Arama

Grafit

Güncelleme: 12 Temmuz 2017 Gösterim: 4.770 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Nisan 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

grafit

Ad:  2.jpg
Gösterim: 3564
Boyut:  34.7 KB

siyah ile koyu çelik grisi arasında değişik renklerde bulunan bir karbon minerali. Geniş aralıklı yatay levhalar düzeninde altı karbon atomlu halkalardan oluşan katmanlı bir yapısı vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Grafit, karbonlu maddeler içeren tortulların başkalaşım geçirmesiyle oluşur. Bu oluşum karbon bileşiklerinin hidrotermal çözeltilerle ya da magma akıntılarıyla tepkimeye girmesi ya da olasılıkla magma halindeki karbonların kristalleşmesiyle gerçekleşir. Gnays, şist, kuvarsit, mermer, granit, pegmatit, karbonlu killi arduvaz ve yaşlı kristalin kayaçlar içinde bağımsız bölümler, büyük kütleler ya da damarlar halinde bulunur. Göktaşı demirinde (kliftonit) ise küçük, izometrik kristalli grafite
rastlanmıştır.

Kurşunkalemlerin temel malzemesi olan grafit, ayrıca yağlayıcılarda, potalarda, döküm kalıbı astarlarında, cilalarda, ark lambalarında, pillerde ve elektrik motoru fırçalarında kullanılır. Yaygın olarak çıkarıldığı yerler Sri Lanka, Madagaskar, Kuzey Kore, Meksika’da Sonora, Kanada’da Ontario, Sibirya’nın batı kesimi ve New York’tur.

Grafiti ilk olarak ABD’li mucit Edward G. Acheson, yüksek sıcaklıkların karborundum üzerindeki etkilerini araştırırken rastlantı sonucu buldu. Acheson yaklaşık 4.150°C’de karborundum içindeki silisyumun buharlaştığını ve geriye grafit halinde karbonun kaldığını buldu. Acheson 1896’da grafit üretimi için patent aldı ve 1897’de üretime başladı. Günümüzde katışkısız (yüzde 99-99,5) grafit üretiminin başlıca hammadde kaynağı, organik bileşiklerle sarılmış kusurlu grafit kristallerinden oluşan petrol kokudur.

BAKINIZ Elementler - Karbon
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2017 23:05
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Grafit
Ad:  GraphiteUSGOV.jpg
Gösterim: 585
Boyut:  45.6 KB

Karbonun yumuşak, siyah, metalik kristal yapılı bir allotropu.
Sponsorlu Bağlantılar

En yumuşak minerallerdendir (en sert mineral olan elmas da karbondur). Magmatik ve başkalaşmış kayaçlarda, şist, gnays ve mermerler içinde bulunur. Yüksek ısılı damarların kömür yataklarını kesmesiyle bu damarlar çevresinde de grafit oluşabilir. Toprak gibi ya da pul pul ince tabakalı kristaller hâlinde rastlanır. Tutulunca yağ gibi kayganlık duygusu verir ve parmakları kirletir. Kâğıtta iz bırakır.

Doğal grafit en çok Sri Lanka, Kanada, Rusya (Sibirya), ABD, İtalya, Fas, Kore, Meksika ve Madagaskar'da bulunur. Yapay olarak da elde edilir (Acheson yöntemi). Bunun için kok kömürü, katalizör görevi yapan silisyum dioksitle (SiO2=kum) karıştırılıp 3500°C'ın üzerinde sıcaklık sağlayan elektrik ark fırınında buharlaştırılır. Karbon buharları soğutulduğunda grafit elde edilir (süblimleşme noktası 3660°C). Grafit, elektriği ve ısıyı iyi iletir. Yalnızca ergimiş demirde çözünür. Asitlerden etkilenmez. Ancak nitrik asit ve potasyum klorat (KClO3) karışımında sarı pulcuklar hâlinde grafit oksitlerine dönüşür. 700°C sıcaklıkta, havada yanar.

Toz tutmayışı, ısıya dayanıklı oluşu ve çukurları doldurarak kaygan bir yüzey sağlayışıyla yağlama maddesi olarak, iletken oluşuyla dinamo, elektrik motorları vb.de fırça olarak ve elektroliz işlemlerinde ya da kuru pillerde elektrot olarak kullanılır. Kil ve bağlayıcı madde karışımı hâlinde kurşunkalem, ayrıca metalurji potaları yapımında kullanılır. Kimi uçak ve füze parçalarının yapımında ve nükleer reaktörlerde moderatör (yavaşlatıcı) olarak da kullanıldığından grafit, stratejik bir mineraldir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2017 23:06
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GRAFİT


her gün milyonlarca kişinin kullandığı bir maddedir, çünkü kurşunkalemlerin içindeki siyah çubuk grafitten yapılır. Ne var ki, kurşunkaleme adını veren bu mineralin bir metal olan kurşunla hiçbir ilgisi yoktur.

Grafit tıpkı elmas gibi doğal bir karbon oluşumudur (ELMAS). Ama, elmas bilinen bütün mineraller içinde en serti olduğu halde grafit en yumuşakları arasında yer alır. Grafitteki karbon kristalleri elmastaki karbon kristallerinden değişik koşullar altında ve değişik biçimlerde oluşmuştur. Bazen bu kristaller mikroskopsuz görülemeyecek kadar küçüktür. Grafit siyah ya da koyu gri renktedir, dokunulduğunda yağlıymış duygusu verir ve başka maddelerle karışmamış olduğu zaman parıldar.

Sri Lanka (Seylan), Madagaskar, Çekoslovakya, Almanya Federal Cumhuriyeti, SSCB, Kanada, ABD ve Meksika'da, işletilen zengin grafit yatakları vardır. Ayrıca sanayide toz halindeki karbondan ya da kömür (antrasit) tozundan da grafit elde edilir.

Grafit yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu ve elektriği iyi ilettiği için metal eritme potalarının ve elektrik motoru fırçalarının yapımında kullanılır; bisiklet ve motosiklet zincirlerinin yağlama yağlarına katılır. Bazı nükleer reaktörlerde de, atom parçacıklarının hareketini yavaşlatarak tepkimeyi denetim altında tutmayı sağlayan yavaşlatıcılar grafitten yapılır.

kaynak: Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GRAFİT
Ad:  1.jpg
Gösterim: 866
Boyut:  46.8 KB

a. (fr. graphite). Altıgen yaprakçıktar biçiminde kristalleşmiş karbon.

—Karb. kim. Grafit temizleme, karnilerin ya da gaz fırını odalarının iç çeperlerinde oluşan grafit çökeltilerini yatarak ya da bir penseyle kopararak giderme.

—Metalürj.
  • Grafit boyası, dökümcülükte, dökülmüş metale kum yapışmasını önlemek için kalıp çeperlerine uygulanan, odun kömürü, taşkömür ve grafit kökenli tozsu ya da sıvı gereç.
  • Grafitle boyama, katılaşmış metalin kalıplara yapışmasını önlemek için döküm kalıplarının içini grafit boyasıyla kaplama işlemi,
—ANSİKL Grafit, metal parlaklığında gri-siyah bir mineraldir. Yoğunluğu 2,2 olan bu mineral, ufalanabilir ve kâğıt üzerine sürüldüğünde iz bırakır. Dokunulduğunda yağlı ve yumuşak bir izlenim verir, iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Diğer karbon türleri gibi erimez ve bilinen çözücülerde çözünmez. Asitlerden etkilenmez, ancak nitrik asit ve potasyum klorat karışımıyla grafit oksitlerine dönüşür; bu oksitler, ısı etkisiyle tutuşarak patlayabilen sarı pulcuklar biçimindedir.

Hem amorf, hem de kristal türlerinde rastlanan doğal grafit, Sri Lanka, Sibirya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, ABD, İtalya, Fas ve özellikle Madagaskar'da bulunur. Kristalleşmiş türü, pek çok düz yaprakçığın üst üste binişmesinden oluşur; yapraklardan her birinde karbon atomları, düzgün altıgen yüzeyler meydana getirir. Yaprakçıklar arasındaki yapışma gücü azdır; grafitin yumuşak ve yağlayıcı özelliğinin nedeni budur. Yapışma gücü, bir bağın yöresizleşmesinden ileri gelir ve bu yöresizleşme birbirine yakın düzlemlerin aralıkları boyunca yayılır.

Böylece serbest hale gelen elektronlar, frafite iletken bir özellik kazandırır. Öte yandan yapay olarak iki kristalli grafitler de üretilir. Ancak bu grafitler, yüksek sıcaklıklarda kararlı bir karbon biçimi göstermelerine rağmen, doğal grafitin aşırı sıcaklıklardaki dayanımına erişemez. Grafite, gri dökme demirden rastlanmasının nedeni de budur. Yapay grafit, amorf karbonun elektrik fırınında ısıtılması sonucu elde edilir. Grafit, kille karıştırılarak pota yapımında kullanılır; grafitten ayrıca ark lambası kömürleri, voltametre elektrotları ve dinamo fırçaları üretilir.

Galvanoplastide ise kalıp yüzeylerini iletken durumuna getirmeye yarar. Öte yandan bu maddeden kurşunkalem içi yapılır ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle kimi yağlayıcılara katılır. Grafit, yağlayıcı olarak mikrometre düzeyinde öğütülmüş kuru toz ya da genellikle sıvı yağda kollodial asıltı biçiminde kullanılır. Yağlama yağındaki pulsu ya da dılınebilir mikroskobik grafit parçacıkları katkısı, sıvı yağlayıcının çok güçlü bir basınç ya da çok yüksek bir sıcaklık altında boşalması halinde bile iki metalin birbirine sürtünmesini önler. Grafit ayrıca paslanmayı önlemeye yarayan kimi boya çeşitlerine pigment olarak katılır. Nükleer sanayide özellikle son yıllarda kimi santral türlerinde yavaşlatıcı olarak önemli düzeyde grafit kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış