Arama

Nörotransmitter

Güncelleme: 15 Kasım 2018 Gösterim: 3.947 Cevap: 2
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
5 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Nöronlar arasında, veya bir nöron ile başka bir (tür) hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara nörotransmitter denir. Sinir sistemi boyunca bilgi bu kimyasal taşıyıcılar yardımıyla iletilir.
Nörotransmitterler algı süresini asıl belirleyici etkeni olan organik kimyasallardır. Bir canlının algı hızı ebatlarına bağlı değildir. Bilgi sinir üzerinde yaklaşık ışık hızı ile hareket eder, bilginin gecikmeye uğradığı tek yer nörotransmitterlerdir. Başka bir deyişle bir canlının sinir sisteminde ne kadar çok sayıda nörotransmitter varsa algısı o kadar yavaştır. Zaten teknik açıdan nörotransmitter varlığı tek parça sinir yokluğu demektir. Örneğin insanlarda ayak parmak ucundan beyne tek parçada giden ve hiç nörotransmitteri olmayan hatlar mevcuttur bu da algımızın hızlı çalışmasının sebebidir.
Sponsorlu Bağlantılar


Bazı Nörotransmitterler


Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
8 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Nörotransmitter

Sponsorlu Bağlantılar
Nörotransmitter iki sinir hücresi arasındaki bağlantıyı sağlayan kimyasal bir maddedir. Daha basit bir anlatımla nörotransmitterleri iki sinir hücresi arasında bilgi alışverişini sağlayan ulaklar olduğu söylenebilir. Bu ulakların işlevleri sayesinde beyinde bulunan milyarlarca sinir hücreleri saniyenin binde birinden daha kısa bir sürede birbirleriyle etkileşimde bulunabilirler.

Bir ismi hatırlamak, bir cümleyi ezberlemek, bir bedensel hareket yapmak, bir duygu yaşamak ve daha binlerce ruhsal ve bedensel işlev beyin içindeki ve dışındaki bölgelere bu kimyasal maddeler aracılığıyla iletilir ve işlem tamamlanır.

Nörotransmittter maddelerinin azalması veya çoğalması bu işlevlerin aksamasına neden olabilir. Başta serotonin adı verilen madde olmak üzere henüz yapısı tam olarak aydınlatılamamış olan binlerce madde nörotransmitter olarak görev yapmaktadır.

Günümüzde çeşitli ruhsal hastalıkların tedavisinde nörotransmitter dengesini sağlamaya yönelik ilaçlar başarıyla kullanılabilmekte ve her geçen yıl bu ilaçlara yenileri eklenmektedir.
Menopoz döneminde santral sinir sisteminde östrojen etkisinin azalmasına bağlı olarak ateş basması, uyku bozuklukları, mood (duygulanım) değişiklikleri, hafıza bozukluğu ve Alzheimer hastalığı ortaya çıkabilmektedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Kasım 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Nörotransmitter ve Reseptörler!


Tek bir nörotransmitter, farklı reseptörlerden farklı yanıtlar ortaya çıkarabilir. Örneğin, otonom sinir sisteminde yaygın bir nörotransmitter olan norepinefrin, sinir iletimi ile onu inhibe eden, diğer kişilere heyecan veren bazı reseptörlere bağlanır. Postsinaptik fiberin membranı birçok farklı reseptöre sahiptir ve bazı presinaptik terminaller birden fazla tipte nörotransmitter salgılar. Ayrıca, her postsinaptik lif birçok nöron ile yüzlerce rekabet sinaps oluşturabilir. Bu değişkenler, sinir sisteminin herhangi bir belirli uyarana karmaşık tepkilerini içerir. Sinaps, nörotransmitteriyle birlikte, sinir impulslarının düzenli devrelerde iletimini yönlendiren ve sinirlerin rastgele veya kaotik bir şekilde uyarılmasını önleyen bir fizyolojik valf işlevi görür.

Benzer Konular

8 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük