Arama

Etkili E-Mail Yazmak

Güncelleme: 24 Haziran 2013 Gösterim: 14.534 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Ağustos 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Etkili E-Mail Yazma Sanatı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bir insanın e-mail yoluyla sağlıklı bir şekilde iletişim kurması, genel olarak kendisinin yazı yeteneklerine bağlı. Yazmaktan hoşlanmayan insanlar büyük ihtimalle iyi birer mail yazarı olamaz. Ancak, yine e-mail yazmaları gerekiyorsa ve üstelik e-mail ile ifade etmek istedikleri önemli şeyler varsa, kendilerini geliştirmenin bir yolu vardır.
İnternet sever kullanıcıların büyük bir kısmı e-mail hoşlanırlar. Bazıları kendilerini açıklamak için e-mail yazma yolunu kullanmayı tercih ettiklerini açıkca söylüyor. Bu insanlar siber ortamda da kelimeleri ve cümleleri diledikleri gibi kullanmaktan ve düşüncelerini ve ruh hallerini istedikleri gibi biçimlendirmekten büyük zevk alıyorlar. Bu insanlar kendilerini açıklamadan önce düşünüp taşındıkları "yansıtma alanını" yani bizim konumuzda İnternet platformunu kullanmaktan da büyük zevk alıyorlar.
E-mail, doğal olarak, konuşmaya oranla daha az kullanılan bir iletişim yolu. Kelimelerin ortaya çıktığı anda yok olduğu ağız yoluyla iletişime oranla yazı dili birinin düşüncelerini daha gözlenebilir, kalıcı, somut ve objektif bir biçimde sunmasını sağlıyor. Bir e-mail mesajı uzaya fırlatılmış ufak bir kendini belirtme yolu. Bazıları bunu bir internet arkadaşına gönderilen yaratıcı bir çalışma olarak bile görüyor. E-mail, deneyimli İnternet kullanıcılarının oluşturmaktan çok zevk aldığı parçalardan biri...

Yazma Yeteneği Bir Avantaj
E-Mail partnerlerinin arasındaki ilişkinin kalitesi ilk başta onların yazma yeteneği bağlı. Yazma yoluyla insanların kendilerini açıklama yolu geliştikçe ilişkinin derinleşme ve gelişme şansı artar. Yazı yazma kabiliyetinin zayıf olması yanlış anlaşılmalara ve büyük ihtimalle çatışmalara yol açabilir. Karşı tarafın ne anlatmak istediğinin doğru anlaşılmamasından dolayı insanlar iletilen mesajı anlamak yerine, daha çok kendi beklentilerini, kaygılarını ve hayallerini yorumlayarak bir sonuca varırlar. Bu açıdan eğer özel bir yazma kabiliyetiniz yoksa, e-mail programınızın karşısında mümkün olan en açık ifadelerinizi kullanın ve organize bir biçimde fikirlerinizi yazıya dökün.

Yazışırken Açığa Çıkan Farklar
Yazı partnerleri arasındaki farklılık da problem yaratıcı olabilir. Biri aşırı ve vaad edici bir şekilde konuşurken diğeri çekimser davranabilir. Konuşkan olan ilişkiyi yürütmek için bu kadar fazla efor sarfetmenin ve kendini açığa vurmanın bütün risklerini alırken sessiz olan kontrol altında tutuluyormuş, ilgilenilmiyormuş veya yanlış anlaşılıyormuş gibi hissedebilir. Bu durumda, iletişim hızını dengelemek gerekir. Karşınızdaki kişi size e-mail yazarken daha az sözcük kullanıyor ya da çekimser davranıyorsa, siz de onun sınırlarına göre bir ifade hızı seçebilirsiniz.

Platformalar, Smiley'ler
Bazı insanlar içinde çok az duygusal dışavurumun bulunduğu üstün bir şekilde organize ve akılcı mesajlar gönderebilirler. Bazı insanlarsa duyguların yansıtılmasına düzenli bir mail'e tercih eder. Kendine güveni olan kişiler aşırı uzun, konudan konuya atlayan paragraflar oluşturabilir. Sinirli kişiler de çok kısa ama vurucu mesajlar üretebilirler. Farklı yazı ve kişilik biçimleri diğer stillere oranla uyumlu, uyumsuz veya tamamlayıcı olabilirler. E-mail gönderilirken kullanılan platformların, attachment'ların, eklenen smiley'lerin de büyük önemi vardır. E-mail'lar utangaç bir kişinin daha dışavurumcu ve öz-güvenli yönlerini ortaya çıkarabilir. Onun esprili bir tavra bürünmesini sağlayabilir. Hızlı bir iletişim aracı olan İnternet, aslında hepimize daha güvenli bireyler olma fırsatını da vermektedir.
Pet Shop Boys grubu "E-mail" adlı parçada;
"Şimdi zaman ve mesafe eridi, gitti...
İletişim kurmak bugüne dek hiç bu kadar kolay olmamıştı.."
diyor. Ama zaman ve mesafenin eriyip gittiği yerde, yine insanın ifade gücüne çok iş düşüyor.


Kaynak


Ekstra Bilgi:

Alıntı
karelsuat adlı kullanıcıdan alıntı

konuyla ilgili başarılı bir yazı olmuş. bende konuyla ilgili önemli noktaları birkaç maddede özetlemek istiyorum.
- mesajın e-postaya uygunluğu
- yazım kurallarına uyum
- kısa ve net anlatım
- açıklayıcı bir konu adı
- sadece ilgili olanlara gönderim.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen ahmetseydi; 24 Haziran 2013 16:08
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

15 Ocak 2016 / hghghg Sosyal Ağlar
21 Mart 2016 / Safi X-Sözlük