Arama

Mal Beyanı - Mal Beyanında Bulunulmaması

Güncelleme: 22 Şubat 2008 Gösterim: 7.822 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Şubat 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Mal beyanı konusu İcra ve İflas Kanunu'nda aşağıdaki şekilde düzenleme alanı bulmuştur:

Sponsorlu Bağlantılar
İİK Madde 32 - Para borcuna veya teminat verilmesine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru borçluya bir icra emri tebliğ eder. Bu emirde 24 üncü maddede yazılanlardan başka hükmolunan şeyin cinsi ve miktarı gösterilir ve nihayet yedi gün içinde ödenmesi ve bu müddet içinde borç ödenmez veya hükmolunan teminat verilmezse icra mahkemesinden veya istinaf veya temyiz yahut iadei muhakeme yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmedikçe cebri icra yapılacağı ve bu müddet içinde 74 üncü madde mucibince mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapis ile tazyik olunacağı, mal beyanında bulunmaz veya hakikata muhalif beyanda bulunursa hapis ile cezalandırılacağı ihtar edilir.
------------
İİK Madde 60 -Takip talebi üzerine icra dairesi bir ödeme emri yazar.

Emir:

1. 58 inci maddeye göre takip talebine yazılması lazım gelen kayıtları,

2. Borcun ve masrafların yedi gün içinde ödenmesi, borç teminat verilmesi mükellefiyeti ise teminatın bu süre içinde gösterilmesi ihtarını,

3. Takibin dayandığı senet altındaki imza kendisine ait değilse yine bu yedi gün içinde bu cihetin ayrıca ve açıkça bildirilmesi; aksi halde icra takibinde senedin kendisinden sadır sayılacağı, Senet altındaki imzayı reddettiği takdirde merci önünde yapılacak duruşmada hazır bulunması; buna uymazsa vaki itirazın muvakkaten kaldırılmasına karar verileceği,

Borcun tamamına veya bir kısmına yahut alacaklının takibat icrası hakkına dair bir itirazı varsa bunu da aynı süre içinde beyan etmesi,

İhtarını,

4. Senet veya borca itirazını bildirmediği takdirde yukarda yazılı yedi günlük süre içinde 74 üncü maddeye göre mal beyanında bulunması ve bulunmazsa hapisle tazyik olunacağı; mal beyanında bulunmaz veya hakikate aykırı beyanda bulunursa ayrıca hapisle cezalandırılacağı ihtarını,

5. Borç ödenmez veya itiraz olunmazsa cebri icraya devam edileceği beyanını, İhtiva eder.

Ödeme emri iki nüsha olarak düzenlenir. Bir nüshası borçluya gönderilir, diğeri icra dosyasına konulur. Alacaklı isterse kendisine ayrıca tasdikli bir nüsha verilir. Nüshalar arasında fark bulunduğu takdirde borçludaki muteber sayılır.

Alacaklıya verilen nüsha hiçbir resim ve harca tabi değildir.
------------
BEYANIN MUHTEVİYATI:

Madde 74 - Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.
------------
BEYAN MECBURİYETİ MÜDDETİ, BAŞLANGICI:

Madde 75 - İtirazının iptaline veya kat'i veya muvakkat surette kaldırılmasına karar verilen borçlu, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren üç gün içinde yukarıdaki maddede gösterildiği üzere beyanda bulunmaya mecburdur.

İptal veya kaldırma kararı borçlunun vicahında verilmiş ise bu müddet, kararın tefhiminden başlar.
------------
HAPİS İLE TAZYİK:

Madde 76 -Mal beyanında bulunmıyan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur. Ancak bu hapis üç ayı geçemez.
------------
SONRADAN KAZANILAN VEYA ZİYADELEŞEN MALLARIN BEYANI:

Madde 77 - İcra dairesine vaki olan beyanda malı olmadığını bildirmiş veya borcuna yetecek mal göstermemiş yahut beyandan imtina etmiş olan borçlu sonradan kazandığı malları ve kazancında ve gelirinde vukua gelen tezayütleri yedi gün içinde mezkur daireye taahhütlü mektupla veya şifahi olarak bildirmeğe mecburdur.
------------
Madde 147 - Ödeme emrine itiraz hakkında 62 den 72 nci maddeye kadar olan hükümler uygulanır. Ancak;

1. Rehin hakkına açıkça itiraz edilmemişse, alacaklının rehin hakkı takip safhası içinde artık tartışma konusu olamaz.

2. Sırf rehin hakkına itiraz olunduğu takdirde, alacaklı, rehnin paraya çevrilmesi yoliyle takipten vazgeçerek, takibin haciz yolu ile devamını istiyebilir. Bu takdirde, borçluya mal beyanında bulunması için yedi gün mühlet verilir.
------------

Mal beyanı konusunda matbu bir dilekçe olmamakla birlikte, aşağıdaki hususların mal beyanı dilekçesinde, başlık olarak yeterli olduğu düşünülmektedir.
TAŞINMAZ MAL BİLGİLERİ
KOOPERATİF BİLGİLERİ
TAŞINIR MAL BİLGİLERİ
TAŞIT BİLGİLERİ
BANKA VE MENKUL DEĞERLERE AİT BİLGİLER
ALTIN VE MÜCEVHERAT BİLGİLERİ
BORÇ -ALACAK BİLGİLERİ
HAKLAR VE BEYANI GEREKLİ GÖRÜLEN DİĞER SERVET UNSURLARI

Ör: ANKARA 9. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ' NE
Dosya No : 2007/10000
Dilekçe Konusu : Mal Beyanımın Sunulmasından İbarettir.

Mal Beyanım : Müdürlüğünüzce tarafıma gönderilmiş olan ödeme emrini 16.03.2007 tarihinde aldım. Süresi içerisinde mal beyanında bulunmaktayım.
X kurumunda öğretmen olarak çalışmakta olup, aylık 3.000-YTL maaşa sahibim. Başkaca bir gelirim bulunmamaktadır.
Taşınmaz Mal Bilgileri:
DEĞERİ TAŞINMAZIN CİNSİ - ADRESİ (mahal, ada, parsel nosu dahil) - HİSSE MİKTARI - EDİNME TARİHİ - YAKLAŞIK BEDELİ

Taşıt Bilgileri:
TAŞIT CİNSİ - MODELİ - YILI - PLAKASI - EDİNME TARİHİ - YAKLAŞIK BEDELİ

-var ise diğer başlıklardaki bilgiler eklenir-

Yukarıda bildirmiş olduğum gelir, menkul, gayrimenkul ve sair mallarımdan başkaca malım bulunmamaktadır. Borcumu dört eşit taksitte ödemeyi istiyorum. Dilekçemin mal beyanım olarak kabulünü ve alacaklıya tefhimini arz ve talep ederim. 18.03.2007
İsim - Soyad -İmza

Sonuç olarak, icra emri veya ödeme emrinin tebellüğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde, emri gönderen İcra Dairesi'ne hitaben yazılı mal beyanı dilekçesinin, yine aynı İcra Dairesi'ne sunulması ve İcra Dairesi tarafından yapılacak "kayıt kabul" işleminden sonra (dilekçenizin üzerine tarih ve kabul yazılır) bu dilekçenin fotokopisinin delil olarak saklanılması tavsiye edilir. Uygulamada yazılı şekilde olmayan mal beyanı kabul görmemektedir.

Kaynak:Hukukı.Net

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

19 Nisan 2018 / Ziyaretçi Cevaplanmış
19 Nisan 2018 / Misafir X-Sözlük
11 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet