Arama

Mineraller - Silikat

Güncelleme: 16 Ekim 2012 Gösterim: 4.441 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
3 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Silikat, mineral grupları arasında en ilginç ve en geniş grup silikat grubudur. Silikatlar tüm minerallerin %30'unu oluşturmakta olup, yerkabuğunda var olan minerallerin de %90'ını meydana getirmektedirler. Pratik olarak yerkabuğu silikat minerallerinden oluşmaktadır denilebilir. Dolayısıyla yer kabuğunda en bol bulunan 2 element Si (Silisyum) ve O dir. Genel olarak bunların birleşmesiyle SiO2 oluşur.
Sponsorlu Bağlantılar
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Yalancı Kristal Biçimine Sokulan Silika

Sponsorlu Bağlantılar
terasaki11230300

Mezo gözenekli silika İsveç, Stockholm Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından dodekagonal yalancı kristal şekline girmeye zorlandı.

Bunun dışında, oluşturulan yalancı kristaller sert maddelerden şu anda yapılanlara göre çok daha büyükler ve böylece bu ilginç yapıların bazı pratik kullanımlarına yol açılmış oluyor.Bu alanda ilk olma özelliği taşıyan ve Nobel ödülü ile taltif edilen orjinal yalancı kristal son derece küçüktü. Aslında, metallerden oluşturulan yalancı kristaller, boyutları birkaç angströmü geçmeyen küçük, nano-boyutlu tanecikler olarak bulunuyor, sıvı kristalleri ve kolloidal sistemleri yalancı periyodik yerleşimlere sokabiliyor ve yüzlerce angström boyutuna yükselebiliyor, böylece nano alem ile bizim yaşadığımız alem arasında bir yerde durabiliyor. Şu ana kadar yapılan tercihler, yapının sert ve küçük, ya da yumuşak ve büyük olması yönünde oldu.

Osamu Terasaki'nin grubu, silisyum dioksidi, sistemin pH değerini değiştirerek farklı kristal yapıları şeklinde kümelenmeye zorlamayı başardı ve üretilen yapılardan birinde dodekagonal yani oniki katlı simetri tesbit edildi. Kristaller ayrıca daha önceki sert sistemlerden boyut olarak çok daha büyük ve yumuşak maddeli yalancı kristallere çok benziyor. Geçen yıl, fiziksel kimyacı Paul Steinhardt, Chemistry World dergisine verdiği demeçte, bu maddelerin sentezi kontrol altına alınabildiği zaman çok ilginç malzemeler ortaya çıkacağını belirtti. Belki de, Terasaki'nin yayında belirttiği gibi, bu çalışma bir öncü olabilir.



Kaynak : RSC (24 Temmuz 2012)

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
16 Ekim 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Mineraller - Silikat
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Silisik asitlerin tuzları. Başlıca silikat anyonları ortosilikat (SiO44), metasilikat (SiO32) ve Si-O-Si bağlarıyla birbirine bağlanmış SiO4 grupları içerirler. Böylece art arda dizilmiş sonsuz sayıda anyondan oluşan zincirli bir yapının yanı sıra, tabakalı ve üç boyutlu bir yapı da meydana getirebilirler. Silikatlar, yerkabuğunun %90'ını oluşturan en önemli mineral grubudur. Su camı adıyla bilinen potasyum ve sodyum silikatlardan başkası suda çözünmez. Bileşimlerinde kristal suyu içeren silikatlar da vardır.

Silikat mineralleri, bilinen tüm minerallerin %25'ini ve en çok bulunanların %40'ını oluşturmaları nedeniyle çok önemli bir gruptur. Bu mineraller birkaçı dışında tüm kayaların bünyesinde bulunur ve yerkabuğunun %90'ını meydana getirirler. Kayaların bünyesinde en yaygın olarak izlenen silikat mineralleri Kuvars ve Feldispat grubu mineralleridir.
Yer kabuğunu oluşturan her 100 atomdan 60 tanesi oksijen, 20 tanesi silis, 6-7'si ise aluminyumdur. Geriye kalan Fe, Ca, Mg, Na ve K'dan her biri yerkabuğuna 2 atomluk bir oranla katılırlar.
Silikat mineralleri tarım sektöründe, inşaat malzemeleri ve cam endüstrisi ham maddeleri olarak yaygınca kullanılmaktadır.
Tüm silikat minerallerinin temel yapısını silikat iyonu oluşurur. Silikat (Si+4) iyonu ile onu çevreleyen ve elektronlarını paylaşan dört oksijen iyonundan (O-2) oluşan silikat iyonu (SiO4 )-4 formülü ile gösterilir. Bu konfigürasyon tetrahedron adı verilen üçgen yüzeyli bir piramit oluşturur.
Silikat iyonu -4 değerliklidir ve elektriksel olarak nötr bir mineral oluşturması için ya sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi bir katyonla birleşir ya da oksijenlerini diğer bir tetrahedronla paylaşır. Tüm silikat mineralleri bu iki yoldan biri ile bağlanmış silikon-oksijen tetrahedronlarından oluşurlar. Ana silikatların yapısında tetrahedronlar izole (tekçe), halka, tek zincir, çift zincir, levha veya çatı şeklinde bulunurlar.
Metamorfik kayalar içinde bulunan silikat mineralleri metamorfizma silikatları olarak adlandırılmaktadır.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

14 Aralık 2012 / _Yağmur_ Kimya
12 Ağustos 2015 / iceslush Taslak Konular
23 Aralık 2007 / Sedef 21 Taslak Konular