Arama

Su, Suyun Önemi, Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri - Sayfa 2

Güncelleme: 20 Ağustos 2018 Gösterim: 65.298 Cevap: 10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ağustos 2018       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Suyun Rengi!


Suyun rengini su moleküllerinin ışıkla etkileşiminin yanı sıra suyun içinde çözünmüş ya da asılı halde bulunan başka maddeler de etkiler.
Sponsorlu Bağlantılar

Saf Suyun Rengi Var mı?


Bir yağmur damlası tamamen şeffaf görünür. Ancak kalın bir buz tabakasına bakıldığında mavi tonlarda olduğu fark edilir. Su kütlesinin derinliği arttıkça mavi renk belirginleşir.

Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur. Ancak suyun renkli görünmesini sağlayan mekanizma, renkli görünen başka maddelerde olduğundan biraz farklı.

Bir maddenin renkli görünmesinin nedeni yaydığı, soğurduğu ya da yansıttığı ışınların dalga boyuyla bağlantılıdır. Bir madde belli bir dalga boyundaki ışığı soğurduğunda elektronları uyarılarak daha yüksek enerji seviyelerine geçer, yani soğurulan ışık elektron geçişine neden olur. Su molekülünde elektron geçişine neden olan ışınlar morötesi dalga boyundadır.

Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurduğunda, su moleküllerinin titreşim enerjisi seviyesinde değişim olur. Suyun mavi tonlarda görünmesinin nedeni bu değişimdir. Başka birçok maddede görünür ışığın dalga boyundan daha uzun dalga boylarındaki ışınlar titreşim enerjisi seviyelerinde değişime neden olur.

Kaynak: Bilimgenç / TÜBİTAK


Benzer Konular

9 Mayıs 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Haziran 2015 / Misafir Soru-Cevap
4 Ocak 2012 / prenses06 Soru-Cevap