Arama

Entalpi Nedir?

Güncelleme: 6 Temmuz 2012 Gösterim: 22.895 Cevap: 3
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
18 Ağustos 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Entalpi

Entalpi, maddenin yapısında depoladığı her türden enerjilerin toplamıdır. H ile simgelenir. Bir mol maddede depolanmış enerjiye o maddenin molar entalpisi denir.
Maddelerin kesin entalpilerinin hesaplanması çok zordur. Bu yüzden çoğu çalışmalarda entalpi değeri olarak, maddenin değiştirilebilen ısı potansiyelinin kapsadığı termal entalpileri kullanılır. Bu entalpi değeri maddenin sıfır derece Kelvin sıcaklıktan mevcut sıcaklığına yükseltilmesi için yüklenen ısılarla faz değiştirme ısılarının toplamına eşittir.
Kimyasal tepkimelerde, girenlerle ürünler arasındaki fark belirlenir. Ürünlerin entalpileri toplamı ile girenlerin entalpileri toplamı arasındaki farka, tepkimenin entalpi değişimi ya da tepkime entalpisi adı verilir ve ∆H ile simgelenir. ∆H değerleri - ve + olabilir bu tepkimenin ısıveren veya ısıalan olduğunu belirler. Termodinamikte ısı ve işin toplamına eşittir. Maddenin fiziksel haline, sıcaklık ve basınca, madde miktarına bağlı olarak değişebilir. Formülsel olarak: H = U + PE şeklinde ifade edilir. U maddenin iç enerjisi, PE ise maddenin toplam sahip olduğu potansiyel enerjiyi gösterir.
Her kimyasal tepkimede az ya da çok ısı alınır ya da verilir. Sabit basınç altında, kimyasal bir tepkimede açığa çıkan ya da alınan ısıya tepkime entalpisi denir. sabit hacimde fiziksel değişim ikiye ayrılır endoterm ve ekzoterm. ekzoterm ısı veren tepkimeler endoterm ısı alan tepkimelerdir.

Entalpi; a. Madde miktarına b. Maddenin fiziksel haline c. Basınca bağlıdır. ∆H : (+) işaretli ise ya da ∆H > 0 ise olay endotermiktir. ∆H : (-) işaretli ise ya da ∆H < 0 ise olay egzotermiktir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
26 Şubat 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
ENTALPİ

Sponsorlu Bağlantılar
Şimdi bir cismin iç enerji değişimini hesaplayabilmek için ona q kadarlık ısı verdiğimizi (örneğin bir elektrik devresindeki bir direncin birim zamanda ne kadar ısı verdiğini biliriz.) veya bir reaksiyon sonucu q kadarlık ısı açığa çıktığını (çıkan ısı yardımıyla bir cismin örneğin suyun sıcaklık değişimininden yararlanabiliriz.) varsayalım. Isı verdiğimiz sistemin sıcaklığının dT kadarlık bir değişim gerçekleşirken, bu değişimi gerçekleştiren ısı miktarının dq kadar olduğunu görürüz. dT ile dq arasında doğrusal bir ilişki olduğundan;
dq = CdT
yazabiliriz. Buradaki C ısı kapasitesi olarak adlandırılır ayrıca buradaki ısı q sabit hacimde meydana geldiğinden qv olarak da adlandırılır.
İç enerji değişimi için bu nedenle;
du cvdt
yazabiliriz. Buradaki Cv işlemin sabit hacimde yapıldığını ve herhangi bir iş katkısının bulunmadığını gösterir.
Eğer sistemdeki olaylar sabit bir dış basınca karşı gerçekleşirse bir başka söyleyişle, sistemin hacmi değişiyorsa dıştan verilen ısının bir kısmı ise bir iş yapılmasında kullanılacaktır. Bu nedenle böyle bir sistemde verilen ısı miktarı ile içi enerji arasında dU < dq ilişkisi söz konusu olacaktır. Bu gibi durumlar için; sabit bir dış basınca karşı harcanan ısı ile ilişkili olan bir başka termodinamik özellik olarak adlandıracağımız entalpi değerinden söz edeceğiz. Entalpi, H, için;
H = U + PV
Olarak ifade edilebilir. Buradaki P sistemin basıncıdır ve PV herhangi bir sistem için entalpiyi belirleyen bir kısımdırdır. Herhangi bir hal fonksiyonu olarak herhangi bir başlangıç ve son hal arasındaki entalpi değişimi izlenen yoldan bağımsızdır.
Şimdi dH büyüklüğünün; herhangi bir ilave iş olmaksızın bir sistemin sabit basınçtaki ısı değişimine eşit olduğunu göstermeye çalışalım. Böyle bir durum için;
dH = dU + d(PV)
dU = dqv + dWgenleşme - PdışdV
olduğundan;
dH = dqv + dWgenleşme - PdışdV + PdV + VdP
ısı değişimi sabit basınçta (dP = 0) meydana geldiğinden;
dH = dqv + PdV = dqp
eğer gaz ideal ise; bir reaksiyondaki entalpi değişimi için;
DH = DU + Dn RT
yazabiliriz. Bu kez verilen ısı sistemin sıcaklığını artırmak yanında bir iş yapılması içinde kullanılmıştır. Buradaki qp ısının sabit bir basınçta verildiğini gösterir. Örneğin bir açık bir kap içerisindeki suya elektrikli bir ısıtıcı daldırılmış ve 36 Kj luk bir enerji verilmişse, suyun entalpisi 36 KJ artmıştır (DH = +36 KJ) diyebiliriz.

Yukarıda iç enerjinin hesaplanması için verilen ısı ve sistemin sıcaklık artışından yararlanarak nasıl bir hesaplama yapabilceğimizden bahsetmiştik. Şimdi benzer bir yol kullanarak entalpi değişiminin nasıl hesaplanabilceği üzerinde durmaya çalışalım. Yukarıda iç enerji değimimini hesaplarken herhangi bir iş katkısı olmaksızın verilen ısı q nun sıcaklık T yi değişimini göz önünde bulundurmuştuk. Oysa şimdi ısıyı verirken sistemin üzerindeki basıncın sabit olması gerektiğini düşünmeliz. Başka bir deyişle olay verilen ısı iş yapılmasında da kullanılacaktır. Bu nedenle her ik değerin DU ve DH değerleri birbirlerinden farklı olacaklardır. sabit basınç veya sabit hacimdeki hesaplamaların herbiri için farklı bir spesifik ısı olması zorunluluğunu getirir. Örneğin; sabit basınçta sistemdeki ısı farkı dq bir ısı farklılığı meydana gelirken, sıcaklık artışı DT kadar değişmişse sistemin spesifik ısısı için;
Cp = dq /dT
yazılabilir. Buradaki Cp; sabit basınçtaki spesifik ısıdır. Buradan;
dh cpdt
yazılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
In science we trust.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Temmuz 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Entalpi Nedir?
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Bir sistemin iç enerjisi ve basıncıyla hacminin çarpımları toplamından oluşan ve değişimi sabit basınçta sistemin aldığı ya da verdiği ısıyı gösteren termodinamik durum ölçüsü (simgesi H). Sabit basınç altında bir sistem ısı alırken yapılan iş, basınçla hacim değişiminin çarpımına, sistemin aldığı ısı da entalpisindeki artışa eşittir. Isı veren süreçler için entalpi değişimi negatif alınır.
Sen sadece aynasin...
Selin Özkan - avatarı
Selin Özkan
Ziyaretçi
6 Temmuz 2012       Mesaj #4
Selin Özkan - avatarı
Ziyaretçi
Sistemin sabit basınç altındaki ısı değişimine entalpi denir. Birimi iş birimidir.İş terimi genellikle basınç- hacim değişiminden doğar. Eğer sistem genleşirse atmosfer basıncına karşı iş yapar.

PV = (N/m2) x (m3) = Nm= Joule olur. Buna göre iş, kuvvet çarpı uzaklık olarak tanımlanır.

Eğer basınç sabit tutulursa genleşme işi

w = P(Vb-Va) = PDV bağıntısını alır.

Eğer hacim sabit tutulursa DV= 0 olacağından w= 0 olacağından

DE = qv olur.

Kimyada genellikle reaksiyonlar sabit basınç altında gerçekleşir. Bu nedenle

DE = qp - PDV şeklinde yazılır. qp sabit basın altında sistemin absorpladığı ısıdır.

Entalpi aşağıdaki bağıntı ile tanımlanır.

H = E + PV

Entalpi değişimi ise

DH = DE + PDV şeklinde olur. Ve son olarak

DH = qp olarak ifade edilir. Sabit basınç altında bir reaksiyonun oluşumu sırasında ısı değişimi entalpi değişimine eşittir. Entalpi değişimi bir iç hal fonksiyonudur ve yola bağlı değildir.

DH = DE + PDV eşitliğinde

ideal gazları eşitliğinden yararlanılarak

PV=nRT

PDV = PVb-PVa
PDV = nbRT- naRT
PDV = (Dn)RT

DHº = DEº + PDV eşitliğinde PDV = (Dn)RT yerine yerleştirilirse denklemin son hali

DHº = DEº + (Dn)RT olur.

Dn = Oluşan gazların toplam mol sayısı ' Reaksiyona giren gazların toplam mol sayısı
R = Gaz sabiti 8,314 J K-1mol-1 veya 8,205x10-2 litre atm K-1mol-1 dir.