Arama

Jack Sparrow

Güncelleme: 13 Haziran 2011 Gösterim: 8.655 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Haziran 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Jack Sparrow
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Jack Sparrow
Jack Sparrow In Pirates of the Caribbean  At World27s End
  • Program: Karayip Korsanları
  • İlk görünüm:
    • Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti
  • Son görünüm:
    • Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde
  • Canlandıran: Johnny Depp
  • Cinsiyeti: Erkek
  • Mesleği: Gemi Kaptan
  • Takma adı: Kaptan
  • Eşi: Yok
  • Çocukları: Yok
  • Aile üyeleri: Kaptan Teague (Baba)
Kaptan Jack Sparrow, Gore Verbinski tarafından yönetilen Walt Disney yapımı Karayip Korsanları film serisinde Johnny Depp tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Serinin ilk filmi olan Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti ile tanındı, ardından devam filmi olarak Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı ve Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu filmlerinde ortaya çıktı. Ayrıca Sparrow adına yazılmış bir çocuk kitabı bulunmaktadır; Karayip Korsanları: Jack Sparrow, bu kitapta Jack'in çocukluk dönemleri anlatılmaktadır. 2006 yılında Walt Disney Park'da, filmden esinlenilerek Karayip Korsanları temasını içeren bir bölüm yapılmıştır. Üstelik bu karakter çok sayıda video oyununda yer edinmiştir. (Pirates of the Caribbean Online)
Başlangıçta Sparrow, Will Turner (Orlando Bloom) rehberliğinde bir düzembaz olarak tasarlandı, ama Johnny Depp nihayet Sparrow rolünü değiştirmeyi başardı. Göz alıcı ve eksantrik yorumuyla, kısmen Pepe Le Pev ve Rolling Stones gitaristi Keith Richards karışımı bir tiplemeyle, Sparrow bir karaman simgesine dönüştü. Depp üçlemenin ilk filminde canlandırdığı rolüyle en iyi aktör olarak ilk Akademi Ödülünü adaylığını aldı.

Geçmişi
Kaptan Jack Sparrow'un geçmişi konusunda filmlerde çok fazla bilgi verilmemekle birlikte, kendisinin Karayip Korsan Lordu olduğu, babası Kaptan Teague Sparrow'un da kendisi gibi korsan olduğu ve Korsan Lordları arasında büyük bir itibar gördüğü bilinmektedir.
Jack geçmişte Siyah İnci'yi denizden çıkarıp yüzdürmesi için Davy Jones ile anlaşmış, karşılığında da 13 yıl sonra ruhunu vermeyi kabul etmiştir. Daha sonra denizler tanrıçası Callipso'nun insan bedenine hapsedilmesi için destek vermiş ve bu yardımının karşılığında da insanın en çok istediği şeye giden yönü gösteren özel bir pusula almıştır. Fakat Siyah İnci'nin yüzdürülmesinden iki yıl sonra tayfalar Hector Barbossa önderliğinde isyan edince Jack çok sevdiği gemisinden atılıp, ıssız bir adaya -Barbossa'nın tabiriyle- vali tayin edilmiştir. Kaptan Jack adadan kurtulduğunda bu kaçışıyla ün kazanmış ve hakkında türlü hikâyeler anlatılır olmuştur.
Jack bunları ne tam anlamıyla doğrulamakta, ne de inkar etmektedir.

Karakter Özellikleri
Kaptan Jack Sparrow karakterinin Karayip Korsanları serisinin en renkli karakteri olduğu su götürmez bir gerçektir. İlginç saç modeli, sallanarak yürüyüşü, salkım saçak kıyafetleri ve kendine özgü abartılı jest ve mimikleri onu ilginç yapan özellikleridir.
Kaptan Jack korsanların hoşa giden yanlarını temsil eder. Açgözlü, kurnaz ve iyi bir yalancıdır. Çalma eğilimleri de vardır. Fakat kötü bir karakter değildir.
Özgürlüğüne çok düşkündür. Tehlike alanından ustaca kaçar. Rom ve Siyah inci hayatındaki vazgeçilmezleridir. İsminin öncesine "Kaptan" hitabının eklenmesine özellikle önem verir. Sonrayı düşünmez. Aklına estiği gibi hareket etse de her durum için bir fikri vardır. Eline geçen imkânları iyi değerlendirir. Risk almaktan korkmaz ve çoğu zaman çevresindekilerin kendine verdiği öneme dayalı kumarlar oynar.
İyi kılıç kullanır ve nişan alır. "Bir damla bile rom içmeden" başarılı akrobasi hareketleri yapabilir. Oldukça çeviktir. Bulunduğu ortama uyum sağlaması ve gerektiğinde kullanabileceği kaçış yollarını bulması zaman almaz.
Babasına korkuyla karışık bir saygı duyar. İmajlarının benzer olması Kaptan Teague'a benzemeyi istediğinin kanıtıdır denilebilir.
"Şeytan tüylü" olarak tabir edilebilecek bir karakteridir. Etrafındaki insanları kolayca etkiler ve bir süre sonra da kendi hızına ayak uydurtur. Tüm acayipliklerine rağmen kendini sevdirten biridir. Dünyadaki çoğu bayan tarafından garip bir biçimde çekici bulunur.Ve filmde çok önemli bir rolü vardır

Filmler

Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti
Jack Sparrow Port Royal'a bir gemi çalmak için gelir. Bu sırada denize düşen Elizabeth Swann'ı kurtarır fakat korsan olduğunun farkedilmesi üzerine kelepçelenir. O da Elizabeth'i rehin alıp zaman kazanır ve kaçıp bir demirci dükkânına sığınır. Burada demirci çırağı Will Turner ile karşılaşır. Will onun gitmesine izin vermez ve Jack hapse atılır.
Elizabeth Hector Barbossa kaptanlığındaki Siyah İnci'nin lanetli korsanları tarafından kaçırılınca Will Jack'den yardım ister ve birlikte Elizabeth'i kurtarmak üzere yola çıkarlar. Jack'in gerçek amacı ise intikamını ve gemisini Barbossa'dan almaktır.

Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı
Jack'in pusulası artık ona yol göstermemektedir. Jack bu sorunla uğraşırken ikinci ve daha büyük bir problemle karşılaşır. 13 yıl önce verdiği bir sözü tutmasının zamanı gelmiştir. Siyah İnci'yi yüzdürmesi için anlaşma yaptığı Davy Jones ondan ruhunu istemektedir. Aynı anda Will ve Elizabeth Jack'e yardım ettikleri için tutuklanırlar. Onları tutuklatan Lord Beckett Will'den Jack'i bulmasını ve ondaki pusulayı almasını ister, karşılığında ikisini de serbest bırakacaktır. Will Jack'in peşine düşer.
Jack Davey Jones'a kendi ruhu yerine 100 ruh vermeyi teklif eder ve diyetini aramaya başlar fakat başarılı olamaz. Bu sırada Will ile karşılaşır ve onu pusula karşılığında bir anahtarı almak için Davy Jones'a gönderir. Eğer anahtahtarı alamazsa Davy Jones'a kendi ruhu yerine Will'i vermeyi kararlaştırmıştır. Babası sayesinde hapisten çıkan Elizabeth de Will'i aramaya başlar. Jack'i bulur ve ondan Will'in Uçan Hollandalı'ya esir düştüğünü öğrenir. Jack Will'i kurtarmanın bir yolunu bilmektedir. Pusulayı Elizabeth'e verir ve içinde Davy Jones'in kalbinin attığı Ölü Adamın Sandığı'nı bulmaya yoğunlaşmasını ister. Ancak o kalp yok olursa Will özgür kalabilecektir. Ve elbette daha da önemlisi, Jack'in Davy Jones'in efsanevi canavarı Kraken'den paçasını kurtarmasının tek yolu budur.

Karayip Korsanları: Dünya'nın Sonu
İkinci filmin sonunda Kraken tarafından gemisiyle birlikte yutulan Jack, Dünya'nın Sonu denilen bir yerde tutsak kalmıştır. Ne ölü ne de canlıdır. Üstelik aklı dengesini biraz daha kaybetmiştir, hayaller görmektedir. Diğer yandan Lord Beckett, Korsanlar ve onlara yardım eden herkesin tüm haklarını ellerinden almış ve toplu idamlara başlamıştır. Korsan Lordları'nın toplanması gerekmektedir. Jack kendi Sekizlik'ini kimseye devretmediği için hala Lord'dur.
Sonuçta Barbossa Dokuz Sekizlik ve Siyah İnci için, Will Siyah inciyi alıp babasını Uçan Hollandalı'dan kurtarmak için, Elizabeth korsanların kurtulması için ama aslında Jack'in ölümüne sebep olduğu için çektiği vicdan azabından dolayı Dünya'nın Sonu'na doğru yola çıkarlar. Jack'i bulduklarında Jack onları önce hayallerinden biri sanar, sonra gemisine hepsini almayı kabul eder. Tekrar Dünya'ya döndüklerinde ise Barbossa ve diğerleri Jack'i Lord'lardan biri olarak savaşmayı kabul etmesi için ikna ederler. Jack önce karşı çıksa da bu sefer kaçması kolay değildir.

Karayip Korsanları: Gizemli Sularda
Tim Powers'ın On Stranger Tides adlı romanından uyarlanmıştır. Kaptan Jack Sparrow ve Kaptan Hector Barbossa bu sefer gençlik pınarını bulmak için birbirleriyle yarışacaklar. Fakat bu pek kolay olacağa benzemiyor. Karşılacakları zorlukları aşmak için tahmin bile edemeyeceğimiz yollara başvuracaklar, hatta birlikte çalışmaktan başka şansları olmayıp beraber bu yolda ilerlemeye karar verecekler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Jack Sparrow nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

4 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
3 Kasım 2009 / ThinkerBeLL Dünyadan
23 Mart 2010 / _KleopatrA_ Bilim ww