Tarzan'dan esinlenmiştir. İlk önce kahramanın adının Yunan kahramanı Aias'tan esinlenerek Ajax olmasını düşünmüş fakat bunun bir deterjan markasının adı olduğunu öğrenmesiyle bu düşüncesinden vaz geçmiştir. Zagor'un "ZA" hecesinde, sessiz sinema döneminde İtalyan sinemasının başlıca kahramanlarından "Za-La-Mort"tan, "GOR" ise büyük olasılıkla "Gordon"dan (Flash Gordon?) alınmıştır. (Zagor'un ismi hakkındaki bilgi Ubc Fumetti sitesi) Zagor İtalya'da kısa sürede büyük bir ilgi görmüş be Sergi Bonelli Editore'nin yapı taşlarından biri olmuştur.
Zagor İtalya'dan başka Brezilya, Danimarka, eski Yugoslavya, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsrail, Portekiz, Yunanistan gibi birçok ülkede yayınlanmış ve İtalya'da yayınlandıktan 1 yıl sonra 1962 yılında ilk kez Türkiye'ye Ceylan yayınları tarafından yaklaşık 30 sayı yayınlanmıştır. Ceylan yayınlarından sonra 1970 yılından 1994 yılına kadar ülkemizde Zagor'u en uzun süre yayınlayan yayınevini unvanına sahip Tay yayınları tarafından yayınlanmıştır. Tay yayınlarının ardından yine kısa bir süre Tay yayınlarının devamı olan Ecem yayınları tarafından ancak 8 sayı çıkmıştır. 1996 yılına kadar Türkiye'de yayınlanmayan Zagor 1996 yılında AD yayıncılık tarafından orijinal kapaklarıyla birlikte yayınlanmaya başlanmış 2000 yılında ise Doğan Egmont (AD) adlı yayınevinin bırakması ile Aksoy yayıncılık tarafından yayınlanmaya başlanmış 2002 yılından itibaren Lâl Kitap orjinalinden daha kaliteli olarak yayınlamaktadır. Ayrıca MaceraPerest Çizgiler tarafından düzensiz aralıklarla Zagor efsanevi Maceralar adlı oldukça fazla sayfalı İtalya'da Zagor Speciale ve Maxi adı verilen iki dizi yayınlanmaktadır.


YAZAR VE ÇİZERLERİ


*Yazar (Kreatör) : Guido Nolitta (Sergio Bonelli)
*Yazar : Marcello Toninelli
*Çizer (Kreatör) : Gallieno Irons (Ferri)
*Çizer : Franco Donatelli

ZAGOR KİMDİR

zagor0014ox

Zagor Darkwood adlı gerçekte olmayan Pennyslvania eyaletinin kuzeyindeki bir ormanda yaşar. Asıl adı Patrick Wilding'tir. Ailesi ile birlikte yaşarken bir gün ailesinin trajik ölümüne tanık olur. Saleman Kinsky adlı birinin önderlik ettiği Abenaki kızılderilileri ailesini yok etmiştir. İntikam duyguları ile dolup taşan Patrick Wilding ormanda Wandering Fitzy adlı bir avcı tarafından bulunur. Fitzy ona ilerde kullanacağı meşhur baltasını kullanmayı ve daha birçok şeyi öğretir. Ormanın zor koşullarına uyum sağlamayı öğrenen ve bedensel açıdan güçlenen Patrick ölen ailesini unutmamış ve onların öcünü almayı hep kafasında saklı tutmuştur. Bir gün Saleman Kinsky'nin yaşadığı köyü bulur ve birçok yerliyi öldürür. Saleman'ı bulup onunla hesaplaşırken Saleman ona babası Mike Wilding'in günahsız birçok kızılderiliyi öldürdüğünü ve bunun öcünü aldığını söyler. Kafası karışan Patrick tereddütteyken Saleman ona saldırır fakat yetişen Fitzy buna engel olur, çıkan çatışmada hem Kinsky hem de Fitzy ölmüştür. Patrick artık yalnız kalmış ve birçok insanı öldürmüştür. Sonraları bir tiyatro grubuna rastlar, Sullivan ailesi ona bir çok şey öğretir. Fiziken zaten güçlü olan Zagor öğrendiği akrobasi hareketleriyle yenilmez bir savaşçı olma yolundadır. Ünlü kostümünü ona Sullivan'lar vermiştir. Kırmızı bir gömleğin üzerine stilize edilmiş bir kuş resmidir bu, altta mavi bir pantolon kostümünü tamamlar. Öldürdüğü birçok masum insanın acı veren hatırasından kurtulmak isteyen Patrick tek kurtuluş yolunun ancak adalete hizmetle olacağını kafasına koymuştur.Asla ırk ayrımı gütmeyeceğini ve sadece adalet yolunda hizmet edeceğine dair yemin eden Patrick Darkwood ormanına yerleşmeye ve burada otorite sahibi olmaya karar vermiştir. Bunun için Sullivan'lar ona yardım edecektir. Kızılderili şeflerinin yıllık toplantısında görkemli bir hile ve etkileyici bir kostümle ortaya çıkar.Adı Baltalı İlah anlamına gelen Zagor Tenay'dır artık.Kendisine yer olarak Darkwood ormanındaki bataklıkta bir adacık üzerinde bulunan bir kulübeyi seçer. Yabancıların asla ulaşamayacağı ve tehlikeli bir coğrafyaya sahip bir mekandır burası. Burada sadık dostu Çiko ile birlikte yaşar. Fakat maceraların tümü Darkwood ormanında geçmez. Birçok kez arkadaşı Çiko ile birlikte uzun yolculuklara çıkarlar,sadece Pennyslvania eyaleti değil tüm Amerika kıtasında maceralar yaşarlar. Hatta gemi yolculuklarına çıkıp denizlere açılırlar. Bu diğer western kahramanları içinde görülmemiş bir olaydır. Üstelik klasik western temaları dışında korku, bilim-kurgu, metafizik gibi temalar maceralarda görünmekte bu da Zagor'u okuyucu gözünde çekici kılmaktadır. Bu zengin coğrafya ve değişik temalar Zagor'u hep kolay okunan ama sağlam senaryo örgüsü ile okuyucuyu sıkmayan ve gittikçe karmaşık bir olgunun içinde sürükleyici bir hale getiren özelliği ile zirveye taşımıştır.Türkiye'de de Zagor hep en çok okunan çizgi roman kahramanı olmuştur.

Zagor fizik gücünün yanında aklıyla da savaşır. Birçok macerada bilek gücü ve cesaretinin yanında olayları tahlili ve çözümleriyle sonuca gitmeye ulaşır. Üstelik iki ırk beyazlar ve Kızılderililer arasında asla ayrım yapmaz. Bu özelliği ile Teks'e çok benzer, Kızılderililer ona hep adaletin gözeticisi gözüyle bakar. İki ırk arasındaki çatışmada öncelikle aklın yolunu ve zor olanı seçer. Onun için önemli olan Darkwood ormanındaki barıştır. Birçok macerasında haksız olan askerlerin karşısında Kızılderililerle beraber yer almıştır.Dışardan bakıldığında imkansızı gerçekleştiren bir süper kahraman gibi gözükse de,o bizden biridir. Zaten Zagor ve benzerlerini yakın bulmamızın sebebi,onların insani özellikleri değil midir. Yerine göre duygulu ve yerine göre korktuğunu gördüğümüz bu kahraman bu insani özellikleriyle çekici değil midir.

ÇİKO KİMDİR

ciko6uz

Zagor'un en yakın dostu Çiko'dur her macerada onunla birlikte yer alır. Çiko Meksika'lıdır ve kimi zaman Zagor'un (Cico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonza...) bile tam olarak telaffuz edemediği uzun bir isme sahiptir. Doymak bilmeyen midesi onun en büyük özelliğidir. Beyazlar arasında doymak bilmeyen iştahlı adam olarak oldukça ünlüdür. Kızılderililer ise ona" küçük adam büyük göbek" takma adını takmışlardır. İlk başta korkak gibi görünse de yeri geldiğinde Zagor için hayatını tehlikeye atmaktan çekinmez. Bazı maceralar Çiko ile başlar. Bu asıl maceraya okuyucuyu hazırlayan bir unsurdur. Çiko'nun beceriksizlikleri,doymak bilmeyen midesini doyurmak için harcadığı çabalar, kimi maceralarda ortaya çıkan ortak dostları Trampy ile birlikte kurduğu entrikalar hep bizi asıl olay örgüsüne hazırlayan hazırlık aşaması içinde yer alırlar.Macera içinde de Çiko'nun yaptıkları saymakla bitmez. Her yere yürüyerek giden kahramanlarımızdan sürekli Çiko'nun sızlanmalarını işitiriz. Yorulan karnı acıkan Çiko bazı maceralarında sırf bu yüzden olayların içinde bulur kendini. Örneğin Zagor'un Görünmez Adam'la olan macerasında terk edilmiş bir kiliseye sığınan kahramanlarımız harap kilise içinde üstelik görünmez bir adamla mücadele etmeye kendilerini hazırlarken Çiko sırf açlığını bastırmak için ona korkusuna rağmen gecenin ortasında çevreyi dolaşmaya çıkar. Bir başka macerada Zagor'un dostu Satko ile ilk karşılaştıkları macerada Çiko bir kasabada,sırf karnını doyurmak ve yiyecek bulmak için kasabanın kurucusunun kılığına girer. Ve tabii olay ortaya çıktığında kahramanımız temiz bir dayak yer. Hellingen ile ikinci karşılaşmalarını içeren maceranın hazırlık aşamasında ise Trampy ile birlikte kasabadaki evlerden çamaşır çalmayı bile dener. Zagor'un Ninja'larla olan macerasının başında ise ucuz yemek yiyebilmek için iki lokanta sahibini birbirine düşürür. Yaptığı yüm komikliklerle birlikte Zagor maceralarının ayrılmaz parçasıdır.

Frida Lang

dostfrida9as

Zagor'un gerçekten sevdiği tek kadın Avusturyalı Frida'dır.
__________________

MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
23 Şubat 2007       Mesaj #3
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
zagorkapak9mv