Arama

Bileşikler - Fenol

Güncelleme: 13 Temmuz 2011 Gösterim: 2.838 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Temmuz 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fenol
Sponsorlu Bağlantılar

Fenol benzen halkasına OH- molekülünün bağlanmasıyla oluşur. Benzen molekülüne bir OH grubunun bağlanmasıyla oluşan organik bileşik (C6H5OH).

Fenoller, aromatik halkaya bir ya da daha fazla hidroksil grubunun bağlandığı aromatik bileşiklerdir. Saf halde, renksiz veya beyazdan hafifçe pembeye çalan renkte kristal katı şeklindedir. Tatlımsı, buruk bir kokuya sahip fenollerin tespit limiti havada 40 ppb, suda ise 1-8 ppm’dir. Suya kıyasla çok yavaş buharlaşır, suda orta dereceli bir çözünürlüğe sahiptir ve oldukça yanıcıdır.

Ad:  70px-Phenol2.svg.png
Gösterim: 454
Boyut:  3.0 KB
Fenol halkası

Kendine özgü bir kokusu vardır ve zehirlidir. 43°C'ta ergir, 182°C'ta kaynar. Yoğunluğu 1,0722'dir. Havanın etkisiyle kızılımtırak bir renk alır. Monoklor benzenin seyreltik soda eriyiği ile basınç altında 300°C'ta ısıtılmasıyla elde edilir. Demir (3) klorür çözeltisiyle menekşe rengi oluşur. Bu tepkime fenolün ayıracıdır. % 5'lik çözeltisi hastanelerde dezenfektan olarak kullanılır. Boyarmadde sanayiinde, ilâç sentezlerinde, fenol - formaldehit reçineleri üretiminde kullanılır.
  • Ampirik (kimyasal) formülü C6H6O şeklindedir
  • Zayıf asidik özelliğe sahiptir
  • Alkol değildir
  • Sulu çözeltisi FeCl3 ile mor renk verir.Bu fenolun tanınma reaksiyonudur.
  • Fenol formaldehit ile polimerleşerek plastik oluşturabilir.
fenoller ve alkoller arasında birçok açıdan benzerlik olmasına rağmen bu benzerlikler yalnızca biçimsel yöndendir.kimyasal tepkimeleri genellikle büyük ölçüde farklıdır.fenoller suda asit özelliği gösterirken,alkoller göstermezler.buna karşılık fenoller ester oluşturmaları açısından alkollerle benzerler.birçok fenol özellikle triklorofenol(TKF) antiseptik özellik taşırlar.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

20 Haziran 2011 / _Yağmur_ Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
5 Mayıs 2012 / Mira Taslak Konular
27 Ağustos 2015 / Jumong X-Sözlük