Arama

Elementler - Galyum

Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 3.902 Cevap: 3
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
11 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Sembol: Ga

Sponsorlu Bağlantılar
Atom
numarası
: 31

Atom ağırlığı
: 69.723 g/mol

Oda koşullarında (25
°C 298 K):
Gümüşümsü beyaz renkli katı (Bu sıcaklıkta yavaşça erimeye başlar)

Metal
p-blok elementiGalyum metali ilk olarak 1875 yılında Lecoq de Boisbaudran tarafından keşfedilmiştir.
Galyum alüminyumun eldesi sırasında yan ürün olarak elde edilir. Boksit mineralinin saflaştırılması ile alüminyum ile beraber elde edilir. Daha sonra elektroliz ile saf olarak elde edilir.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 22 Nisan 2008 23:24
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Ağustos 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Galyum
Sponsorlu Bağlantılar

Periyodik cetvelin III A grubunda yer alan metal element.

Sfalerit, pirit, boksit gibi mineraller içinde çok az miktarda galyuma rastlanır. Kimyasal özellikleri bakımından alüminyuma benzer. Ergiyince genleşmeyip sıkışır ve kaynama noktası (2403C) ile ergime noktası arasında, hiçbir metalde (ve öteki elementlerde de) gözükmeyen büyük bir aralık vardır. Bu aralıkta sıvı olarak kaldığından yüksek sıcaklıklar için termometre sıvısı olarak kullanılabilir. Galyumdan elektronik sanayiinde transistör yapımında yararlanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Ağustos 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Galyum Elementi / Eriyen Çılgın Metal

amazingmeltingmetalgall

Tuhaf özellikleri ve davranışları nedeniyle laboratuvar ortamında Galyum elementi gerçekten garip şeylere neden olabiliyor.

Yapılan deneylerde Galyum elementi sülfirik asitli dikromat solüsyonu ile tepkimeye sokulduğunda yüzey geriliminin değişmesiyle beraber dünya dışı bir yaşam formu gibi davranabiliyor. Tüm bu garip özellikleri sıradışı gelse de sadece 29,4 °C'de erimeye başlayan Galyum elementi her gün kullanılan bir çok aygıtın içerisinde bulunuyor. Bundan daha da ilginç olanı bilim adamlarının her gün Galyum elementini kullanarak onlarca çılgın deneye imza atmaları.Bu deneylerde metal, cam gibi tuz-buz oluyor, insan elinde erimeye başlıyor, diğer metallere saldırıyor fakat insanlara herhangi bir toksik etki göstermiyor.



Kaynak : Bilim org (06 Ağustos 2012)
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
6 Ağustos 2012       Mesaj #4
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Galyum

Tarihçe
Galyum (Latince: Gallia, anlamı Galya, Fransa) ve (Gallus anlamı horoz) ilk olarak Lecoq de Boisbaudran tarafından 1875 de keşfedilmiştir. Daha sonra Dimitri Mendeleyev tarafından da periyodik tablodaki yeri belirlenmiştir. Boisbaudran elemente kendi ismini vermek yerine ozamanın kelime oyunundan yararlanarak Fransa'ya verilen latince isim olan galya ya atfen bu ismi vermiş ancak gallusta Lecoq un soyadının Latincesidir ve horoz anlamına gelmektedir.


Özellikleri


Galyum metali doğada saf halde bulunmaz.Ancak çok kolay elde edilir. Saf bir galyum parlak gümüş renkli cam parçalarına benzer. Galyum metal konteynırlarda ya da cam konteynırlarda dondurularak depo edilir. %60'ı GA (k.n 69) %70'i GA (k.n 72)izotoplarından oluşur. (k.n: kütle numarası)

Galyum. Kimyasal sembolü Ga, atom numarası 31 olan kimyasal element. Oda sıcaklığının üstünde 3 katı halde bulunur. Boksit ve çinkonun saflaştırılması sırasında aliminyumla beraber elde edilir. Galyum bir yan üründür. En çok kullanılan bileşikleri galyum nitrit ve galyum arsenik tir. Yarı iletkenlerin yapımında ve kızılötesi alıcılarında kullanılır.


Temel özellikleri

Atom numarası 31
Element serisi Metaller
Grup, periyot, blok 13, 4, p
Görünüş gümüşi beyaz

Ga

Maddenin hali Katı

Benzer Konular

22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
12 Temmuz 2013 / kompetankedi Kimya
20 Aralık 2012 / kompetankedi Kimya
15 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
7 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap