Arama

Mineraller - Sanidin

Güncelleme: 7 Ağustos 2012 Gösterim: 2.073 Cevap: 0
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Mineraler - Sanidin
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Riyolit ve trakit gibi magmatik kayaçlarda ince taneli doku içinde büyük kristaller hâlinde ya da yüksek sıcaklıkta başkalaşmış kayaçlarda bulunan feldispat. Renksiz ya da gri renklidir.

mikrokli

Sanidin, potasyum aluminosilikatın KAISİ3O8 yüksek sıcaklıklarda oluşan ve bazı yüzey kayaçlarında rastlanan bir türü dan alkali feldspat minerali. Asidik volkanik kayaçlarda, renksiz ya da beyaz renkli, camsı, saydam kristaller oluşturur.

Yerkabuğundaki sanidin çok çabuk soğu­muş olduğundan (yapısı ancak 700°C
nin üzerinde kararlıdır), aluminosilikat kristal çatkısı içindeki alüminyum ve silisyum atomlan düzensiz bir dağılım gösterir. Po­tasyum aluminosilikatın çeşitli biçimleri arasında, kristal yapısının yerleşim düzeni bakımından tümüyle düzensiz çok yüksek sıcaklıklarda oluşmuş sanidinden, tümüyle düzenli mikrokline kadar bir dizi yer alır.
Yüzde 40;tan daha az KAISİ3O8 içeren afcit-sanidin dizisinin ara üyeleri, anortoklaz olarak adlandırılır. Anortoklaz yalnızca sodyum bakımından zengin volkanik kayaç­larda, çoğunlukla kristaller halinde bulu­nur. Elde edildiği başlıca yerler Sicilya, Tanzanya, Kenya ve ABD'de Wyoming'dir.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

19 Eylül 2015 / iceslush Taslak Konular
14 Aralık 2012 / _Yağmur_ Kimya
12 Ağustos 2015 / iceslush Taslak Konular
20 Eylül 2015 / Safi X-Sözlük