Arama

Gres Nedir?

Güncelleme: 14 Eylül 2011 Gösterim: 2.085 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gres Yağı
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  220px-Laboratory_grease_1.jpg
Gösterim: 260
Boyut:  6.7 KB
Laboratuvarlarda kullanılan gres örnekleri

Gres, madeni yağlara göre daha yüksek akmazlığa sahip , orijinalinde kalsiyum, sodyum ya da lityum sabun jelinin mineral yağlarla emülsiyon halinde olduğu bir yağlayıcı çeşididir.

Petrol yağlarıyla çözünür hidrokarbon sabunlarının emülsiyonundan oluşan, mum gibi maddelerle kalınlaştırılmış bir yağdır. Genellikle açık havada çalışan parçaların paslanmasını, tozlanıp sıkışmasını önlemek ve rahat çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Doğrudan doğruya parça üzerine sürülerek ya da (özellikle bilyalı yataklara) gres pompası adı verilen ince delikli, bilyalı bir adaptörden sıkılarak kullanılır. Sürüldüğü yerde uzun süre kalır.

Gres,akışkan bir yağ ile kalınlaştırıcı(viskoziteyi artırıcı) bir maddenin katı ile yarı akışkan arasında yapı değişikliği gösterdiği bir yağdır.Gres yağlarında akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olup,kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur.
Gres yağı,özellikle mekanik aksamların rahatça işleyebilmesi ve aşınmanın önlenmesi için endüstrilerde kullanılmaktadır.Diğer yağlara oranla kullanım açısından en önemli avantajları; uygulandıktan sonra yoğunluğu nedeniyle, akmayan,damlamayan bir yapıya sahiptir.Gresin bu özellikleri flotasyon işlemleri ile kolaylıkla ayrılmasında bir avantaj olmakla beraber,atıksuların borularda naklini,onların biyolojik arıtma ünitelerinde parçalanmasını ve alıcı sulara verilmesini karışık ve zor bir işlem haline sokar.

Sabunla karıştırılmasının nedeni viskozitesinin artırılmasıdır. Değişik sabun türleri kullanılarak gres yağının ısıya dayanıklılığı da belirlenebilir.

Gres yağı yüksek basınç bulunan daha sıvı yağların yeterli olmadığı dönen makina parçaları ve en çok da rulmanlı yataklarda kullanılır.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

2 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük