Arama

Sherlock Holmes

Güncelleme: 7 Şubat 2012 Gösterim: 28.908 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
14 Mart 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
holmespipetiyle1996d5arr5

Sponsorlu Bağlantılar
Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan hayali dedektif kahraman, polisiye edebiyatının önemli ilk figürlerinden biridir. Gazetelerde tefrika edilmiş, ve polisiyenin halk arasında popülerleşmesine vesile olmuştur.
Sherlock Holmes serüvenlerinin Türkiye'de ve dünyada birçok taklidi yazılmıştır. 50'li ve 60'lı yıllarda Türkiye'de onun adına Conan Doyle tarafından yazılmamış öyküler dahi yayımlanmıştır.
İlk hikaye olan Kızıl Soruşturma 1887 yılında gazetede tefrika edilmeye başlanmıştır. Sherlock Holmes, dedektif kahramanlar içerisinde belki de en meşhur olanıdır. Olayları gözlem yoluyla çözmesi ile ünlüdür. Tümdengelim yöntemini çok iyi kullanmaktadır, soruduğu soruların cevaplarınının birbiriyle tutarlı bir bütün oluşturmasına dikkat eder, yani yöntemindeki fark, ipuçlarını biraraya getirip bir çözüm bulmak yerine, elindeki ipuçlarından anlamlı bir bütüne ulaşmaya çalışmaktır; bunu yanı sıra kendi kendine yaptığı laboratuar araştırmaları sonucunda elde ettiği bilgileri tekil olaylara uygular ve sigara izmaritlerinden, el yazılarından, ayak izlerinden, ve her türlü bilgi kırıntısından sonuca ulaşır. Ancak Holmes, işiyle ilgili olmayan hiçbir konuya ilgi duymaz, işine yarar diye sosyete haberlerini takip eder ama Dr. Watson'ın Holmes'ün politika bilgisine verdiği not on üzerinden sıfırdır. Hatta bu konuda abartıya kaçıp, "dünyanın güneş etrafında döndüğünü bilmek işime yaramıyorsa, neden bu bilgiyi kafamda tutayım ki" dahi diyebilmiştir. Dönemin pozitivizmi, kendisi bir doktor olan Conan Doyle tarafından, Holmes karakterine fazlasıyla giydirilmiştir.
Aslında varolmayan bu detektifin kitaplarda her zaman adresi olarak gösterilen ve bugün müze olan evi İngiltere'de Baker Sokak 221B'dedir. Holmes, kendi dönemi için oldukça bohem bir adamdır, garip zevkleri de vardır ve aynı zamanda bipolar kişiliğe sahiptir. Morfin ve kokain kullanır ve bunları evdeki garip yerlere koyar, usta bir eskrimcidir,çok iyi keman çalar, Irene Adler dışında takdir ettiği bir kadın veya hayatına giren bir kadın hikayelerde yoktur. Holmes oldukça kibirli bir adamdır ancak Dr. Watson'a yaklaşımı herkesten farklıdır.
Dr. Watson, bu kurgudaki en önemli yere sahiptir çünkü yazarın okuyucuya anlatmak istedikleri onun Holmes'e sorduğu sorular sayesinde ortaya çıkar. Holmes, hem onu kıskanan hem de ona hayranlık duyan ve asla olay çözmeyi beceremeyen Scotland Yard dedektifleri tarafından ya da Baker Sokak'taki evine gelen müşteriler tarafından yardıma çağırılır.
Daha ilerleyen hikayelerde, Holmes'ün aslında ondan daha zeki ve yetenekli bir ağabeyi olduğu ortaya çıkar. Mycroft, gizli servis adına çalışan bir yöneticidir ve Holmes'e yardım ettiği olur.
Holmes'ün kullandığı birçok metot bugün bile kriminoloji açısından tam olarak kullanılmayan yöntemlerdir.
Conan Doyle, bir noktada Holmes öyküleri yazmak dışında şeylerle uğraşmak ister, ve Son Soruşturma adlı hikayede Holmes'ü en büyük düşmanı Profesör Moriarity'nin öldürmesini sağlar, ancak halkın buna tepkisi büyük olur ve Conan Doyle'un diğer yazıları Holmes kadar başarılı olmayınca, Holmes yazarı tarafından uygun bir şekilde diriltilir.
Sir Arthur Conan Doyle'un oğlu ve ünlü polisiye yazarı John Dickson Carr tarafından ortaklaşa yazılmış bir biyografisi de vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Sherlock Holmes nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Şubat 2012       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sherlock Holmes
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan polisiye edebiyatının önemli ilk karakterlerinden biridir. Gazetelerde basılmış ve polisiyenin halk arasında yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur.


Meşhur Dedektif

Arthur Conan Doyle'un yarattığı hayalî dedektif 6 Ocak 1854'de Londra'da doğmuştur. İlk hikâyesi olan Kızıl Soruşturma 1887 yılında gazetede basılmaya başlanmıştır.
Yazar Doyle, Holmes karakterini yaratırken dönemin ünlü doktorlarından Profesör Joseph Bell'i kendisine örnek almıştır. Bell, Sherlock Holmes maceralarında sıkça karşılaşılan gözlemleme yöntemini hastalarıyla ilgili bilgi sahibi olmak için kullanır ve bu yöntemi tıp öğrencilerine öğretirdi.
Holmes, kariyerine bir üniversite öğrencisi iken başlamaya karar vermiştir. Gloria Scott macerasında bir dostunun babası tarafından övgüler alan Holmes, öğrencilik yıllarında geliştirdiği akıl yürütme metodlarını profesyonel yaşamında olgunlaştırır. Aralarında Avrupa'nın kraliyet aileleri ve seçkin kişiliklerinin olduğu geniş bir müşteri yelpazesi vardır. Ancak Holmes yine de müşterilerini seçme lüksünü kendine verir. Yoksul bir müşterinin getirdiği ilginç ve merak uyandırıcı bir davayı, zengin bir şahsın getirdiği sıradan bir probleme tercih eder. Yeri geldiğinde, ülkesinin çıkarları adına çalışır; Donanma Antlaşması, Bruce Partington Planları ve Son Görev gibi hikeyelerde, İngiliz çıkarlarını korumuş ve potansiyel savaşları önlemiştir. Dönemindeki pozitivist yaklaşım ve bilimsel analiz eğiliminden dolayı, Holmes farklı alanlarda birçok tezler ve monograflar kaleme almıştır. Sigara külleri gibi detektiflik mesleğinde kullandığı bir konudan; "Arıcılık ve Kraliçenin Ayrımcılığı Üzerine Bazı Fikirler" ve konu hakkındaki son noktayı koyduğu iddia edilen "Lassus'un Çok Sesli İlahileri" gibi farklı alanlardaki yazıları okuyucunun karşısına çıkar. Holmes, bilimsel yetenekleri dışında, iyi bir dövüşçüdür. Üniversitede boks ve eskrim eğitimi almış, 19. yüzyılda İngiltere'de sıkça görülen sopa dövüşünde de uzmanlık edinmiştir. Öykülerde Holmes'un ettiği kavgalar genelde sonradan anlatılır. Şöhretli Bir Müşteri Macerası, Yalnız Bisikletçi, Son Dava gibi hikâyelerde, Holmes eskrim, boks ve Boş Ev'de anlattığı üzere Baritsu gibi dövüş tekniklerine başvurarak kendini kurtarır. Buna rağmen, Holmes imgesi, daima 'kalbi olmayan bir zihin' olarak belirir. Fiziksel şiddet yönü oldukça nadir ve daima haklı olarak ortaya çıkar. İnsanları, bir denklemin elemanları olarak ele alan ve dolayısıyla duygusal yönlere kaymayan bir karakter olan Holmes, amacına ulaşmak için zaman zaman aldatıcı ve kurnaz bir karaktere bürünür. Charles Augustus Milverton macerasında, Holmes bilgi edinebilmek için bir malikane hizmetçisine evlenme teklif etmiş, Baskerville Tazısı romanında, düşmanının safdışı etmek için Watson'a yalan söylemiştir. Detektifin çevresiyle olan ilgi ve ilişkisi, davasına olan temaslarıyla orantılı görünür. Watson, dostunun Akgürgenlerin Esrarı hikâyesinde, müşteri Violet Hunter'a ilgi duyduğunu sanmış ancak davanın çözümlenmesiyle Holmes'un ilgisi kaybolmuştur.
Holmes, davalarında Scotland Yard veya yeri geldiğinde İngiliz Hükümeti adına çalışsa da, bazı durumlarda kendi adaletini kendi sağlama hakkını kendinde görür. Donanma Antlaşması, Şeytan Ayağı ve Charles August Milverton Serüveni gibi hikâyelerde Holmes, yasal adaletin yetersiz kaldığı durumlarda kendi adaletini sağlayan kişilere sempati duymuş ya da bir suçlunun yakalanmasının, serbest kalmasından kötü sonuçlar vereceğine kanaat getirerek kaçmasına izin vermiştir. Charles August Milverton hikâyesinde, yüksek fiyatlar karşılığında tanınmış kişilere şantaj yapan Milverton'ı öldüren bir kadına duyduğu saygıyı Lestrade'dan gizlemeyen Holmes, Donanma Antlaşması'nda ise evrak hırsızlığının ifşa olmasının uzun vadede çok daha büyük zarar getireceğini öne sürerek hırsız Joseph'in kaçmasına göz yummuştur.
Davaları ve araştırmaları sırasında ise, Holmes sık sık direniş ve hatta saldırganlıkla karşılaşır. Bu tepkiler Kayıp Futbolcu hikâyesinde, mesleğini tasvip etmeyen doktordan, Seçkin Müşteri öyküsünde Holmes'a saldırmak için adam kiralayan çapkın konta kadar değişiklik gösterir. Detektif, bu tepkilere karşılık gerektiğinde mizahi ve sözlü karşılıklar verirken, fiziksel saldırılara karşı ise kendini korumakta zorluk çekmez. Bunun örneklerinden biri, Yalnız Bisikletçi öyküsünde, Holmes'a yalnızca bir sıyrık kadar hasar verebilen Woolidge'in kendisinin evine elarabası ile taşınmasından anlaşılabilir.
Sherlock Holmes, 20. yüzyılın başlarında artık emekliye ayrılır. Aslan Yelesi macerası gibi nadir durumlar dışında eski yaşamını geride bırakan Holmes, arıcılıkla ilgilenmiştir. Holmes'un gerçek anlamda dönüşü, Son Görev'dir. I. Dünya Savaşı öncesi, Almanlara karşı karşı istihbarat amacıyla Amerika'ya giderek bir İrlanda göçmeni kılığına büren Holmes, bu uzun görevin sonuçlanmasıyla birlikte artık yaklaşmakta olan Dünya Savaşı'nı kastederek, dostu Watson'a şu sözleri söyleyerek gerçek anlamda bir dönemin kapanışını vurgular:
"Bir şark rüzgarı geliyor, Watson. (...) Öyle bir rüzgar ki İngiltere de böylesi esmedi. Soğuk ve acı bir rüzgar bu Watson ve bir çoğumuz karşısında çürüyüp gideceğiz. Fakat yine de Tanrı'nın rüzgarı bu ve fırtına dindiğinde, güneşin altında daha temiz, daha güzel ve daha güçlü bir toprak yatacak."

Özel Yaşamı
Aslında varolmayan bu detektifin kitaplarda her zaman adresi olarak gösterilen ve bugün müze olan evi İngiltere'de Baker Sokak 221B'dedir. Holmes, kendi dönemi için oldukça bohem bir adamdır, garip zevkleri de vardır, aynı zamanda bipolar kişiliğe sahiptir. Morfin ve kokain kullanır, bunları evdeki garip yerlere koyar; usta bir eskrimcidir, çok iyi keman çalar, Irene Adler dışında takdir ettiği veya hayatına giren bir kadın yoktur. Yunanlı Tercüman hikayesinde, Holmes'ün bir ağabeyi olduğu ortaya çıkar. Mycroft'un, İngiltere Hükümeti'nde oldukça özel bir görevi bulunur. Kardeşinin tanımıyla, kendisininkinden de üstün gözlem yetenekleri olan Mycroft, hükümetin tüm çıkarımlarını analiz ederek en uygun hamleyi belirten bir "bilgi bankası" görevi görür. Mycroft Holmes, Ian Fleming'in karakteri olan James Bond'un gizli patronu "M" olduğu da söylenir.

Yazarını Aşan Kahraman

Conan Doyle, bir zaman sonra Holmes öyküleri dışında tarihi romanlar yazmak istemiş ve Son Soruşturma adlı hikâyede Holmes'ü en büyük düşmanı Profesör Moriarity'nin öldürmesini sağlamış, ancak halkın buna tepkisi büyük olunca ve Conan Doyle'un diğer yazıları Holmes kadar başarılı olmayınca, Holmes yazarı tarafından uygun bir şekilde diriltilmiştir.
Sherlock Holmes imgesi, 19. yüzyıl Avrupası'na dair birçok özelliği bünyesinde barındırır. Bilimsel ve rasyonel yaklaşımı, 1800'lü yıllarda meydana gelen Sanayi Devrimi gibi olayların da dayandığı temellere bağlıdır. İnsan zekasının ve akıl yürütme yetisinin tüm diğer olgulara üstün geleceği inancı Holmes'un kendi akıl yürütme süreçlerinde kendini gösterir. Metodik, gelişken ve analitik yöntemleri, tuttuğu sabıka fihristlerinden sahip olduğu derin suç tarihi bilgisine kadar mesleğinin gerektirdiği tüm verileri kapsar.

Sherlock Holmes Müzesi

Sherlock Holmes maceralarının geçtiği bazı yerlerde Holmes hayranları tarafından konulan kimi heykeller, plaketler bulunmaktadır. Örneğin Reicenbach şelalerinde böyle bir plaket bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni ise Londra'da 221B Baker Sokakta bulunan Sherlock Holmes Müzesi'dir.
Reichenbach Şelaleleri'ndeki yön tabelası
Ad:  800px-Sherlock_Holmes_sign.jpg
Gösterim: 1813
Boyut:  55.2 KB

Reichenbach Şelaleleri'ndeki plaket
Ad:  396px-Sherlock_Holmes_plaque.jpg
Gösterim: 1754
Boyut:  98.0 KB

Londra Metrosu'ndaki Baker Street istasyonunun duvarları
Ad:  800px-Baker_Street-Bakerloo_Line-Sherlock_Holmes.jpg
Gösterim: 1756
Boyut:  67.5 KB

Londra'daki Sherlock Holmes Müzesi
Ad:  800px-Sherlock_Holmes_museum.jpg
Gösterim: 1793
Boyut:  100.5 KB


Hayranlarının Kurdukları Dernekler
Sherlock Holmes hayranlarının kurmuş oldukları en büyük ve en eski oluşum Baker Street Irregulars Derneği'dir.

Londra'daki Sherlock Holmes müzesindeki ünlü detektifin vazgeçilmez pipo ve şapkası
Ad:  450px-Sherlock_holmes_pipe_hat.jpg
Gösterim: 1643
Boyut:  55.0 KB


Türkçeye Çevrilen Maceralarından Bazıları

  • Kızıl Soruşturma (Roman)
  • Dörtlerin İmzası (Roman)
  • Kızıl Saçlılar Kulübü
  • Bohemya'da Skandal
  • Bir Kimlik Vakası
  • Boscombe Vadisinin Esrarı
  • Beş Portakal Çekirdeği
  • Bükük Dudaklı Adam
  • Mavi Yakut
  • Benekli Şerit
  • Mühendisin Baş Parmağı
  • Asil Bekar
  • Zümrüt Taç
  • Akgürgenlerin Esrarı
  • Gümüş Şimşek
  • Sarı Surat
  • Borsa Katibi
  • Gloria Scott
  • Musgrave geleneği
  • Reigate Eşrafı
  • Baskervillerin Köpeği (Roman)
  • Albayın Ölümü
  • Brook Sokağı Cinayeti
  • Yunanlı Tercüman
  • Kayıp Antlaşma
  • Son Vaka
  • Boş Ev Vakası
  • Norwood'lu İnşaatçı
  • Dans Eden Adamlar
  • Bisikletteki Takip
  • Priory Okulu Vakası
  • Kara Peter Vakası
  • Charles Augustos Milverton Vakası
  • Altı Napolyon'un Esrarı
  • Üç Öğrenci
  • Altın Gözlüğünün Esrarı
  • Kayıp Futbol Oyuncusu
  • Abbey Çiftliği Vakası
  • İkinci Lekenin Esrarı
  • Wisteria Lodge Vakası
  • Karton Kutu Vakası
  • Kırmızı Çember Vakası
  • Bruce Partington Vakası
  • Ölmek Üzere Olan Dedektif Vakası
  • Lady Frances Carfex'in Kayboluşu Vakası
  • Şeytan Ayağı Vakası
  • Korku Vadisi (Roman)
  • Şöhretli Bir Müşteri Macerası
  • Solgun Asker Macerası
  • Mazarin Elmasının Serüveni
  • Sussex Vampirinin Serüveni
  • Üç Garrideb Macerası
  • Thor Köprüsü Vakası
  • Sürünen Adam Macerası
  • Aslan Yelesi Macerası
  • Peçeli Kiracı Macerası
  • Shoscombe Old Place Macerası
  • Emekli Boya İmalatçısı
  • Son Görev
Canlandırmalar
Bir Sherlock Holmes film çekimi seti
Ad:  450px-LondonSmog.jpg
Gösterim: 1895
Boyut:  29.2 KB

Sherlock Holmes radyo, tiyatro ve sinemada bir çok kez farklı aktörler tarafından canlandırılmıştır. Bunlardan en önemlilerinden bazıları aşağıdadır:

  • Hans Albers
  • Joaquim de Almeida
  • James D'Arcy
  • Tom Baker
  • John Barrymore
  • Jeremy Brett
  • Nicholas Briggs
  • Clive Brook
  • Michael Caine
  • John Cleese
  • Peter Cook
  • Benedict Cumberbatch
  • Peter Cushing
  • Robert Downey, Jr.
  • Rupert Everett
  • Matt Frewer
  • William Gillette
  • Stewart Granger
  • William Gillette
  • Stewart Granger
  • John Gielgud
  • Charlton Heston
  • Anthony Higgins
  • Carleton Hobbs
  • Ronald Howard
  • Frank Langella
  • Frank Langella
  • John Longden
  • Peter Lawford
  • Christopher Lee
  • Vasily Livanov
  • Patrick Macnee
  • Algimantas Masiulis
  • Raymond Massey
  • Clive Merrison
  • Nis Bank-Mikkelsen
  • David Mitchell
  • Ron Moody
  • Roger Moore
  • Alwin Neuß
  • John Neville
  • Leonard Nimoy
  • Eille Norwood
  • Peter O'Toole
  • Reginald Owen
  • Michael Pennington
  • Christopher Plummer
  • Jonathan Pryce
  • Basil Rathbone
  • Robert Rendel
  • Ian Richardson
  • Nicholas Rowe
  • Richard Roxburgh
  • Mack Sennett
  • Tod Slaughter
  • Robert Stephens
  • Ben Syder
  • Alan Wheatley
  • Geoffrey Whitehead
  • Paxton Whitehead
  • Nicol Williamson
  • Douglas Wilmer
  • Arthur Wontner
  • John Wood
  • Edward Woodward
  • Ian Buchanan
  • George C. Scott

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

15 Ocak 2013 / ThinkerBeLL Sinema ww
1 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
26 Şubat 2008 / KisukE UraharA Edebiyat ww
13 Ağustos 2015 / KisukE UraharA Ünlülerin Fotoğrafları