Arama

Bileşikler - Bisphenol A (BPA)

Güncelleme: 18 Aralık 2012 Gösterim: 2.686 Cevap: 2
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Bileşikler - Bısphenol A (BPA)

Sponsorlu Bağlantılar
İki fenol ve bir aseton molekülünün birleşmesinden oluşmuş kimyasal formülü (CH3)2C(C6H4OH)2 olan bir organik bileşiktir. Renksiz katı bir maddedir, organik çözücülerde, ( örneğin eter, benzin, tiner vs.) de çözünür, fakat su içinde çok çok az çözünür. İki tane fonksiyonel temel grubundan dolayı polikarbonat , zayıf fakat ölçülebilir, hormona benzer bir özellik gösterir, bundan dolayı gıda ambalajında kullanılması sağlıkla ilgili kuruluşlarda ve tüketicilerde kullanımıyla ilgili soru işaretleri oluşturmuştur.

BPA fazla miktarda yiyecek ve içeceklere geçerse obeziteden tiroit hastalıklarına hatta kansere kadar giden birçok sağlık sorununa yol açabildiği konusunda ciddi bilimsel makaleler vardır. Aslında tartışılan BPA nın zararlı olup olmaması değil, Polikarbonat esaslı ambalajlardan suya veya diğer gıda maddelerine BPA nın karışıp karışmadığıdır. Bazı hükümetler 2008 den beri BPA içeren polikarbonatlı ambalajların sağlık yönünden ne kadar güvenilir olduğunu sorgulamaya başladılar. Bunun için hem hükümetlerin sağlık Bakanlıkları, hem bu işlerle ilgili sanayi kuruluşları hem de akademisyenler değişik araştırmalar yapmışlardır.

2010 yılında ABD’de FDA (Gıda ve İlaçla ilgili hükümet kurumu) hamilelikte ve yeni doğanlarda BPA nın zararlı olabileceği konusunda kuşkular duymaya başladı. Kanada BPA yı toksik madde olarak ilan eden ilk ülke oldu. Halen Avrupa Birliği ve Kanada da bebek biberonlarında BPA içeren polikarbonatların kullanımı yasaklanmıştır. Türkiye de Avrupa’yla beraber bebek biberonları konusundaki yasağa katılmıştır.

BPA’nın Üretimi

synthesisbisphenola1024

Yukarıdaki formülde iki fenol molekülü ve bir asetondan bir molekül çıkarak BPA oluşumu görülüyordur.

polycarbonatsynthese102

BPA nın fosgenle polikarbonat oluşturması ise bu formüle göredir.

BPA 1891 yılında Rus kimyacı Aleksandr Dianin tarafından keşfedilmiş, 1940 yılından itibaren Polikarbonat ve epoksi reçinelerin sertleştirilmesi için kullanılmıştır. Bu ürünler gıda ve içecek ambalajlanmasında kullanılmış, BPA ile ilgili ilk çalışma 1930 larda yapıldıysa da, ancak 1997 yılında BPA nın zararlı etkileri olabileceği gösterilmiştir.Üretimi, Aseton ve fenolün kuvvetli bir asit katalizörlüğünde birleştirilmesine dayanır. Genellikle, geri kazanım numarası 1,2,4,5 ve 6 olanlar BPA içermezler. Geri kazanım numarası 3 ve 7 olanların hepsi değilse bile bazıları BPA içerir. Tip 7, polikarbonat (PC) ve epoksi reçineler bisfenel A maddesinden yapılmış olabilirler. Tip 3 (PVC) (polivinilklorür) de plastikleştirici özelliğinden dolayı BPA antioksidan olarak katılabilir.

Sonuç

BPA sağlığa zararlı bir maddedir. Su damacanalarından BPA nın suya karışması mümkün fakat bu miktar, sağlık sorunu oluşturabilecek miktarın çok çok altındadır. Bebek biberonları hem kaynatma gibi sterilizasyon sırasında BPA salgılayabileceği hem de yeni doğanların sağlık yönünden yetişkinlere göre daha hassas olmaları nedeniyle BPA içeren malzemelerin kullanılmaması mantıklıdır. Ancak polikarbonat damacanalar yüksek ısılara tabi tutulursa 150 C civarında erir, 220 C civarında buharlaşmaya başlar. Böyle durumlarda tabii ki çok zararlı olur, fakat böyle bir durum ancak yağda bir şey kızartırken içine damacana parçası düşmesi gibi çok nadir durumlarda karşılaşılabilecek hallerdir.

Referanslar: Bu yazı aşağıda linki verilen kaynak ve bu kaynağın taradığı 266 farklı araştırmanın çok kısa bir özeti niteliğindedir.



Kaynak : Bısphenol A

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bileşikler - Bısphenol A (BPA) / Soya Tüketmek 'Bısphenol A' Kimyasalının Neden Olduğu Aşırı Kaygının Önüne Geçiyor

Sponsorlu Bağlantılar
bisphenolastandard

Bilim insanları, plastik şişelerde ve konservelerde bulunan ‘Bisphenol A’ isimli kimyasalın aşırı kaygıya sebep olduğunu, ancak soya açısından zengin besinlerin bu etkiyi azaltabileceğini keşfetti.

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, plastik şişelerin ve konservelerin üretiminde kullanılan Bisphenol A (BPA) isimli kimyasal maddenin, aşırı kaygı ve endişe hali olan anksiyete bozukluğuna sebep olduğunu ortaya çıkardı. Ancak yapılan deneyde, soya açısından zengin beslenmenin bu etkileri azaltabileceğini gösteren sonuçlar alındı. BPA, çeşitli polikarbonat plastikleri ve epoksi reçinesinde olduğu gibi, gıda depoları da dahil bazı tüketici ürünlerinde de kullanılan bir kimyasal madde. Plos One adlı dergide yayımlanan makalenin başyazarı Dr. Heather Patisaul, yapılan araştırmayla ilgili olarak, “BPA’nın bazı türlerde anksiyeteye sebep olabileceğini biliyorduk, ancak bunun neden ve nasıl ortaya çıktığını araştırmak istedik” dedi.

Yapılan araştırmada, bir grup fare anne karnında, süt emme döneminde ve ergenlikleri boyunca düşük dozda BPA’ya maruz bırakıldı. Bu gruptakilerin bir kısmı sadece soya ile beslenirken, diğer gruba soyasız bir diyet uygulandı. BPA’ya maruz bırakılmayan ikinci grupta ise farelerin bir kısmı soya ile, diğer kısmı soyasız beslendi.BPA’ya maruz bırakılan farelerden alınan kan örnekleri, bu gruptakilerin vücudunda, insanlarda bulunana yakın bir oranda BPA bulunduğunu gösterdi. Soya ile beslenen farelere yapılan kan testinde ise bitkilerde bulunan östrojen benzeri bir kimyasal olan ‘jenistein’e rastlandı. Farelerin kanındaki jenistein seviyesinin, vejetaryenlerin ve sürekli soya ürünleri tüketen insanların kanındaki jenistein seviyesiyle aynı aralıkta olduğu tesbit edildi.

Soyasız Kalınca Gerginleştiler

BPA’ya maruz bırakılıp soyasız diyet uygulanmış olan hem dişi hem erkek ergen farelerde, anKsiyete seviyesinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, yükselen anksiyete seviyesinin ilk defa beyindeki gen ifadesi değişimine bağlı olduğunu tesbit etti. Araştırmada, davranışsal değişikliklerin, beynin korku ve stresi ifade etmede rol oynayan kısmı amigdaladaki gen idafesinin değişmesiyle bağlantılı olduğu sonucuna varıldı. Değişen iki genin östrojen reseptör beta ve melanokortin-4 reseptörleri olduğu görüldü. Bu iki genin ifadesinin değişmesiyle, sosyal davranışlarla bağlantılı bir sinir taşıyıcı olan oksitosin adlı hormonun salgısında azalma olduğu saptandı. Oksitosin, sosyal davranışlar bağlantılı olan bir hormon ve sinir ileticisi.

Deneyin sonucunda, BPA’ya maruz kalmış olan, ancak soyaya dayalı diyet uygulanan farelerde, anksiyete bozukluğu olmadığı gözlemlendi. Bu durumdan yola çıkarak, soya açısından zengin diyetlerin BPA’nın etkilerini azaltabiliyor olabileceği ileri sürüldü. Dr. Patisaul, soyanın etkileriyle ilgili, “Soyada bulunan bitkilere özgü fitoöstrojenler, hormonları düzenleyen endokrin sistemini etkileyebiliyor... Bu fitoöstrojen hormonlarının BPA’nın etkilerini azaltıp azaltmayacağı ya da bambaşka bir etkisinin olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor. Yeni araştırmalarda bu soruya cevap bulmayı umuyoruz” açıklamasını yaptı.



Kaynak : Ntvmsnbc / Plos One (11 Eylül 2012,11:04)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
FDA Gıda Ambalajında BPA'nın Kullanımını Yasaklamakta Geri Adım Attı

Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA olarak bilinir), gıda ambalajlarında bisphenol A (BPA) bileşiğinin yasaklanması için bilimsel verilerin yetersiz olduğunu belirtmiştir. Ajansın duyurusu, gıda ile temas eden malzemelerde ihtilaflı endokrin bozucu maddeyi kullanmasını yasaklamak isteyen Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) adresinden gelen talebe karşı geldi.FDA, yapılacak en iyi işin BPA üzerine mevcut verileri gözden geçirmeye devam etmek olduğuna karar vermiştir. Ajansın sözcüsü Doug Karas, ajansın BPA üzerine son güvenlik değerlendirmesini yapmadığına vurgu yapmıştır.

tinfoodpackagingshutter

BPA, gıdanın metal ile tepkimeye girmesini engellemek için kalay tenekelerde bir kaplama tabakası olarak kullanılmaktadır.

FDA, BPA bileşiğini birçok sağlık sorunu ile ilişkilendiren çalışmaları kabul etmekle beraber, araştırmalar hakkında ciddi sorunların ortada olduğunu belirtmektedir. FDA'ya göre, bu çalışmaların baskın bir çoğunluğu BPA'nın güvenliğini değerlendirmek için kullanılamamaktadır. Bu sınırlamalar arasında BPA'nın hayvanlara ağızdan olmayan bir yolla verilmesi de yer almaktadır, bunun anlamı da bulguların diyetteki tüketimle doğrudan eşitlenemeyecek oluşudur.

Bunun ötesinde, FDA'nın yaptığı bir araştırmaya göre küçük çocuklar için diyetteki BPA'ya maruz kalma düzeyi daha önce öngörülene oranla çok daha düşüktür. Ajansın ilk maruziyet tahminleri küçük çocuklar için günde vücut ağırlığına göre günde 2,42 µg/kg (µg/kg-vücut ağırlığı/gün) ve yetişkinler için 0,185 (µg/kg-vücut ağırlığı/gün) şeklindedir. Ancak güncellenen tahminler, küçük çocuklar için 0,2-0,4 µg/kg-vücut ağırlığı/gün ve çocuklar ile yetişkinlerde ise 0,1-0,2 µg/kg-vücut ağırlığı/gündür.


Şaşırtıcı olmayacak şekilde, Amerikan Kimya Konseyi (ACC) FDA'nın bu duyurusunu kutlarken NRDC ve diğer çevresel gruplar hayal kırıklığına uğramıştır.ACC sözcüsü Scott Jensen, “FDA'nın kararı ile cesaretlendik” diye konuşmuştur. “Bu güne kadar olan araştırma ve çalışmalar, gıda ile temas eden alanlarda BPA'nın devam eden kullanımını desteklemektedir.” diye devam eden Jensen, diğer grupların hatalarını ortaya çıkaracak şekilde, BPA üzerine mevcut çalışmaları “objektif bir şekilde değerlendirmesi” nedeniyle FDA'yı alkışlamaktadır.

bisphenola180tcm1821639

BPA'nın kimyasal yapısı.

NRDC'nin baş araştırmacılarından Sass, düşük dozlarda BPA'nın zararlı sağlık etkilerini gösteren düzinelerce çalışmanın olduğunu belirtmiş ve bileşiğe maruz kalan insanları inceleyen epidemiyolojik çalışmalar kardiyovasküler sorunlar, obezlik ve diyabete yol açabilecek metabolik değişmelere yol açabileceğini söylemiştir. “Kimyasalın ayrıca kanser ve üreme organı sorunları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir” Sass, demecinde tüketicilerin istediği güvenlik seviyesi ile FDA'nın farklı davrandığını ve bilim adamlarının büyük çoğunluğunun söylediği ile ters düştüğünü ifade etmiştir.

Yine de, ABD'deki Cincinnati Üniversitesi'nden bir farmakolog olan Scott Belcher (BPA'nın sağlık etkilerini çalışmış bir kişidir) FDA'nın kararını “makul” olarak karşılamıştır – ajansın hükümetçe masrafları karşılanan çalışmalardan gelen sonucu beklediğini de eklemiştir. Kendi çalışmaları devam ederken, BPA'nın güvenliği üzerine FDA'nın karar vermesinin anlamlı olmadığını da eklemiştir.FDA bu yıl BPA ile ilgili bir başka güncellenmiş güvenlik derlemesini tamamlamak üzeredir. Ajans, 30 milyon dolar (19 milyon sterlin) yatırım yaparak, BPA üzerine Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile de çalışmaktadır.

Diğer yetkili yargı merkezleri BPA'ya karşı tavır almış durumdadır. Bir yıldan fazladır, Avrupa Birliği'nde BPA içeren bebek biberonları yasaklanmıştır, Kanada ve Çin'de de benzer yasaklar bulunmaktadır. FDA'nın hamlesi yokken, BPA içeren bebek biberonlarının satışını 11 ABD eyaleti yasaklamıştır. Bazı eyaletlerde de bu bileşik ile kaplanmış gıda veya oyuncak ambalajının kullanılması da yasaklanmıştır.


Kaynak : Bilim org (06 Nisan 2012)

Benzer Konular

2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
1 Ağustos 2012 / proot Kimya
1 Temmuz 2012 / Mira Kimya