Arama

Simpsonlar

Güncelleme: 30 Aralık 2009 Gösterim: 4.268 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2009       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Simpsonlar ya da The Simpsons, Matt Groening tarafından Fox Broadcasting Company için yaratılan animasyon televizyon durum komedisidir. Dizi, Homer, Marge, Bart, Lisa ve Maggie'den oluşan orta sınıf bir Amerikan ailesinin satirik bir parodisidir. Şov, Springfield adlı kurgusal bir şehirde geçmekte ve Amerikan kültürünü, toplumunu, televizyonunu ve farklı insanlık hâllerini hicvetmektedir.


Aile, Groening tarafından prodüktör James L. Brooks ile önce bir dakikalık kısa animasyon serisi olarak tasarlandı. Groening, disfonksiyonel bir aile oluşturdu ve ailedeki karakterlere kendi ailesindeki üyelerin adını verirken, kendi adının yerine ise Bart adını kullandı. Kısa gösteriler, 19 Nisan 1987'de The Tracey Ullman Show'un bir parçası oldu. Üç sezon yayımlandıktan sonra skeç yarım saatlik prime time şovu olarak geliştirildi ve bir sezonda (1989-1990) İlk 30 reyting listesinde yer alan ilk Fox dizisi olarak kanalın ilk hitlerinden oldu.
17 Aralık 1989'daki ilk yayınlarından itibaren şovun 449 bölümü gösterildi ve yirmi birinci sezonu, 27 Eylül 2009'da yayımlanmaya başladı. Uzun metrajlı film olan The Simpsons Movie, 26 ile 27 Temmuz 2007 tarihlerinde dünya genelinde sinemalarda gösterildi ve dünya çapında 527 milyon dolarlık hasılat elde etti.


Simpsonlar, ilk yayımlandığı günden itibaren 25 Primetime Emmy Ödülü, 26 Annie Ödülü ve bir Peabody Ödülü dahil olmak üzere onlarca ödül kazandı. Time dergisinin 31 Aralık 1999 tarihli sayısında dizi, 20. yüzyılın en iyi televizyon dizisi olarak adlandırıldı ve 14 Ocak 2000'de Simpson ailesi, Hollywood Bulvarı'nda bir yıldız ile ödüllendirildi. Simpsonlar, en uzun süredir yayımda olan Amerikan sit-comu, en uzun süredir yayımda olan Amerikan animasyon programı ve 2009'da Gunsmoke'u geçerek en uzun süredir yayımda olan prime time eğlence dizisidir. Birçok yetişkin odaklı animasyon durum komedisi, Simpsonlar'ca etkilenirken, Homer'ın ünlemi "D'oh!", İngilizce sözlüğe eklendi.
250px Simpson


 
Biyografi Konusu: Simpsonlar nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2009       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Yönetici yapımcılar

Sponsorlu Bağlantılar
Dizinin sezonlarına göre yönetici yapımcılar:
  • 1–2. sezon: Matt Groening, James L. Brooks, & Sam Simon
  • 3–4. sezon: Al Jean & Mike Reiss
  • 5–6. sezon: David Mirkin
  • 7–8. sezon: Bill Oakley & Josh Weinstein
  • 9–12. sezon: Mike Scully
  • 13. sezon–günümüz: Al Jean

Matt Groening ve James L. Brooks, şovun tüm tarihi boyunca dizide yönetici yapımcı olarak yer aldı ve yaratıcı danışmanlık görevini de üstlendiler. Simpsonlar'ın yönetmeni Brad Bird tarafından şovun "duyulmamış kahramanı" olarak adlandırılan Sam Simon, şovun ilk dört sezonunda yaratıcı danışman olarak şovda yer aldı. Groening, Brooks ve Gracie Films ile sık sık anlaşmazlığa düştü ve 1993 yılında şovdan ayrıldı. Ayrılmadan önce, 1993'ten beridir şovda yer almamasına rağmen her yıl şovun kârından bir pay almak ve jenerikte yönetici yapımcı olarak yer alması için anlaşma yapmıştı. Şovdaki bir karışık posizyon ise, tüm sezonların yapımcılığını idare eden ve baş yazarı olan show runner pozisyonudur.


Senaryo


200px Mirkinjean



Şovun yönetici yapımcısı Al Jean (soldaki) ile şovun eski yönetici yapımcısı olan ve 1994 yılından beridir yazı ekibinde yer alan David Mirkin (sağdaki).




Programın ilk yazı ekibi John Swartzwelder, Jon Vitti, George Meyer, Jeff Martin, Al Jean, Mike Reiss, Jay Kogen ve Wallace Wolodarsky'den oluştu. Yeni Simpsonlar'ın her aralık ayının başında bölüm fikirlerini veren on altı senaristten oluşan bir yazı ekibi vardır.Her bölümün ana yazarları, bölümün ilk taslağını yazmaktadır. Grup tekrar yazma oturumları, şakaların eklenmesi ya da silinmesi, sahnelerin eklenmesi ve şovun dublaj ekibinin tekrar okumalar için çağrılmasıyla bölümünün final metnini geliştirmektedir. 2004 yılına kadar birinci sezondan itibaren şovu geliştiren George Meyer, bu oturumlarda başkanlık yaptı. Uzun süreli senarist Jon Vitti'ye göre, senaryo listesinde diğer yazarların da yer almasına rağmen Meyer, yer aldığı bölümdeki en iyi çizgileri yaratmaktadır. Her bölümün yapımı altı ayı almaktadır dolayısı ile şov nadiren güncel olaylara dokunmaktadır. Fakat bölümler zaman zaman olimpiyatlar ya da Super Bowl gibi planlanmış etkinliklere değinmektedir.



300px Simpsons writers2



1992'deki tüm Simpsonlar yazı ekibi. Arkadakiler, soldan sağa: Mike Mendel, Colin ABV Lewis (kısmi), Jeff Goldstein, Al Jean (kısmi), Conan O'Brien, Bill Oakley, Josh Weinstein, Mike Reiss, Ken Tsumara, George Meyer, John Swartzwelder, Jon Vitti (kısmi), CJ Gibson ve David M. Stern. Öndekiler, soldan sağa: Dee Capelli, Lona Williams ve tanınmayanlar.




Altmış bölümün jeneriğine göre, John Swartzwelder, Simpsonlar'daki en üretken yazardır.[En çok tanınan eski yazarlardan biri, 1990'ların başlarında birçok bölümde iş birliği yapan talk şov Late Night'ıın sunucusu olarak dizideki yerini David Letterman'a bırakan Conan O'Brien'dır. İngiliz komedyen Ricky Gervais, "Homer Simpson, This Is Your Wife" bölümünü yazarak, ikili yazımda ve bir bölümde konuk oyuncu olarak şovda yer alan ilk kişi oldu. Superbad filminin senaristleri Seth Rogen ve Evan Goldberg, "Homer the Whopper" bölümünü yazdılar ve bölümde Rogen bir karaktere dublaj yaptı.
2007'nin sonunda, Simpsonlar'ın senaristleri Writers Guild of America ile birlikte grev yaptı. Dizinin yazarları, 1998'de derneğe katılmıştılar.

Dublaj

Simpsonlar, altı ana kast üyesine sahiptir. Homer Simpson, Abraham Simpson, Palyaço Krusty, Barney Gumble ile diğer yetişkin erkek karakterlerin dublajını Dan Castellaneta yapmaktadır. Julie Kavner, birçok küçük karakterin yanı sıra Marge Simpson ile Patty ve Selma karakterlerine ses vermektedir.Castellaneta ve Kavner, The Tracey Ullman Show'un bir parçasıydılar ve karakterlerin dublajı onlara verildi böylece yeni dublaj sanatçılarına gerek kalmamış oldu. Nancy Cartwright dizide Bart Simpson, Ralph Wiggum ve diğer çocuk karakterlerin dublajını yapmaktadır. Lisa Simpson'a dublaj yapan Yeardley Smith, zaman zaman bölümlük karakterlerin dublajını da yapmasına rağmen şovda sadece bir karaktere düzenli olarak ses veren tek kast üyesidir.. Yapımcılar, Bart ve Lisa rollerinin dublajı için oyuncu seçimleri yapmaya karar verdiler. Smith ilk başlarda Bart rolü için seçmelere katıldı fakat kast yönetmeni Bonita Pietila, Smith'in sesinin çok tiz olduğunu düşündü. Smith'e Bart yerine Lisa rolü verildi.Nancy Cartwright, esasen Lisa rolü için seçmelere katıldı. Cartwright, Lisa'yı kısaca "orta çocuk" olarak tanımladı ayrıca karakterin pek kişiliği olmadığına hükmetti ve Lisa yerine "hilekâr, başarısız, okuldan nefret eden, saygısız, [ve] zeki" olarak yorumladığı Bart rolüyle daha çok ilgilendi. Matt Groening, kendisine ana rol için deneme fırsatı verdi ve Cartwright'ın okumasını duyduğunda, o esnada ana rolü ona verdi. Cartwright, şovda çalışmadan önce profesyonel olarak dublaj eğitimi almış olan dizinin tek kast üyesidir. Diziye adını veren aile üyelerinden birini seslendirmeyen fakat erkek kasaba halkından önemli rolleri seslendiren iki aktör mevcuttur: ikinci sezondan itibaren dizinin düzenli dublaj kadrosunda yer alan Hank Azaria, Moe, Moe, Chief Wiggum ve Apu'yu seslendirirken Mr. Burns, Smithers, Principal Skinner, Ned Flanders, Reverend Lovejoy ve Dr. Hibbert karakterlerini Harry Shearer seslendirmektedir.[27] Shearer'dan başka her ana kast üyesi En İyi Dublaj Performansı dalında bir Primetime Emmy Ödülü kazandı. Shearer ise 2009'daki ödüllerde ilgili kategoride aday gösterildi.
Bir istisna dışında, bölüm jeneriği sadece dublaj oyuncularını listelemekte fakat oyuncuların, seslendirdikleri karakterleri belirtmemektedir. Fox ve prodüksiyon ekibi, ilk sezonlar boyunca dublaj oyuncularının kimliklerini gizli tutmak istedi ve bu nedenle, dublaj oyuncularının fotoğraflarını yayımlamayı reddetti, yapılan seslendirme oturumlarının çoğunu kapalı tuttu.Yapımcıların, dublaj oyuncularının jenerikte yaptıkları çalışmayla yer almaları gerektiğini belirtmesiyle kanal, sonunda "Old Money" bölümüyle dublaj oyuncularına jenerikte yer verdi. 2003 yılında. "Inside the Actors Studio"nun bir bölümünde kast üyeleri, kendi karakterlerini seslendirirken yer aldı.
1998'e kadar, altı ana oyuncuya bölüm başına 30,00 dolar ödendi. 98'de, oyuncular, Fox ile ödeme konusunda anlaşmazlığa düştüler. Şirket, kendilerini yeni aktörlerle değiştireceklerini söyleyerek oyuncuları, tehdit etti hatta dublaj ekibinin hazırlanmasına gidildi. Dizinin yaratıcısı Matt Groening, yaptıklarından dolayı oyuncuları destekledi. Sorun, kısa sürede çözüldü ve 1998 ile 2004 yılları arasında oyunculara, bölüm başına 125,000 dolar ödendi. Şovun geliri DVD satışları ve karikatürlerin yayımlanmasıyla giderek artmaya başladı ve Nisan 2004'te ana kast ekibi, senaryon okumalarını bıraktı, ekip bölüm başına 360,000 dolar ödeme talep etti.Grev, bir ay sonra çözüldü ve oyuncuların maaşları bölüm başına 250,000 ile 360,000 dolar arası bir sayıya yükseldi. 2008'de, yirminci sezonu için prodüksiyon, maaşlarında bölüm başı 500,000 dolara yakın "sağlam artış" isteyen dublaj oyuncuları ile yeni sözleşme müzakerelerinden dolayı yayımlanması bekletildi. Sorun kısa zamanda çözüldü ve oyuncuların maaşı bölüm başı 400,000 dolar olarak ödendi.

Ana kastın yanı sıra, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Marcia Wallace, Maggie Roswell ve Russi Taylor, yardımcı karakterleri seslendirdiler.1999'dan 2002'ye kadar, Maggie Roswell'ın karakterleri Marcia Mitzman Gaven tarafından seslendirildi. Karl Wiedergott, küçük rollerde yer aldı fakat tekrarlanan hiç bir karaktere dublaj yapmadı.Tekrar "özel konuk" oyuncu kadrosuna Albert Brooks, Phil Hartman, Jon Lovitz, Joe Mantegna ve Kelsey Grammer dahildir.
Bölümler bazen aktör, atlet, yazar, müzik grubu, müzisyen, bilimadamı gibi geniş bir profesyonel alandan konuk dublaj oyuncusuna yer vermektedir. İlk sezonlarda, çoğu konuk oyuncu, karakterleri seslendirmekteydi fakat daha sonra çoğu, kendileri olarak şovda yer aldılar. Tony Bennett, kendisi olarak dizide görünen ilk konuk oyuncuydu, ikinci sezon bölümü "Dancin' Homer"da kısaca yer aldı. Simpsonlar, "En Çok Konuk Oyuncunun Yer Aldığı TV Dizisi" dalında dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır.
Şov, Japonca, Almanca, İspanyolca, Portekizce gibi birçok dilde yayımlandı. Ayrıca hem Fransızca hem Quebec Fransızcası ile yayımlanan birkaç programdan biridir.Simpsonlar, Arapça olarak şovun çoğu görüntüsü değiştirilerek İslami geleneklere göre yayımlanmaktadır. Örneğin; Homer, bira yerine soda içmekte ve sosisli sandviç yerine Mısır sığır evinden sosis yemektedir. Bu değişikliklerden dolayı Araplaştırılmış dizinin versiyonu bölgedeki Simpsons hayranlarından olumsuz eleştiriler aldı.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2009       Mesaj #3
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Canlandırma



Şovun görünümünü tamamlamada yardımcı olan animasyon yönetmeni

David Silverman.


Simpsonlar, Birleşik Devletler'deki stüdyolar ile uluslararası birçok farklı stüdyoda canlandırılmaktadır. The Tracey Ullman Show'daki kısa gösterilerin canlandırılma süreci boyunca, animasyon yurt içindeki Klasky Csupo'da üretildi. Dizinin çıkışıyla iş yükünün artmasından dolayı Fox, Güney Kore'de yer alan birçok uluslararası stüdyoya prodüksiyon ihlalesi verdi. Bunlar: AKOM,Anivision, Rough Draft Studios, U.S. Animation, Inc. ve Toonzone Entertainment.. ABD animasyon stüdyosu Film Roman'daki artistler resimli taslağı çizdiler, yeni karakterleri, geri planları, dekor parçalarını tasarladılar ve karakter ile geriplan konumlamalarını çizdiler; bunlardan animatikler (taslak animasyonlar) yaptılar. Yapılacak iş ülke dışına havale edilmeden önce, gerekebilecek değişiklikleri belirlemek için bu animatikler Gracie Films'deki yazarlar tarafından gözden geçirildi. Ülke dışı stüdyoları ara kareleri çizip, çinileme ve renklendirmeyi yapıp animasyonu kaydettikten sonra, ABD'deki Fox'a teslim edilmek üzere, üç-dört ay sonra bitmiş işi geri yolladılar.
İlk üç sezonda, Klasky Csupo, Simpsonlar'ı Birleşik Devletler'de canlandırmaktaydı. 1992'de, şovun yapım şirketi Gracie Films, şovu 2008'e kadar canlandıracak olan Film Roman'a şovun iç prodüksiyonunu devretti. On dördüncü sezonda prodüksiyon, geleneksel cel animation'dan dijital mürekkep ile boyaya geçti. Dijital renk ile denenen ilk bölüm, 1995'teki "Radioactive Man" oldu. Animatörler, on ikinci sezonun "Tennis the Menace" bölümünün prodüksiyonuna kadar dijital mürekkep ve boya kullandılar fakat Grace Films, sonraki iki sezona kadar düzenli olarak dijital mürekkep ve boya kullanımını iptal etti. Henüz tamamlanmış olan "Tennis the Menace" bitmiş olarak yayımlandı.
Dizi, yüksek çözünürlüklü yayına yirminci sezonda başladı; ilk bölüm "Take My Life, Please", 15 Şubat 2009'da yayımlandı. HDTV'ye geçme, yeni bir jeneriği de kapsadı. Matt Groening, sonradan bunu karmaşık bir değişiklik olarak tanımladı çünkü bu, animasyonun kompozisyonuna ve zamanına etki etmekteydi.
Karakterler


Simpsons cast
Simpsonlar, çok geniş bir ikincil ve üçüncül karakter kadrosuna sahiptir.




Simpsonlar, Springfield'daki kurgusal bir "Orta Amerika" kasabasında yaşayan tipik bir ailedir.Homer, ailenin babası, Springfield Nükleer Santrali'nde dikkatsizliğiyle sorun yaratan, şaklaban karakterli bir güvenlik denetçisidir. Homer, Amerikan evkadını ve annesi stereotipi olan Marge Simpson ile evlidir. Çiftin üç çocuğu vardır: 10 yaşındaki başbelası Bart; erken gelişmiş 8 yaşındaki aktivist Lisa ve nadiren konuşan fakat emdiği emzik ile iletişim kuran bebek Maggie. Ailenin Santa's Little Helper adında bir köpeği ve "I, (Anoyed Grunt)-Bot" bölümünde adı Snowball II olarak değiştirilen Snowball V adında bir kedisi vardır. Her iki hayvanın birçok bölümde önemli rolleri mevcuttur. Tatiller ya da doğumgünleri gibi senelik olayların yaşanmasına rağmen, Simpsonlar'ın fiziksel yaşı yoktur ve 1980'lerin sonlarındaki ilk göründükleri gibidirler. Ailenin disfonksiyonel olmasına rağmen birçok bölüm, aile ilişkileri ve aile üyelerinin birbirlerine olan bağlarını örnek göstermektedir ve bazen, biri aile üyesi, bir diğeri için önem arz etmektedir.
Şov, bir dizi ilginç karaktere sahiptir: yardımcı işçiler, öğretmenler, aile dostları, uzak akrabalar, kasaba halkı ve yerel ünlüler. Yaratıcılar, esasen bu karakterlerin çoğunu tek seferlik ya da kasabadaki gerekli fonksiyonların yerine getirilmesi amacıyla oluşturdular. Bunlardan bazılarının rolleri büyütülmektedir ve sonradan kendilerinin merkezde olduğu bölümlerde oynatılmaktadır. Matt Groening'e göre, şov, komedi şovu SCTV'den geniş bir yardımcı oyuncu konsepti benimsedi.
Mekân


250px Springfield



Springfield'ın panoramik bir görünümü (Simpsonlar Sinema Filmi'nden).




Simpsonlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde bilinmeyen ve saptanması imkânsız bir eyalette yer alan kurgusal Springfield şehrinin merkezinde yaşamaktadırlar. Şov, Springfield'ın konumunu kasten açıklamamaktadır. "Springfield" adı, Birleşik Devletler'de oldukça yaygındır ve eyaletlerin yarısına yakınında kullanılmaktadır.Springfield'ın coğrafyası değişkendir ve çevresinde sahiller, çöller, geniş tarlalar, yüksek dağlar ya da hikaye neyi gerektiriyorsa o bulunmaktadır. Matt Groening, Springfield'ın büyüdüğü şehir olan Portland, Oregon ile birçok ortak yönünün olduğunu belirtir.
Konular

Simpsonlar, öncülü olarak bir durum komedisinin standart düzenini kullanmaktadır. Dizi, tipik bir Amerikan kasabasında yaşayan bir ailenin ve aile üyelerinin yaşamını merkeze almaktadır. Fakat dizinin içeriği, animasyon doğasından dolayı, düzenli bir sitcomdan daha geniştir. Springfield kasabası, karakterlerin, modern toplumun sorunlarıyla karşı karşıya kalabildikleri bir bütün evren yerine geçmektedir. Homer'ın çalıştığı nükleer santrale dayanarak şov, çevre hakkında yorum yapabilmektedir. Bart ve Lisa'nın Springfield İlköğretim Okulu'ndaki günlerine bağlı olarak şovun yazarları, eğitim alanındaki tartışmalı konuları betimlemektedir. Kasaba, yapımcılara kendileri ve eğlence endüstrisi hakkında şaka yapmalarına imkân veren çocuk televizyon programlarından yerel haberlere kadar geniş bir medyaya sahiptir.
Bazı yorumcular, şovun tabiatinda politik olduğunu ve sol görüş eğilimine kayabildiğini söylemektedir. Al Jean, bir röportajında "Biz [şov], liberal eğilimliyiz." diyerek yorumları kabul etti. Yazarlar, bazen liberal fikirlerdeki beğenilerini açığa vurdu fakat şov, geniş siyasî alanda çeşitli şakalar yapmaktadır. Dizi, hükûmeti ve büyük şirketleri, işçileri istismar eden duyarsız varlıklar olarak betimlemektedir.Böylece, yazarlar bazen otorite figürlerini, kötü ve negatif ışık ile anlatmaktadır. Simpsonlar'da politikacılar, rüşvetçi/ahlâksızdırlar; Reverend Lovejoy gibi bakanlar, kiliselere kayıtsızdırlar ve yerel polis gücü yetersizdir. Din de tekrarlanan bir konu olarak dizide yer almaktadır. Kriz zamanlarında aile genelde Tanrı'ya dönüş yapar ve dizi, büyük dinlerin çoğuna değinmektedir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2009       Mesaj #4
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Ayırt edici özellikleri

Açılış

Simpsonlar'ın açılış sahnesi, şovun en çok hatırlanan ayırt edici özelliklerinden biridir. Çoğu bölüm, kameranın şovun başlığından Springfield kasabasına doğru zoomlamasıyla açılmaktadır. Kamera daha sonra eve gitmekte olan aile üyelerini görüntüler. Evlerine girdikten sonra, Simpsonlar televizyon izlemek için kanepeye oturmaktadır. Açılış, David Silverman tarafından yaratıldı. Şovun yapımı başlandığında yaptığı ilk görev buydu.Dizinin farklı tema şarkısı, 1989'da Groening'in retro tarzı bir parça rica etmesiyle müzisyen Danny Elfman tarafından bestelendi. Oluşturulması iki gün alan bu parça, Elfman'in kariyerindeki en popüler parçası olarak kabul edildi.
Açılışın en belirgin yönlerinden biri, bölümden bölüme değişen üç parçadır: Bart, okul tahtasına farklı şeyler yazmakta; Lisa, saksofonuyla farklı sololar calmakta ve aile, kanepeye oturmak için oturma odasına giderken aileye farklı şakalar eşlik etmektedir. 15 Şubat 2009'da, HDTV'ye geçiş için yeni bir açılış oluşturuldu. Yeni açılış, orijinal açılışın her şeyine sahipti fakat birçok detay ve karakter eklenmişti.
Cadılar Bayramı bölümleri

Özel Cadılar Bayramı bölümü, her yıl yapılan bir gelenek hâline geldi. "Treehouse of Horror", ikinci sezonun bir parçası olarak ilk defa 1990'da yayımlandı ve üç parçalık model olarak gösterildi, her Cadılar Bayramı bölümünün kendine özgü hikâyesi mevcuttur. Bu bölümler genellikle aileyi korku, bilim kurgu ya da doğaüstü durumlarla karşı karşıya getirmektedir ve bu türlerdeki bir çalışmanın ünlü bir sahnesini taklit etmektedir ya da saygı ile anmaktadır. Bölümler her daim şovun genel seyrinin dışında meydana gelmektedir. Treehouse serisi, Cadılar Bayramı'nda görülmesi anlamına gelmesine rağmen, son yıllarda yeni bölümler Fox'un Major League Baseball'un Word Series ile olan şimdiki sözleşmesinden dolayı Cadılar Bayramı'ndan sonra yayımlanmaktadır.
Mizah

Şovun mizahında toplumun geniş bir tayfını kapsayacak kültürel referanslardan yararlanılmaktadır. Bu sayede her nesilden izleyicinin eğlenmesi amaçlanmaktadır. Bu referanslar sinema, televizyon, müzik, edebiyat, bilim ve tarihten gelmektedir.Animatörler düzenli olarak şakaları şovun arka planına işaretler, gazeteler ve diğer yerlerdeki esprili ve uyumsuz parçalar yoluyla eklemektedirler.İzleyiciler, tek bir izlemeyle görsel şakaları fark etmeyebilirler. Bazıları çok kısa sürelidir ve video kaydının durdurulması yoluyla görünür hâle gelmektedir. Kristin Thompson, Simpsonlar'ın "...bir televizyon şovu olarak kültürel referans fırtınası, kasten tutarsız karakterizasyonu ve televizyon sözleşmeleri ile programın durumu hakkında önemli kendine dönüşlülüğü kullandığını iddia etti."
Bart'ın ilk ayırıcı özelliklerden biri de Moe'nun Barı'nın sahibi Moe Szyslak'a yaptığı telefon şakalarıydı. Moe, bardaki bu kişinin kim olduğunu bulmaya çalışır, ancak çok geçmeden durumu anlar ve kızgın bir şekilde Bart'ı tehdit eder. Bu şakalarda, Tube Bar kayıtlarından esinlenildi. Moe karakterinde kısmen Tube Bar sahibi Louis "Red" Deutsch'tan yola çıkıldı. Moe'nun kızgın yanında Louis "Red" Deutsch'un küfürlü yanıtlarından esinlenildi. Dizi ilerlerken; sahte bir isim bulmak ve Moe'nun tepkisini yazmak zorlaştı. Bu nedenle, telefon işletmeleri dördüncü sezonda düzenli bir şaka olmaktan çıkarıldı. Simpsonlar sık sık öz göndergesel mizaha da başvurmaktadır.Bu şakaların en yaygın türü Fox Broadcasting hakkında olanlardır. Örneğin; dizinin Aralık 2004'te yayımlanan ve 2004 ABD başkanlık seçimlerine atıf yapan bir bölümünde; bir Fox News minibüsü sokakta ilerlemekte ve Queen'in "We Are the Champions" şarkısı eşliğinde "Bush Cheney 2004" yazılı büyük bir afiş taşımaktadır.
Şovda çeşitli sloganlar kullanılmaktadır, birincil ve ikincil karakterlerin çoğunun en azından bir sloganı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Homer'ın kızgınlık ünlemi "D'oh!", Bay Burns'ün "Excellent..." ve Nelson Muntz'ın "Ha-ha!". Bart'ın sloganlarından "¡Ay, caramba!", "Don't have a cow, man!" ve "Eat my short!" şovun ilk günlerinde tişörtler üzerine basıldı. Ancak, satın alma yoluyla daha popüler olmalarına kadar Bart nadiren son iki sloganını kullandı. Bu sloganlardan çoğunun kullanımı son sezonlarda azaltıldı. "Bart Gets Famous" bölümünde Bart, Krusty the Clown Show'da yalnızca "I didn't do it." cümlesiyle şöhreti yakalar. Bu bölümde slogan temelli mizahla alay edilmektedir.
Kültür üzerine etkileri

Deyimler

Simpsonlar'dan konuşulan dile giren birçok yeni sözcük mevcuttur. Linguistic Data Consortium'un yönetmeni Mark Liberman, "Simpsonlar, görünüşe göre Shakespeare'den, bizim kültürümüzün en önemli deyimler kaynağı olan Kutsal Kitap'tan, sloganlardan ve diğer muhtelif metinsel kinayelerden [tabirleri] almaktadır." diye bunu yorumladı. En ünlü slogan, Homer'ın kızgınlık homurtusu olan "D'oh"tur. Oxford İngilizce Sözlüğü'nde kelimedeki kesme işareti olmadan şu an yer almaktadır ve aynı zamanda heryerde kullanılmaktadır. Dan Castellaneta, tabiri, ilk Laurel ve Hardy komedilerinde yer alan ve deyimi daha uzun ve daha inleyen bir şekilde telaffuz eden James Finlayson'dan ödünç aldığını söyler. Simpsonlar'ın yönetmeni, Castellaneta'e sesi kısaltmasını söyledi ve böylece televizyon dizisindeki çok bilinen ünlem hâline geldi.
Groundskeeper Willie'nin Fransızca karşılığı, Fransa'nın Irak işgali teklifinin karşısında yer alışından sonra 2003 yılında National Review'in köşe yazarı Jonah Goldberg tarafından "cheese-eating surrender monkeys" olarak kullanıldı. Tabir, diğer gazeteciler arasında kısa süre yayıldı. "Cromulent" kelimesi İngilizce Webter's New Millenium Sözlüğü'nde kullanılmaktadır. "Bart the Genius" bölümünde Bart'ın uydurduğu bir Scrabble kelimesi olan "Kwyjibo", Melisa adındaki internet solucanını yaratan kişi tarafından takma adlarından biri olarak kullanıldı. "I, for one, welcome our new insect overlords", Kent Brockman tarafından "Deep Space Homer" bölümünde kullanıldı ve ardından çok yaygın bir tabir olarak kullanılmaya başlandı. Brockman'in söyleyiş varyantları, genellikle espri amacıyla alay etmek için kullanılır. New Scientist dergisi gibi medyada kullanılmaktadır.Şov tarafından popüler hâle getirildiği inanılan "Meh" terimi, 2008 yılında Collins English Dictionary'e eklendi.
Televizyon

Simpsonlar, 1970'lerdeki Wait Till Your Father Gets Home programından itibaren başarılı olan ilk prime time animasyon programıdır.1980'lerin büyük bir bölümünde uzmanlar, animasyon şovlarını çocuklara uygun olarak düşündüler ve bir animasyon şova, primetime televizyonuna uygun bir nitelik vermek oldukça zordu. Simpsonlar, bu algıyı değiştirdi. Kore'deki animasyon stüdyolarının kullanımı, renklendirmeyi ve bölümlerin çekimini daha ucuza getirdi. Simpsonlar'ın elde ettiği başarı ve düşük prodüksiyon maliyeti, diğer televizyon kanallarının başka animasyon dizilerini denemesini sağladı. Bu gelişim, South Park, Family Guy, King of the Hill, Futurama ve The Critic gibi 1990'larda hızla artış gösteren yeni primetime animasyon programların önünü açtı. "Simpsonlar, prime time'da yayımlanan animasyonlar için uzun uzun yıllar boyunca orada olmayan bir izleyici kitlesi oluşturdu." dedi Family Guy'ın yaratıcısı Seth MacFarlane: "Bana kalırsa, onlar esasen tekerleği yeniden icat ettiler." South Park, Simpsonlar'a olan hürmetini "Simpsons Already Did It" bölümüyle gösterdi.
Simpsonlar ayrıca 9 Ocak 2000 tarihinde kendisinden sonra gösterilen Malcolm in the Middle gibi canlı-aksiyon programları da etkiledi. Malcolm in the Middle'da diğer sitcom'larda kullanılan gülme efekti kullanılmadı. Ricky Gervais, gülme efekti kullanmayan Britanya komedi dizisi The Office'in üzerinde Simpsonlar'ın önemli bir etkisi olduğunu belirtti.
Yayın bilgileri ve başarıları

İlk başarıları

Simpsonlar, bir sezonda en çok izlenen 30 şov arasında yer alan Fox kanalının ilk televizyon dizisiydi. Sonraki sezonlarda Homer'a odaklanılsa da Bart, ilk üç sezonun çoğunda baş karakterdi. 1990 yılında, Bart, kısa sürede "Bartmania" olarak adlandırılarak, televizyondaki en popüler karakterlerden biri hâline geldi. Hafızalarda kalan en yaygın Simpsonlar karakteridir. 1990'ların başında, Bart'ın üzerinde yer aldığı milyonlarca tişört satıldı ; bir milyon kadarı ise birkaç günde satıldı. Bart'ın kötü rol modeli olduğuna inanılmasıyla, Bart'ın ve "I'm Bart Simpson. Who the hell are you?" ve "Underachiever ('And proud of it, man!')" gibi yazıların üzerinde yer aldığı tişörtler, birçok Amerika halk okulunda yasaklandı. Simpsonlar'la ilgili ticari ürünler oldukça iyi sattı ve satışa çıktığı ilk 14 ay içinde 2 milyar dolar hasılat elde etti. Bu popülaritenin sebebi, Bart'ın ana konuda yer almadığı bölümlerin olması rağmen şovun reklamlarında Simpson ailesinin genelde en çok reklamı yapılan karakter olmasıydı.
Dizinin başarı elde etmesinin ardından, 1990 yazının sonunda Fox kanalı, pazar akşamları 08:00 EST'de yayımlanan Simpsonlar'ı perşembe akşamı 08:00 EST'ye aldı. Böylece Simpsonlar, aynı saatte NBC'de yayımlanan ve dönemin bir numaralı şovu olan The Cosby Show'a rakip hâle geldi. Yaz boyunca birçok yeni satış yerleri, rakip zannedilen "Bill vs. Bart" hakkında öyküler yayımladı. "Bart Gets an F" (ikinci sezon, 1990), The Cosby Show'a karşı yayımlanan ilk bölümdü ve 18,5 izlenme oranı elde eden The Cosby Show'dan sonra sekizinci olarak daha düşük bir Nielsen Rating'i aldı. İzlenme oranı, evlerde açık olan televizyonlarında diziyi izleyenlerin sayısını göstermektedir fakat Nielsen Media Research, bölümün 33,6 milyon kişi tarafından seyredilerek aktüel izleyicilerde haftanın bir numaralı programı olduğunu tahmin etti. Aynı zamanda, Fox kanalının tarihindeki en çok izlenen bölümü oldu ve hâlâ, Simpsonlar'ın tüm bölümleri arasında en yüksek izlenme oranını elde eden bölümdür.
Simpsonlar, birçok eleştirmen tarafından övgü almakta ve eleştirmenler, diziyi "yayımlanan en saygısız ve en rahatsız etmekten çekinmeyen şov" olarak tanımlamaktadırlar.1990'da, Entertainment Weekly'den Ken Tucker bir eleştirisinde, şovu "basit çizgi filmler gibi çizilmiş en karmakarışık Amerikan ailesi. Bu paradoks, milyonlarca kişiyi pazar akşamları üç büyük kanaldan uzaklaştırarak Simpsonlar'a konsantre olmasını sağlamaktadır." diye yorumladı.Tucker ayrıca şovu "popüler kültür fenomeni, bütün aileye hitap eden bir prime-time çizgi filmi" olarak tanımladı.
Uzun yayın başarıları

9 Şubat 1997'de, Simpsonlar, "The Itchy & Scratchy & Poochie Show" bölümüyle Birleşik Devletler'de en uzun süre yayımda olan prime time animasyon dizisi alanında Taş Devri'ni geçti. 2004 yılında, Simpsonlar, Birleşik Devletler'de en uzun süre yayımda olan sitcom (animasyon ya da canlı aksiyon) alanında The Adventures of Ozzie and Harriet (1952-1966) adlı şovun yerini aldı. 2009'da, Simpsonlar, 435 bölümlük The Adventures of Ozzie and Harriet'i geçti ve Guinness Dünya Rekorları tarafından tescillenen dünyanın en uzun süreli sitcomu dalında şu an dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. Ekim 2004'te, Scooby-Doo kısaca, en yüksek bölüm sayısına sahip Amerikan çizgi filmi alanında Simpsonlar'ı geçti. Fakat, kanal yöneticileri, 371 bölümlük Scooby-Doo'yu Nisan 2005'te tekrar yayımdan kaldırdılar ve Simpsonlar, on yedinci sezon sonunda 378 bölüm ile rekoru geri aldı. Mayıs 2007'de, Simpsonlar, on sekizinci sezon sonunda 400. bölüme ulaştı. Simpsonlar, Amerikan çizgi filmlerinde en fazla bölüm sayısı rekoruna sahip iken, diğer çizgi filmler Simpsonlar'ı geçti. Örneğin: Japon anime dizisi Sazae-san, 2,000 bölüme yaklaştı.
2007 yılı, Simpsonlar'ın yirminci yıl dönümü olarak belirlendi. Yirminci sezona (2008-2009) göre, dizi, en uzun süre yayımda olan Amerikan primetime televizyon dizisi alanında Gunsmoke ile eşit durumdadır. Fakat, Gunsmoke'un 635 olan bölüm sayısına Simpsonlar'ın normal yayın akışına göre yetişebilmesi ancak yirmi dokuzuncu sezonda gerçekleşebilir.



2009'da, Fox, "Best. 20 Years. Ever." sloganıyla Simpsonlar'ın prömiyerinin yirminci yıldönümünü tüm yıl kutlayacak. "Bart the Genius" bölümünün yayımlanmasıyla başlayan şovun yirminci yılı 14 Ocak 2010'da sona erecek. Bu kutlamaların bir parçası, şov için bir poster tasarlamayı amaçlayan "Unleash Your Yellow" yarışmasıdır. 26 Şubat 2009'da. Fox, şovu yeniledi ve şovu yirmi ikinci sezona kadar götürecek olan iki sezon için sipariş verdi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (: