Arama

Karbon Nanotüp

Güncelleme: 13 Mart 2017 Gösterim: 5.028 Cevap: 3
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
29 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Karbon Nanotüp - Karbon Nanotüp Nedir - Kimya

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karbon Nanotüpler, karbon elementinin uzunluk-çap oranları 28x106:1 olan allotrop'larıdır. Bu oran başka herhangi bir malzemenin sahip olabilceğinden daha büyüktür. Nanotüp'ler füllerin yapısal grubuna dahildir. Tek katmanlı (tek duvarlı) ya da çok katmanlı (çoklu duvarlı) karbon nanotüpler mevcuttur. Karbon nanotüplerin yapısını açıklayabilecek en basit model tek duvarlı bir tüp için şu şekildedir:Tek sıra karbon atomundan oluşan bir grafin katmanının, silindir şeklinde bükülerek uçlarının birleştirildiği ve grafin içersindeki bağların aynısından oluşturulduğu düşünülürse bu yapı tek katmanlı bir karbon nanotüple aynı yapı olur.

Carbon nanorim armchair povray

Grafin


Carbon nanotube armchair povray

Tek Katmanlı Karbon Nanotüp

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Şubat 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kendi Kendine Oluşabilen Nanotüp!


Ad:  nanotupler.jpg
Gösterim: 587
Boyut:  89.5 KB
Nanotüpler üzerine yıllardır araştırmalar yapılıyor. Boyutları nanometre (metrenin milyarda biri) ölçeğinde olan bu tüplerden ilaç salımından deniz suyunun arıtılmasına kadar pek çok alanda yararlanılabileceği düşünülüyor. Ancak nanotüpleri ve özellikle de birbirinin tıpatıp aynısı milyonlarca nanotüpü üretmek zordur.
Sponsorlu Bağlantılar

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda çalışan bir grup araştırmacı, iki ayrı tür polimer (tekrar eden birimlerden oluşan zincir biçimli uzun molekül) kullanarak hem çapları hem de uzunlukları birbirinin aynısı nanotüpler üretmeyi başardı.

Üstelik nanotüpleri oluşturan polimerler, su içerisine bırakıldıkları zaman kendi kendilerine bir araya geliyor. Ayrıca polimer zincirlerinin uzunluğunu ayarlayarak nanotüplerin çapının 5 ile 10 nanometre arasında herhangi bir değere sahip olması sağlanabiliyor.

Kaynak: Proceedings of The National Academy of Sciences

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Nanoelmaslar!


Ad:  nanoelmas.jpg
Gösterim: 445
Boyut:  54.4 KB
Rice Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, karbon nanotüpleri yüksek hızlarda birbiriyle çarpıştırarak nanoelmaslar üretmeyi başardı. Araştırma ekibinin üyelerinden Chandra Shekhar Tiwary, deneyler sonucunda birbiriyle kaynaşmış, büyüklüğü nanometre (metrenin milyarda biri) ölçeğinde yapılar bulmayı beklediklerini, ancak nanoelmaslar gözlemledikleri zaman şaşırdıklarını söylüyor. Nanoelmasların elde edilmesi için yüksek hızlarda çarpıştırmanın yanı sıra nanotüplerin birbirlerine ve hedefe göre yönelimlerinin de önemli olduğu belirtiliyor.

Elde edilen nanoelmasların kimseyi zengin etmesi beklenmiyor. Ancak sonuçlar gelecekte hafif ve dayanıklı malzemelerin sentezlenmesinde yararlı olabilir. Örneğin uzay araçları ve uydular her daim uzay çöplerinin ve göktaşlarının yıkıcı etkilerinin tehdidi altındadır. Yüksek teknoloji ürünü bu cihazların daha iyi korunabilmesi için sıradışı mekanik özelliklere sahip, hafif ve dayanıklı malzemelere ihtiyaç var.

Kaynak: ACS Applied Materials & Interfaces
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mart 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Kendiliğinden Oluşan Elektrik Devresi!


Bilim insanları Tesla bobini kullanarak karbon nanotüp parçacıklarını uzaktan hareket ettirmeyi ve oluşturdukları devre ile LED aydınlatmaları yakmayı başardı. Elektrik alanın küçük nesneleri hareket ettirmek amacıyla kullanıldığı biliniyordu. Ancak bu etki daha önce çok kısa mesafe aralıklarında gözlenebilmişti. Rice Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından teslaforez olarak isimlendirilen bu yeni yöntemde ise nano ve makro ölçekteki parçacıkları uzun mesafelerde hareket ettirmek mümkün.

Ad:  teslaforez_33.jpg
Gösterim: 445
Boyut:  66.3 KB
Tesla bobini Nicola Tesla’nın pek çok önemli deneyini gerçekleştirdiği, düşük akımda yüksek voltaj üreten bir cihaz. Araştırmacılar nano ve makro ölçekteki parçacıkların Tesla bobininin yakın alan bölgesinde, radyo frekansında yayılan elektromanyetik enerjinin etkisiyle uzun mesafeler boyunca hareket ettirilebileceğini belirledi. Karbon nanotüpler yapılarındaki elektronların, Tesla bobininin çevresinde oluşan elektrik alanın etkisiyle belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu, kutuplu hale geldi ve kutuplu haldeki her bir karbon nanotüp elektrik alan doğrultusunda yönlendi. Karbon nanotüpler (bir karbon nanotüpün artı ucuyla diğer bir karbon nanotüpün eksi ucu arasındaki elektrostatik çekim kuvveti sayesinde) bir araya gelerek uzun zincirler oluşturdu.

Tesla bobininin etki alanına yerleştirilen karbon nanotüpler kendiliğinden bir araya geldi ve 15 cm uzunluğunda hatlar oluşturdu. Araştırmacılar böylece karbon nanotüp parçacıklarını 30 cm uzaktan hareket ettirerek bir elektrik devresi kurmayı başardı. Tesla bobinini aynı zamanda oluşturdukları devreye kablosuz olarak güç sağlamak amacıyla kullandılar. Bu amaçla ilk olarak devreye LED’ler yerleştirildi. Daha sonra Tesla bobininden yayılan radyo frekansındaki elektromanyetik enerjinin etkisiyle hareket eden karbon nanotüp parçacıkları, LED’lerin artı ve eksi ucunda birikerek devreyi tamamladı ve LED’ler yandı. Nanoparçacıkların uzaktan hareket ettirilebilmesi ve kontrolü birçok alanda, örneğin sağlık teknolojilerinde sinir ağlarının onarımı gibi önemli uygulamaların geliştirilmesine öncülük edebilir.

Kaynak: ACS Nano

Benzer Konular

15 Şubat 2008 / ThinkerBeLL Kimya
10 Ocak 2017 / kompetankedi Kimya
4 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap