Arama

Habeas Corpus Yasası

Güncelleme: 20 Şubat 2017 Gösterim: 7.508 Cevap: 2
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Haziran 2012       Mesaj #1
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

Habeas Corpus Yasası


Keyfî ve haksız tutuklamayı önlemek ve yurttaşların güvenliğini sağlamak için oluşturulan Anglosakson yasası.
Sponsorlu Bağlantılar
1679 yılında İngiliz Parlamentosu tarafından çıkarılan Habeas Corpus Act'a göre tutuklu, tutuklanmasının yasallığının gözden geçirilmesi için, 24 saat içinde yargıç önüne çıkarılmasını isteyebiliyordu. Dünyada en eski anayasa olarak kabul edilen bu yasa, tüm ülke hukuklarına örnek olmuştur.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 20 Şubat 2017 12:54
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
20 Şubat 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Habeas corpus

, gelenek hukukunda, bir mahkeme ya da yargıcça çıkarılan ve gönderildiği kişi ya da kurumdan gözaltında tuttuğu kişiyi belirli bir amaçla mahkeme önünde hazır bulundurmasını isteyen yazılı ve yargısal emir.

Sponsorlu Bağlantılar
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok değişik alanlarda başvurulan yargısal emrin en önemli türü, kişi özgürlüğünü çiğneyici işlemleri gidermek için bir tutuklamanın yasallığını yargıç kararma bağlayan habeas corpus'tur. Angloamerikan hukuk sistemini benimsemiş ülkelerde tanınmış olan habeas corpus güvencesi, Roma-Germen hukuk sistemine bağlı ülkelerde genellikle yer almaz. Ama bunlar arasında da habeas corpus benzeri usul güvencelerini tanıyanlar vardır.

Yargısal emrin nasıl ortaya çıktığı tam olarak belirlenememiştir. Magna Carta (1215) öncesinde habeas corpus'un bazı işlevlerini yerine getiren çeşitli yazılı emir biçimleri vardı. Ortaçağda da alt mahkemelerde bakılan davaları kraliyet mahkemelerine aktarmak için habeas corpus'a başvurulurdu. Kişi özgürlüğünü resmî
Ad:  habeas corpus.jpg
Gösterim: 1144
Boyut:  21.5 KB
otoritelere karşı koruyan bir araç olarak yargısal emrin yakın tarihi, Kraliyet Özel (Danışma) Kurulu’nun hapse attığı kişiler adına habeas corpus çıkarma girişimlerinin yapıldığı VII. Henry dönemine (1485-1509) uzanır. 17. yüzyılda I. Charles dönemine gelindiğinde, yargısal emir alt mahkemelerin ya da kamu görevlilerinin yasadışı tutuklamalarını önlemek için başvurulan bir işlem olarak kurumlaşmıştı.

1679’da çıkarılan Habeas Corpus Yasası'yla bu kurumun öngördüğü hakları etkili biçimde kullanmayı sağlayan bir dizi usul kuralı getirildi. Yasa adli tatil dönemlerinde yargıçlara tek başına yargısal emir çıkarma yetkisi veriyor ve buna uymayan yargıçlar için ağır cezalar öngörüyordu. 19. yüzyılda habeas corpus'un uygulama alanı kişisel otorite altında tutulan kişileri de kapsayacak biçimde genişletildi. 1960’ta habeas corpus çıkarılmasının reddedilebileceği durumları sınırlayan ve yeni itiraz yolları öngören yasalar çıkarıldı.

Kuzey Amerika’daki İngiliz kolonilerinde habeas corpus'a başvurma hakkı, daha Amerikan Bağımsızlık Savaşı öncesinde kişi özgürlüğünü koruyucu temel önlemler arasında sayılıyordu. ABD Anayasası bu hakkın “ayaklanma ya da istila nedeniyle kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı istisnai durumlar dışında askıya alınamayacağı” güvencesini getirmiştir.

İngiltere’de, Fransız Devrimi’nin ardından Fransa ile patlak veren savaşlar sırasında habeas corpus’a başvurma hakkı geçici olarak kaldırıldı. ABD’de de 1861’de İç Savaş’ ın çıkması üzerine, Başkan Abraham Lincoln bir bildiriyle habeas corpus'a başvurma hakkının askıya alındığını açıkladı. ABD Yüksek Mahkemesi’ne yapılan bir başvuruyla ilgili olarak açılan davada Başyargıç Roger Taney, başkanlık bildirisine karşı çıkarak habeas corpus'a başvurma hakkını askıya alma yetkisinin yalnızca Kongre’nin elinde olduğu görüşünü savundu. Lincoln’ın mahkeme kararına uymamış olmasına karşın, günümüzde hukuk çevrelerinde ağırlıkta olan görüş askıya alma işlemi için Kongre onayının alınması gerektiği yönündedir.

ABD’de habeas corpus oldukça değişik alanlarda uygulanmaktadır. ABD Yüksek Mahkemesi’nin sanıkların anayasal haklarını liberal bir biçimde yorumlaması, 20. yüzyıl ortalarında tutukluların, haklarında verilen hükme karşı mahkemeye gönderdikleri habeas corpus dilekçelerinde büyük bir artışa yol açtı. Polisin, gözaltına aldığı bir kişiyi mahkeme önüne çıkarmasını ya da serbest bırakmasını sağlamak için sık sık habeas corpus çıkarma yoluna gidilir. Öte yandan kefalet parasının çok yüksek olduğu gerekçesiyle, gözaltına alınmış kişinin yargılama öncesinde serbest bırakılmasını sağlamak için aynı yola başvurulabilir. Ceza süresinin bitiminden sonra yasaya aykırı olarak cezaevinde tutulan bir tutuklunun serbest bırakılmasının yolunun habeas corpus' tan geçtiği gibi, suçluların geri verilmesine ilişkin bir belgeye dayanılarak yakalanan bir kişinin serbest bırakılması için de habeas corpus'u işletme ve yakalama belgesinin geçersizliğini öne sürme olanağı vardır.

Ceza yargılamasıyla ilgili olmayan çeşitli durumlarda da habeas corpus aracılığıyla hak aranabilir. Bir küçük üzerindeki vesayet hakkına ilişkin anlaşmazlıklar ya da akıl hastanesine kapatılmış bir kişinin aklı başında olduğunu kanıtlama girişimi bu durumlara örnektir.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 20 Şubat 2017 17:46
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
20 Şubat 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

HABEAS CORPUS BİLDİRGESİ - 1679 İNGİLTERE


Caniyane ya da sözde caniyane bazı olaylar yüzünden Kral’ın uyruklarını, nezaretleri altında bulunduran kontluklardaki fahri memurların, zindancıbaşıların ve diğer görevlilerin, kendilerine gönderilen resmi celp emirlerini geri yollayarak, bir ya da bazen birden çok Habeas Corpus’u çeşitli ve türlü biçimde çiğneyerek ve başka vesilelerle, görevlerine, ülkenin kabul edilmiş yasalarına aykırı olarak, bu tür resmi celp emirlerine karşı gösterilmesi gereken bağlılığı savsayarak, sürüncemelere neden oldukları, böylelikle Kral’ın uyruklarının birçoğunun, yasa uyarınca kefaletle serbest bırakılacakları durumlarda, büyük zararlara ve sıkıntılara maruz bırakılarak zindanda tutuldukları ve ilerde daha da uzun bir süre tutulabilecekleri nazarı dikkate alınsın.

Bu durumlardan kaçınılması ve böylesi caniyane ya da sözde caniyane olaylardan dolayı tutuklanan tüm kişilerin hızla serbest bırakılması amacıyla, ruhani ve dünyevi lordların ve burada toplanmış bulunan Parlamentonun Avam Kamarası’nın öğüdü ve onayı alınıp, Parlamentonun meşru yetkisine dayanarak, yüce Majesteleri Kral tarafından buyurulacaktır ki:

Ad:  keep-calm-and-habeas-corpus.jpg
Gösterim: 813
Boyut:  35.5 KB
Ne zaman olursa olsun, kendi nezaretleri altında bulundurdukları kişiye ilişkin, bir ya da birden çok fahri memura, zindancıbaşına, görevliye ya da herhangi başka birisine gönderilmiş, herhangi bir resmi celp emri, onlara bir ya da birden çok kişi tarafından ibraz edilecektir. Sözü edilen celp emri, sözü edilen görevlinin eline verilecek ya da zindandaki ya da hapishanedeki bir alt görevliye ya da gardiyan yardımcısına ya da bu sözü edilen görevlilerin ve gardiyanların vekillerine teslim edilecektir. Sözü edilen görevli ya da görevliler, bunların yardımcısı ya da yardımcıları, yardımcı gardiyanlar ya da vekiller, yukarda sözü edilen celp emrinin ellerine geçmesinden sonraki üç gün içinde, (eğer yukarda bahsedilen tutuklama, ihanet ya da devlete karşı işlenen bir suç yüzünden verilmemiş ve bu durum, tutuklama emrinde açık ve kesin bir biçimde belirtilmemişse), sözü edilen tutuklunun nakledilmesi için gereken ücreti, sonradan yargıç ya da mahkeme tarafından ödenmesi ve her mil için 12 peniyi geçmemesi kaydıyla, ödeyerek; eğer yargıç ya da mahkeme sanığının geriye naklini talep ederse, ki bu halihazırdaki yasanın amacına uygun bir biçimde yapılacaktır, geriye nakil için gereken ücretin ödeneceğini bir borç senediyle güvence altına alarak ve yolda tutuklunun hiçbir kaçma girişiminde bulunmaması için önlem alarak, celp emrini geriye yollayacaktır.

Ve tutukluyu ya da gözaltında bulundurulan kişiyi, bizzat Lordkanzler’in ya da o gün için Lord mührünü taşıyan kişinin önüne ya da sözü edilen celp emrinin verildiği mahkemenin yargıçlarının ya da baronlarının ya da celp emrinde belirtilen kişi ya da kişilerin önüne çıkaracaklar ya da çıkmalarını sağlayacaklardır. Ve eğer bu sözü edilen durumdaki kişilerin tutuklanmaları, böyle bir mahkemenin ya da bir yetkili kişinin ikamet ettiği ya da edeceği yerden ya da yerlerden 20 mil uzakta ise, tutuklamanın gerçek nedenleri de hiç vakit kaybetmeden tasdik ettirilecektir. Bu tasdik, 20 milden uzak ve 100 milden yakın yerler için 10 gün içinde, 100 milden uzak yerler içinse 20 gün içinde ve bu zaman sınırını kesinlikle aşmadan yerine getirilecektir.

Ayrıca yukarıda adı geçen otorite tarafından buyurulacaktır ki: Eğer bir görevli ya da görevliler, bunların yardımcısı ya da yardımcıları, yardımcı gardiyanları ya da vekilleri, yukarda sözü edilen celp emrini geriye yollamayı ya da tutuklu ya da tutukluların bizzat mahkeme önüne çıkarılmalarını, resmi celp emrinin hükümlerine bağlı kalarak, yukarıda kaydedilen zaman içinde yerine getirmeyi savsar ya da reddeder ya da reddederlerse; ya da eğer tutuklunun ya da onun tarafından görevlendirilmiş birisinin istemi üzerine, istemde bulunan kişiye böyle bir tutuklu hakkında verilmiş bir tutuklama emrinin ya da emirlerinin asli bir kopyasını göstermemekte diretirlerse ya da aradan altı saat geçtikten sonra da istem üzerine yine göstermezlerse, bu kez sözkonusu emirleri göstermeleri için ona ya da onlara karşı zor kullanılacaktır; dahası bu hapishanelerdeki başgardiyanlar, gardiyanlar ya da nezaretle görevli kişiler istisnasız, bu suçun birinci işlenişinde tutukluya ya da zarara uğrayan hizbe 100 lira para cezası ödemek zorunda kalacaklar ve aynı suçu ikinci kez yerine getirme hakkını da yitireceklerdir. Bu suçu işleyenlerden ya da onların görevlendirdikleri ya da vekalet verdikleri kişilerden sözkonusu paraların alınması, tutuklu ya da zarara uğrayan hizip tarafından ya da vekalet verdikleri kişilerden sözkonusu paraların alınması, tutuklu ya da zarara uğrayan hizip tarafından ya da bunların görevlendirdikleri ya da vekalet verdikleri kişiler tarafından Kral’ın mahkemelerinden birine herhangi bir suç duyurusu, dava istemi, iddianame, şikayetname ya da dilekçeyle başvurulması yoluyla sağlanacaktır. Mahkemede başvurunun haksız yere reddedilmesine, adam kayırılmasına, ayrıcalık tanınmasına, adli değişikliklere, ya da “non vult ulterius prosequi” yoluyla davanın düşürülmesine ya da benzeri şeylere izin verilmeyecek ya da göz yumulmayacaktır. Aynı biçimde davanın ertelenmesi için de başvurulamayacaktır. Her tazminat istemi ya da zarara uğrayan hizbin şikayeti üzerine alınan mahkeme kararları, birinci cürümün suçluluk duyurusu için yeterli sayılacaktır. Daha sonraki her tazminat istemi ya da birinci mahkeme kararından sonra işlenen herhangi bir cürümle yeniden zarara uğratılan hizibin şikayeti üzerine alınan mahkeme kararları, görevlilerin ya da ilgili kişilerin ikinci cürüm için belirlenen para cezasını ödemelerini sağlayacak bir suçluluk duyurusu için yeterli sayılacaktır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

1 Ağustos 2012 / Efulim Kimya
11 Ağustos 2012 / asla_asla_deme Kimya
18 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Fizik
18 Haziran 2012 / Efulim Taslak Konular